Főoldal > EGÉSZSÉG > Nézz a szemembe, megmondom, mi a bajod!

Nézz a szemembe, megmondom, mi a bajod!

betegségegészségszem
0

Írta: and

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Legyen akár zöld, kék vagy barna, a látás segítségével térképezzük fel a világot, kommunikálunk szavak nélkül, sőt az ismerkedésnél is sokatmondó a tekintetünk. Szemünk elárulhatja érzelmeinket, de ennél sokkal többet is: egészségi állapotunk is kiolvasható belőle.

Tudomány vagy néphiedelem?

A hétköznapokból biztos ismerősek lehetnek ezek a népi megfigyelések: ha feszültek vagyunk, gyorsan és idegesen pislogunk, a lázas ember pedig könnyen észrevehető a tág és csillogó szempárról. Akkor még nem tudták alátámasztani, hogyan lehet az, hogy lelki- és fizikai állapotunk így tükröződik a szemünkben. Az orvosi kutatások azóta kimutatták, hogy a szemben található idegrostok szoros kapcsolatban állnak számtalan agysejttel és gerincvelői idegsejttel, így itt rengeteg információ képeződik le a többi szervünkről.

Szabad szemmel látható jelek

Ha közelebbről megvizsgálod a szemed, te magad is észrevehetsz betegségre vagy egyéb elváltozásra utaló jeleket:

– Ha gyakran vagy akár állandóan véreres a szemed (és nem a számítógéped képernyője vagy fáradtság okozza), az magas vérnyomást vagy cukorbetegséget jelezhet. Normális esetben a szemfehérje tiszta, a véredények épek, így a vérerek nem láthatóak, ám például magas vérnyomás esetén az erek elgyengülnek, és emiatt szinte állandóan véreres a szem.

– A sárgás színű kötőhártya májfunkciós problémákra utal. Mielőtt orvoshoz rohannál, próbálj ki egy méregtelenítő-tisztító kúrát, mert lehet, hogy csak a felgyülemlett méreganyagok okozzák az elváltozásokat. Ha a kúra után sem látsz változást, akkor vizsgáltasd ki magad!

– A szemhéjadon vagy a szemed alatt megjelenő apró sárgás csomók magas koleszterinszintet és fokozott zsírlerakódást jeleznek. Ideje változtatni az étrendeden!

– A szem alatti duzzadt táskák hátterében nem mindig a fáradtság áll. Ha hiába alszol sokat, folyton táskás szemmel ébredsz, inkább pajzsmirigy alulműködésre vagy vashiányra gyanakodj.

Íriszdiagnosztika

Az írisz szemünk legárulkodóbb része, ezért részletes és kiterjedtebb eredményt kaphatunk egy íriszdiagnosztika során. Az íriszt képző rostok szélessége, vonulata, a köztük lévő sávok alakja, azok deformációja utal az adott zónához tartozó szerv állapotára. Továbbá színe, a benne lerakódott pigmentek, rajzolatbeli módosulások, foltok vagy a pupilla körüli gyűrű színe, vastagsága és vonala is sok mindent elárul a hozzáértőnek. Precíz diagnózist a szemvizsgálat ugyan nem adhat, viszont az íriszen már akkor is megjelenthetnek a betegségek jelei, amikor tüneteket még nem tapasztalunk, ezért érdemes rendszeresen felkeresni egy iridológust.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X