Főoldal > DIÉTA > 5 hiba, ami miatt sosem fogysz

5 hiba, ami miatt sosem fogysz

diétaegészségétkezésfogyásfogyókúrahibatáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Hetek, hónapok, netán évek óta próbálsz lefogyni, eredménytelenül? Minden bizonnyal a fogyókúrázók legnagyobb bakijainak egyikét követed el. Tudd meg, mi az, amit rosszul csinálsz!

1. Gluténmentes étrendet követsz

Egyre nagyobb divatnak örvend a lisztérzékenyek számára kialakított étrend, a gluténmentes diéta – ami nem is csoda: a legtöbb péktermék, kenyér-és tésztaféle csak hátráltatja a fogyókúrát.

Az azonban tévedés, hogy a gluténmentes étrend egészségesebb, mint normál étkezés! A gyártók ugyanis sokkal több adalékanyagot, cukrot és zsíradékot raknak bele, valamint kevesebb vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, mint a nem gluténmentes társaik.

Tipp: Ahelyett, hogy gluténmentesen étkeznél, térj át a teljes kiőrlésű liszttel való főzésre-sütésre, a fehér lisztből készült termékek fogyasztását pedig csökkentsd minimálisra.

2. Nem iszol alkoholt

Ahogy a liszt teljes megvonása, úgy az alkohol kiiktatása is felesleges, ha egészséges, kiegyensúlyozott életet élsz, és egyébként úgy érzed, néha jólesne egy kis ital. Napi egy pohár vörösbor és heti egy-két korsó sör nem fogja befolyásolni a fogyókúrádat – a pszichédet viszont igen! A kutatások szerint minél több mindent vonsz meg magadtól, annál eredménytelenebb lesz a fogyókúrád – tehát ahelyett, hogy nemet mondanál mindenre, inkább csökkentsd az adagokat!

3. Állandóan kardiózol

Ha a fogyni akarsz, nem a futópados edzések a legcélravezetőbbek! A kardió – bár a pulzusszám megnövekedésével zsírégetést idéz elő – csak addig működik, amíg edzel! A funkcionális edzésektől (TRX, CrossFit, Kettlebell) viszont még a mozgás után is égeted a zsírt,  ráadásul segít az izomépítésben – ami nem utolsó szempont. Hogy miért? Minél izmosabb vagy, annál gyorsabb az anyagcseréd, és annál több kalóriát égetsz el – ez az aranybetűs igazság.

53435597 - healthy eating, cooking, vegetarian food, dieting and people concept - close up of woman with blender and strawberries pouring milk shake to glass at home

4. Csak zsírszegény és/vagy cukormentes ételeket eszel

Diétázás közben logikusnak tűnik zsírszegény és cukormentes ételeket enni, ám tény, hogy sokkal kevesebb rost és fehérje van bennük, mint a normál ételekben. Ez azért okozhat gondot, mert kevesebb ideig leszel jóllakva és hamar elkezdhetsz sóvárogni az ételek iránt – így végezetül több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mintha nem mentes termékeket fogyasztanál.

Mondjunk egy példát? Míg a 60%-os kakaótartalmú csokoládéból csak pár kockát tudnál megenni, addig a cukormentes verzióból akár az egész táblát is simán el tudod fogyasztani.

5. Folyadékkal helyettesíted az étkezéseket

Bár sok dzsúsz tartalmaz az éhség elűzéséért felelős tápanyagokat (pl. fehérjét, rostot), még így is nagy butaság folyadékkal helyettesíteni a szilárd ételeket!  Hogy miért? Nagyon hamar éhes leszel tőle, nem lesz elég energiád, tele vannak cukorral és egyéb édesítőszerekkel (amik felboríthatják a vércukorszintedet), ráadásul nem is segít a zsírégetésben! Semmi értelme a finom ételeket lecserélni folyadékra – előbb utóbb úgyis enned kell, akkor pedig könnyen felszökhet még pár pluszkiló.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X