Főoldal > AKTUÁLIS > Téli öltözködési tippek a biztonságos vezetéshez

Téli öltözködési tippek a biztonságos vezetéshez

autóbiztonságdivat
0

Írta:

Egy vezetéstechnikai centrum instruktora és a népszerű stylist, Igor Deseatnikov elemezik, hogyan fér meg a divat é

Egy vezetéstechnikai centrum instruktora és a népszerű stylist, Igor Deseatnikov elemezik, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.

A tökéletes cipő

Az instruktor első számú tanácsa, hogy legyen egy váltás cipő az autóban, amely vékony talpú és könnyű viselet. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipőt viseljünk, amely engedi a láb finom mozgásait, hiszen ez a pedálkezelésnél elengedhetetlen. Mindenképpen kerülni kell – vagy a vezetés idejére cserélni – a vastag talpú hótaposó csizmákat és bakancsokat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat és emiatt, illetve a méretükből adódóan is előfordulhat, hogy egyszerre két pedálra is rátapos vele az óvatlan sofőr.

Igor, a stylist véleménye szerint idén még mindig divatosak a letisztult, egyszerű formájú bőr- és gumicsizmák, amelyek megfelelőek lehetnek az instruktor által támasztott elvárásoknak és alkalmasak a téli vezetéshez.

A nadrág hossza és fazonja is fontos

Az instruktor szerint két fontos szempont alapján válasszunk nadrágot: az első, hogy ne legyen olyan szűk vagy bő, amely korlátozza a láb mozgását, a második pedig, hogy olyan hosszú legyen a szára, amely nem akad bele a cipő sarkába.

A stylist szerint igen kedveltek mostanában az extraszűk farmerek. Azonban fontos, hogy mindenki a lába hosszának megfelelő méretet válasszon, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor szánjon egy kevés összeget ruhaklinikára, ahol szükség esetén méretére igazítják a hosszt. „Normál esetben a cipő sarkáig kell, hogy érjen a nadrág, viszont, ha valaki magas sarkút hord, akkor pedig a sarok tetejéig”- teszi hozzá Igor Deseatnikov.

A kabát is akadályozhat vezetés közben

A vezetéstechnikai szakértő szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, valamint arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettő túlzottan elvonhatja a figyelmünket a vezetésről. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.

„A szép kidolgozású, különleges fazonú, szövetkabátok nagyon csinos viseletek az átmeneti időszakban, azonban a téli hidegben előkerülnek a tollal bélelt darabok. Itt is nagyon fontosnak tartom, hogy letisztult stílusú kabát legyen, és alkatunknak megfelelően válasszunk „pufi” kabátot. Vezetéshez pedig csak olyat vegyünk fel, amelyben megerőltetés nélkül érjük el a kormányt és a sebességváltót”- mondta Igor.

vezet.jpg ()Kesztyű, sapka?

A téli kesztyűt mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofőr tenyere könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és nagyon hamar veszélyes helyzetbe kerülhet. Amennyiben fázik a kezünk, akkor érdemes egy vezetéshez tervezett bőrkesztyűt keresni magunknak, ami kimondottan erre a célra lett kifejlesztve. A biztonságos vezetés szempontjából a sapkával szemben az az elsődleges elvárás, hogy ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban. Divat tekintetében idén igen népszerűek a kötött, pomponos sapkák és usánkák, a legtrendibb pedig az aviator sildes sapka. Bármelyiket is választjuk, ügyeljünk arra, hogy ne korlátozzon sem a sild, sem egyéb kiegészítő a tükrökre való rálátásban, valamint az első-hátsó és oldalsó kilátásban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X