Főoldal > AKTUÁLIS > Gyermekkori elhízást okozhatnak a fémdobozok

Gyermekkori elhízást okozhatnak a fémdobozok

elhízásgyerekvegyület
0

Írta:

A BPA alacsony ösztrogéntartalmú vegyület, amely egyes fémdobozokban megtalálható. Egy nemzetközi

A BPA alacsony ösztrogéntartalmú vegyület, amely egyes fémdobozokban megtalálható. Egy nemzetközi felmérés szerint a fiatal korosztály 92 százaléka ki van téve a vegyületnek.

Az elhízás mellett a BPA-t összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek, az emlőrák, a prosztatarák kialakulásával, valamint neurológiai rendellenességgel, cukorbetegséggel és meddőséggel. Az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Járványügyi Hivatal nemrég betiltotta a BPA-ból készült cumisüvegek gyártását.

A mostani tanulmány keretében háromezer 6 és 19 éves kor közötti gyermeket és serdülőkorú fiatalt vizsgáltak meg, akiknek a vizeletében kimutatták a BPA koncentrációt. Nemre, kórra és kalóriabevitelre való figyelembevétel nélkül egyértelmű összefüggést mutattak ki a BPA jelenléte és a testtömeg-index alakulása között. Kimutatták, hogy azoknál, akiknél a legnagyobb arányban volt jelen a BPA vegyület, azoknak 2.6-szor nagyobb esélyük volt az elhízásra, mint azoknak, akiknél csak minimális arányban mutatták ki az anyag jelenlétét.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X