Főoldal > EGÉSZSÉG > Lézeres szemműtét: télen vagy nyáron?

Lézeres szemműtét: télen vagy nyáron?

egészségkérdéseklátáslézeres szemműtétoperációszemszemműtét
0

Írta:

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik időszakot válasszák, ha a lézeres szemműtét mellett döntenek. Tényleg le kell mondani a nyaralásról, ha nyáron vállaljuk a műtétet, és nem ülhetünk repülőre a beavatkozás utáni hetekben? Ha a telet választjuk, kerülnünk kell a wellness részleget, a gyógyfürdőket, a szaunát, és a lábadozásban lemondhatunk-e a napszemüvegről? A gyakran felmerülő dilemmákra Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa válaszol.

Hajlamosak azok is halogatni a lézeres szemműtétet, akiket jó ideje akadályoz látásproblémájuk a mindennapi életben, és eldöntötték, hogy szeretnének megszabadulni a szemüvegtől vagy kontaktlencsétől. Sokan nem tudják, de manapság már nem kell heteket lábadozni a beavatkozást követően, és az év bármely szakaszában végezhető a műtét.

„Sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik évszakban ajánlott elvégeztetni a lézeres szemműtétet. Valójában nincs sok különbség a gyógyulásban a két időszak között, az UV-sugárzás ugyanis manapság a téli időszakban is erős és káros tud lenni, ezért a műtétet követően egy hónapig napszemüveg viselése nyáron és télen is erősen ajánlott. Szintén fontos, hogy természetes vagy mesterséges vízbe, tengerbe, uszodába egy hónapig nem javasolt menni a kezelés után – évszaktól függetlenül ezt szoktuk tanácsolni a pácienseknek” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

Happy patient speaking with surgeon lying on the couch before the operation in the operating room

A DiamondFEMTO és az OptiLASIK eljárásokat követően három héttel már be lehet menni a természetes vizekbe, a wellnesst, medencét pedig négy héttel a beavatkozás után javasolt újra használni.

Gyakorta felmerül az a kérdés is, hogy szabad-e repülőre ülni a frissen műtött szemmel: „A lézeres szemműtét másnapján már repülőgépre lehet ülni, így nem írja felül az utazási terveket, ez főleg a nyári időszakban szokott dilemmát okozni a pácienseknél. Télen a téli sportok miatt merül fel ugyanez a kérdés. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a sípályákon és minden alkalommal, ha a szabadban tartózkodunk, UV-szűrős szemüveget viseljünk” – mondja.

A szakorvos felhívja a figyelmet arra is, hogy a szem környékének védelme is fontos. A síelést, snowboardozást a DiamondFEMTO lézeres szemműtét után egy hétig nem javasolja, utána viszont újra lehet téli sportokat űzni – továbbra is figyelve a szemre és környékére.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X