Főoldal > AKTUÁLIS > Angioödéma: Súlyos allergiás reakció gyógyszertől, fertőzéstől

Angioödéma: Súlyos allergiás reakció gyógyszertől, fertőzéstől

allergiabetegségfertőzésgyógyszer
0

Írta:

Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek, vagy fertőzések következtében. A tünetekről és a

Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek, vagy fertőzések következtében. A tünetekről és a kezelésről dr. Pintér Judit allergológus ad felvilágosítást.

Csalánkiütés, vagy angioödéma?

A csalánkiütés (urticaria) a bőr felső, az angioödéma, vagy másnéven Quincke-ödéma pedig a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló duzzanatával járó tünetegyüttes. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiiütés kivételével – rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak.

Az angioödéma tünetei ennél jóval súlyosabbak. Mivel az elváltozás a bőr mélyebb rétegeit is érinti, itt nem pusztán kiütések és az azzal járó kellemetlen viszketés jelentkezik, hanem az adott testrészt érintő jelentős duzzanat tapasztalható, mely érintheti a kezek, a szemhéjak, a torok és a külső nemiszervek területeit is. A tünetek szintén gyorsan alakulnak ki, és napokig is megmaradhatnak. A duzzanat olykor fájdalmas is lehet, a torok és a légutak területeit érintő elváltozás légzési nehézséget okozhat.

allergias2.jpg ()Kialakulásának okai

Allergia

Angioödéma az esetek egy részében valamilyen allergia – jellemzően ételallergia – tüneteként jelentkezik. Okozhatja még rovarcsípés, latex allergia (az allergénnel történt érintkezés kapcsán) és bizonyos gyógyszerek, például penicillin, vagy aszpirin. Súlyos esetekben a torok duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot.

Gyógyszerek

Az arra érzékenyeknél angioödémát idézhet elő például a magasvérnyomás betegség kezelésére alkalmazott ACE-gátlók szedése, vagy az SSRI-antidepresszáns készítmények, de a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is. A tünetek ilyen esetekben sokszor csak a gyógyszer elhagyása után szűnnek meg.

Idiopátiás angioödéma

Idiopátiásnak, vagyis ismeretlen eredetűnek tartjuk az angioödemát, ha a teljes kivizsgálás során sem találjuk meg a kiváltó okot. Ezekben az esetekben a tüneteket provokálhatja fertőzés, idegesség és stressz is.

Örökletesség

Az angioödéma igen ritka, öröklött formája is ismert. Az érintetteknél a betegség jellegzetes tünetei mellett hányinger, hányás, hasmenés is jelentkezhet.  Az öröklött hajlamból általában valamilyen egyéb tényező, például terhesség, fogamzásgátló tabletta, fertőzés, vagy trauma hozza felszínre az első tüneteket, rendszerint a pubertáskor utáni időszakban.

Életveszélyes állapot

A hirtelen kialakuló angioödéma a légutak elzáródásával járó duzzanatot is előidézhet, így kezelése azonnali orvosi segítséget igényel. A betegség öröklött formájánál gyógyszeres kezeléssel előzhető meg a tünetek kialakulása. Antihisztamin és szteroid készítmények alkalmazására is sor kerülhet. A sürgősségi ellátás után részletes kivizsgálás szükséges, hogy a kiváltó okokat el tudja kerülni a beteg, vagy a háttérben megbújó betegségeket felderítsük.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X