Főoldal > AKTUÁLIS > 9 tipp, hogy ne legyen anyagi csőd a karácsony

9 tipp, hogy ne legyen anyagi csőd a karácsony

karácsonypénzvásárlás
0

Írta: and

Tervezz Ne indulj el úgy a karácsonyi shoppingolásra, hogy nincs nálad egy lista arról, hogy kinek szeretnél

Tervezz

Ne indulj el úgy a karácsonyi shoppingolásra, hogy nincs nálad egy lista arról, hogy kinek szeretnél vásárolni és milyen értékben. Így hiába csábulnál el, hogy vegyél nagypapának egy huszadik Világtörténelmi képeskönyvet harmincezerért, tartanod kell magad az előzetes tervhez.

Használd a kuponjaidat

Minden második női magazin hemzseg a kuponoktól így az ünnepek előtt, és soha jobb alkalmat, hogy felhasználd a kedvezményeket. Egy részük úgysem kifejezetten női cikkekre van.

Járj nyitott szemmel

Figyeld a Facebook-ot és a Twittert: a barátaid karácsonyi poénjai között általában megbújik egy-egy rejtett kívánság is. Légy résen, és szerezz igazi örömet!

Hagyd otthon a hitelkártyád

Bizony, nem viccelünk! Ha csak meghatátozott mennyiségű készpénzt viszel magaddal, kisebb az esélye, hogy mindenfélét összevásárolsz, ami valójában nem is annyira szükséges. Ráadásul így nem teszel be mindent azonnal a kosárba, hanem kénytelen vagy megkeresni a kedvezményesebb verziót – hidd el, mindig van olyan.

shopping2.jpg ()Közös meglepetés

Ha nem tudod, mit vegyél az uncsitesódnak és a családjának, intézd el a dolgot egy huszárvágással: kapjanak közös ajándékot! Jó ötlet lehet mondjuk egy étkészlet vagy néhány társasjáték, ezek a család minden tagjának örömet szereznek, és költséghatékony megoldást is kínálnak.

Ajándékozz élményeket

Lassan már közhely lesz, de igaz – az élmények sokszor többet számítanak a tárgyi ajándékoknál. Vegyél például a szerelmednek kalandtúrapark-belépőt, a tesódnak mozijegy-kuponokat, anyukádat írasd be francia főzőtanfolyamra, apunak válassz múzeumi programcsomagot, a barátnődet pedig fizesd be egy arckezelésre vagy masszázsra.

Egy kis saját öröm

Az ember a karácsonyi bevásárlás alatt gyakran esik abba a csapdába, hogy magának is beújít “néhány apróságot”. Isten ments, hogy megfosszunk ettől az élménytől, de jó spórolási módszer, ha indulás előtt megfogadod, hogy csak egyvalamit veszel magadnak. Vagy vásárolj a barátnőddel közösen, és a jutalmatok egy csésze forró, habos kakaó legyen!

Óvakodj a leárazásoktól

Ne dőlj be elsőre a 10-20-30%-os leárazásokról szóló tábláknak, mert a kedvezmény nem mindig valódi, előfordul, hogy szükségtelen az adott termékből többet megvenned “olcsóbban”, mert úgysem használod el. Ha ilyet látsz, egy pillanatra állj meg, és gondold át, tényleg olyan jól jársz-e a kedvezménnyel, vagy karácsony alkalmából egy kicsit megint le akarnak húzni.

Szerezz erősítést

Kérd meg a barátnődet, a húgodat vagy valamelyik kedvenc rokonodat (ne a pasidat, a “karácsonyi vásárlás” kifejezés hallatán sikítva menekülnek), hogy kísérjen el shoppingolni, és ha azt látja, hogy esztelenségre költenéd a pénzed, finoman állítson le. Ha valamikor, az ünnepi forgatagban, a rengeteg csábítás közepette nem árt, ha valaki mellettünk hideg fejjel gondolkodik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X