Főoldal > AKTUÁLIS > A magyarok háromnegyede stresszesnek érzi életét

A magyarok háromnegyede stresszesnek érzi életét

munkastressz
0

Írta:

A magyarok háromnegyede érzi úgy, hogy túl sok stressz hatása alatt él, ezen belül is elsősorban a

A magyarok háromnegyede érzi úgy, hogy túl sok stressz hatása alatt él, ezen belül is elsősorban a nőket érinti ez a probléma – derült ki a KutatóCentrum felméréséből. A feszültséget a legtöbben a hobbijuk űzése során vezetik le, de a megkérdezettek közel egytizede gyógyszerekhez is nyúl.

Nagy a nyomás a magyarokon

A 18-64 évesek háromnegyede látja úgy, hogy gyakran éri túl sok stressz a mindennapokban, közülük 22 százalék folyamatosan túl nagy nyomás alatt érzi magát – derült ki a felmérésből. Mindössze a megkérdezettek 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sosem érzi magát túl stresszesnek.

stressz2.jpg ()Inkább a nők panaszkodnak a sok feszültségre, mivel a „gyengébbik” nem majdnem 80 százaléka érzi legalább gyakran úgy, hogy túl sok stressz éri a hétköznapokban, míg a férfiaknál ez az arány 70 százalék.

„Ha a korosztályokat vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy egyedül az 55 év felettiek veszik kicsit könnyedebben a mindennapokat” – mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. „Mivel ebben a korosztályban jellemzően már nyugdíjasok is vannak, az eredmény azt sugallja, hogy a stressz egyik legfőbb forrását a munka jelenti” – tette hozzá a kutatási szakember.

A hobbiba menekülünk

A válaszadók többségének (91 százalék) van bevett módszere a feszültség levezetésére. A legtöbben (76 százalék) a szórakoztató kikapcsolódást választják, a második helyezett sporttal ugyanakkor már csak a megkérdezettek 28 százaléka vezeti le a feszültséget. A különböző szerek használata sem ritka: 18 százalék szed vitaminokat vagy étrendkiegészítőket, 12 százalék bízik a gyógyteákban, míg 8 százalék gyógyszert is szed a stressz kezelésére.

A nemek között nem csak a stressz érzékelésében, de annak kezelésében is különbség mutatkozik: míg a nők nagyobb arányban keresnek maguknak olyan hobbit, ami kikapcsolja őket, addig a férfiak körében másfélszer annyian választják a sportot (35 százalék) a feszültség levezetésére, emellett a vitaminok és étrendkiegészítők is népszerűbbek a körükben (21 százalék).

Forrás: OrientPress Hírügynökség


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X