Főoldal > AKTUÁLIS > Szerekes Nóra: „A szépséget nehéz körbeírni, de felismerni annál könnyebb!”

Szerekes Nóra: „A szépséget nehéz körbeírni, de felismerni annál könnyebb!”

diétaműsorvezetőnőiességszépség
0

Írta:

Mennyire változtatta meg az önmagadról alkotott képet az, hogy fiatalként televíziós műsorokba ker&uuml

Mennyire változtatta meg az önmagadról alkotott képet az, hogy fiatalként televíziós műsorokba kerültél be?

A változást nem tudnám elcsípni, mivel egyáltalán nem gondolkodtam akkor még azon, ki is vagyok én. Tettem a dolgom, és teltek a napok egymás után.
 
Mikor kezdtél el jobban odafigyelni magadra? Az öltözködésre, a sminkelésre, a divatra?

Talán ötödikes lehettem, amikor végre csajos külsőm lett, az addig rövid hajam megnőtt, és a ruhatáram kezdett elszakadni attól, amit anyukám kigondolt nekem. Addig csak nadrágot hordtam, maximum az ünnepélyekre bújtam kisszoknyába, onnantól viszont a ruhák megszállottja lettem. Hetedikesen már többnyire maxi vagy mini volt rajtam és ez máig megmaradt. Kutattam mindig a tökéletes darabok után, csak olyat vettem meg, amibe beleszerettem. Inkább vegyek egy szezonban egy ruhát, de az olyan legyen! A sminkelés azonban teljesen elkerült. Nem volt problémás a bőröm kamaszként, és anyukám sem festette magát, ezért nem is volt olyan nagy sminkkészlet otthon, aminek nekieshettem volna. De mindig tetszett, ha valaki ízlésesen ki volt festve. Csak egy leheletnyi smink, ami épp csak picit jobban kihangsúlyozza az előnyöket, és eltünteti az apró hibákat – ez az, ami számomra a legszebb.
 
szerekes2.jpg ()Marilyn Monroe-nak van egy idézete: „Senki sem mondta nekem kicsiként, hogy csinos vagyok. Minden kislánynak kell mondani, hogy szép, még akkor is, ha nem az.”  Szerinted mennyire fontos az, hogy a szülők felnyissák egy kislány szemét arra, hogy szebb, mint más gyerekek?

Nem kell tágra nyitni a szemüket, tudják ők azt maguktól is, amint bekerülnek egy közösségbe. Ugyanolyan, mint ha okos, a legjobb futó, kreatívabb, csak ez gyorsabban napvilágra kerül. Inkább egy egészséges magabiztosság az, amit a gyerekekbe bele kell nevelni. Amit biztos nem szabad mondani, az az, hogy ő csúnya. Inkább az okoz kárt egy gyerekben. Olyan nehéz elfogadnunk magunkat, nem árt, ha minél előbb elkezdjük. Ha pedig a gyerekükről van szó, nos, őt is el kell fogadnunk olyannak, amilyen. De képzeld el mondjuk azt a helyzetet, hogy valaki gyönyörű kisgyerek, mindenki körül rajongja, de ahogy halad az idő, egyre kopik a szépsége, és mire tinédzser lesz már egyáltalán nem is az. Na, azt borzalmas lehet átélni! Szóval csak óvatosan az ajnározással! A saját gyerekünket szépnek, okosnak, kedvesnek látjuk, ami így is van rendjén, és ezt nem árt, ha megmondjuk neki. Ha mi hiszünk benne, talán ő is jobban fog hinni magában, és ezt már a külvilág is érezni fogja, hiszen meglátszik majd a kisugárzásán. És itt jön a képbe a belülről fakadó szépség. Fontos, hogy milyen az a lélek, aki kikukucskál, az adott testből. Szoktam játszani a gondolattal, milyen lenne, ha más-más lelkek más-más testbe kerülnének. Vajon felismerném-e az adott személyt? Szinte biztos. Az igazi szépség valóban belülről fakad, hiszen minden érzékünk bevonódik, amikor döntünk arról, valakit igazán szépnek látunk-e. A puszta megjelenésén kívül számítanak a szavai, mozdulatai, illata, hangja, minden.
 
