Nem kell teljesen elszakadnod a tradícióktól ahhoz, hogy a karácsonyi menü ne hízással végződj&
Nem kell teljesen elszakadnod a tradícióktól ahhoz, hogy a karácsonyi menü ne hízással végződjön. Készítsd el a megszokott ételeket, csak változtass a hozzávalókon. Meglátod, az egész család odalesz a finomságokért, miközben a diétás fogasok nem terhelik le a szervezetet.
Gesztenyeleves – felejtsd el a cukros masszát!
Hozzávalók:
20 dkg előfőzött gesztenye
2 dl zöldséglé
50 ml szójatejszín
Olívaolaj vagy kókuszzsír
1 hagyma
Elkészítése: a boltban kapható, előfőzött gesztenyét nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát pedig kicsi kockákra. Kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron megfuttatjuk, majd felöntjük zöldséglével. Fedő alatt 5 percig főzzük, ezután hozzáadjuk a szójatejszínt, és botmixerrel pürésítjük.
Rántott ponty – legyen a panír egészségesebb!
Hozzávalók:
60 dkg ponty
80 g kalciton
1 tojás
Olívaolaj
Elkészítése: a pontyszeleteket forgassuk meg tojásba és kalcitonba. A bioboltokban kapható kalciton zabkopra és szezámpehely keveréke, kiválóan felhasználható egészséges panírként. Kevés olajban süssük ki a pontyot. Köretként szolgáljunk fel barnarizst és mellé sok salátát.
Töltött káposzta – kerüld a zsíros húsféléket!
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta
1 bögre barnarizs
12-15 dkg gabonakolbász
4 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
Vöröshagyma
Fokhagyma
Babérlevél
Elkészítése: a vöröshagymát olajban megpirítjuk. A barnarizst másfélszeres vízben 10-15 percig főzzük. Az így elkészült rizst egy tálban összekeverjük a gabonakolbásszal, ízlés szerint fűszerezzük. A káposztaleveleket megtöltjük a rizses-gabonás töltelékkel. Az így elkészült töltött káposztákat óvatosan puhára pároljuk.
Diós bejgli – kerüld a cukrot és a fehérlisztet!
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
30-40 dkg sztívia
2 dl olaj
búzacsíra
Töltelékhez:
70 dkg dió
10 db alma
citromhéj
ízlés szerint sztívia
Elkészítése: egy keverőedénybe dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit. A vizet adagoljunk fokozatosan hozzá, addig, míg gyúrható állagú tésztát nem kapunk. Osszuk el 4-5 részre és hagyjuk egy órát pihenni. Míg várunk, elkészíthetjük a tölteléket: daráljuk le a diót és reszeljük le a meghámozott almákat. Keverjük össze a töltelék alapanyagait is. Az állagot tetszés szerint alakíthatjuk az alma és a természetes édesítő (vigyázat: sokkal édesebb, mint a cukor) arányával. Ha eleget pihent a tészta, nyújtsuk ki és szórjuk meg búzacsírával, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Kenjük rá a tölteléket és máris feltekerhetjük a bejglit. Előmelegített sütőbe rakva 30-40 percig süssük.
Fotó: Profimedia – Red Dot