Főoldal > AKTUÁLIS > Így csökkentsd az ünnepek alatti stresszt!

Így csökkentsd az ünnepek alatti stresszt!

karácsonystresszünnepek
0

Írta:

A zsúfolt bevásárlóközpontoktól a kifizetetlen számlákig számos kellemetlenség

A zsúfolt bevásárlóközpontoktól a kifizetetlen számlákig számos kellemetlenség zavarhatja meg, teheti stresszessé az ünnepeket. Az egyik módja a nyugalomnak, hogy ne támassz irreális elvárásokat. A túl magas elvárások – az ünneppel, az étellel, az ajándékokkal – szemben szorongáshoz, rosszabb esetben depresszióhoz vezethetnek – írja a Health Day.

Dr. Mallay Occhiogrosso, a new york-i Cornall Medical Center pszichiátere legújabb sajtóközleményében az öngondoskodás fontosságára, valamint a reális elvárásokra hívja fel a figyelmet.

Az ünnepek alatt az élet még stresszesebb, ahogyan bűvészkedik mindenki a szokásos hétköznapi feladatok és az ünnep adta extra elvárások között – ezt már egy másik szakértő, Dr. Maria Oquendo pszichiáter mondja.

A szakértők szerint számos módja van az ünnepek alatti stressz elkerülésére.

stressz2.jpg ()

Először is fontos, hogy ne egyedül próbálj mindent megoldani. A nehéz családi helyzetben lévők pedig töltsenek sok időt barátaikkal.

Tölts egy kis időt egyedül, relaxációval. Már egy 15 perces ilyen jellegű pihenés is enyhíti a stresszt, de egy rövid séta is segít javítani a hangulatot.

Állapíts meg határértéket. Nem lehet mindent megcsinálni, hiszen nincs mindenre idő, ezért foglalkozz csak azzal, amihez kedved van.

Csökkentsd a vásárlással járó stresszt! Határozd meg a költségvetésed, így nem fogsz többet költeni, mint amennyit elhatároztál. Emellett legyél reális, ne képzelj el irreális elvárásokat az ünnepekkel kapcsolatban. Végül, de nem utolsó sorban tervezz meg előre mindent: az ételt, a bevásárlást, így több időd lesz arra, hogy kiélvezd az ünnepi hangulatot.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X