Fiatalon szültél. Hamar visszanyerted az alakodat? 

Minden relatív. Ha most a szépség kapcsán beszélgetünk erről, akkor azt kell, mondjam, minden nőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a terhességével igenis megváltozik a teste, és valamekkora árat biztos kell fizetnie a babájáért, de az csak az út végén derül ki. Az nem kérdés, hogy megéri-e vállalni a kockázatot. Naná! De azzal fölösleges ámítanunk magunkat, hogy terhesség és szoptatás után pont ugyanolyanok lehetünk, mint előtte. Nem is kell. Megváltozunk, és nem csak külsőleg…
 
Volt, van olyan módszer, amit bevetsz akkor, ha felszalad pár kiló?

Szeretek enni, szeretem a finom ízeket, az újdonságokat kipróbálni. A mennyiség az, amire ilyenkor figyelek és az, hogy ne az esti étkezéskor fogyjon a legtöbb. “Az este hat után ne egyél” módszerrel rögtön fogyok.
 
Milyen mozgásformákat részesítesz előnyben?

Szeretek sportolni, de az edzünk három alkalommal egy héten, és csináljuk kb. ugyanazt, nekem egyszerűen nem megy. Már többször próbálkoztam a rendszeres edzéssel, és pár hónapig bírtam is, de motiváció és cél hiányában feladtam. Számomra a mozgás inkább örömforrás. Minél változatosabb, annál jobb. Az örök kedvencem a tánc, abból pedig jöhet bármilyen stílus, a zene visz magával.
 
Szoktál a gyerekekkel együtt mozogni, tornázni?

Igen, biciklizünk, úszunk, teniszezünk, ping-pongozunk, de van, hogy ugrálunk a wii vagy xbox előtt.
 
Hogyan látod, változott a szépség megítélése az elmúlt években?

Talán úgy tűnhet, túl van dimenzionálva, de nem igazán tudom eldönteni. Szeretem a szépséget, mindenben. Most, hogy erre a kérdésre válaszolnom kell, annyi aspektusa merült fel, hogy nem tudom egy csokorba gyűjteni. Eszembe jutnak a legkülönbözőbb dolgok: zenék, helyszínek, illatok, emlékek… Mindig fontos volt, mindig törekedett rá az ember, ez nem hiszem, hogy változni fog. 
 
Számodra milyen egy szép nő? 

Jó, hogy nem úgy kérdezted, milyen „A szép nő”, mert arra nem tudtam volna válaszolni. De azzal, hogy megengedted a határozatlan névelőt máris könnyebb, hiszen pont ilyen ez, mindenkinek más és ez által határozatlan, meghatározhatatlan marad. Bármilyen típus lehet, nem tudom körbeírni, csak azt tudom, hogy felismerem.
 
Manapság a lányok nagyon korán elkezdenek érdeklődni a trendek, a sminkek és a diéták felől. Mit tanácsolnál nekik?

Mint mindenben, itt is csak a mértékre kell figyelni! Régebben zárt ajtók mögött, a férfiak világát kizárva, egymás között adták át ezeket a praktikákat. Ugyanúgy születtek és terjedtek új trendek, fogyókúra tippek, csak más volt a közvetítő csatorna. Gondoljunk csak Scarlettre: egy fűzőt bekötni, vagy abban bekötve lenni, nem volt sem egyszerű, sem ha ezt nézzük, ma minden lazább, minden zsinór.

Fiatal édesanyaként, sikeres műsorvezetőként miként fogalmaznád meg a szépség, a női kisugárzás eszenciáját?

Test, lélek, szellem harmóniája… egy szép dallam.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X