Főoldal > AKTUÁLIS > Rágógumival a középfülgyulladás ellen

Rágógumival a középfülgyulladás ellen

betegségegészségfülrágógumi
0

Írta: and

Legtöbbünk gyerekkori rémálma a heveny középfülgyulladás, amit legtöbbször nem tudtunk sem

Legtöbbünk gyerekkori rémálma a heveny középfülgyulladás, amit legtöbbször nem tudtunk sem megelőzni, sem kikerülni, csak átestünk rajta. Épp ezért felnőttként gyermekeinknek szeretnénk megspórolni a betegséggel járó rossz hallást, lázat, általános rossz közérzetet, levertséget és az elengedhetetlen lázat. Nos, lehet, hogy mindez egyszerűbben megtehető, mint azt eddig valaha is gondoltuk volna.

Rágózz, ne csak a friss leheletért!

Annak, hogy a nyírfacukornak a skandináv országokban, főként pedig Finnországban máig igen népszerű édesítő, történelmi okai vannak, ugyanis a II. világháború idején ezekben az országokban nem volt sem cukorrépából, sem nádcukorból készült édesítő, így abból állítottak elő édesítőszert, amit saját környezetük nyújtott. Ez lett a xilit, közismertebb nevén a nyírfacukor.

Az már az 1950-es években kiderült, hogy míg szerte a világban egyre gyakoribb volt a fogszuvasodás, mind a gyerekek, mind pedig a fiatalok körében, addig Finnországban a vizsgált korosztályokban viszonylag kevés ilyen problémával küszködő került a fogorvosok elé. Az akkori vizsgálatokból a szakemberek rájöttek arra, hogy a xilit, ami a skandináv országban a háborút követően is a legfőbb cukorféle maradt, erősen gátolja azoknak a szájüregben élő és szaporodó baktériumoknak a növekedését, melyek alapvető okozói a fogak romlásának. Miután ez bebizonyosodott, a tudósok tovább mentek. Arra tettek kísérletet, hogy a középfülgyulladást okozó kórokozók szaporodását is meggátolják-e, amihez a xilittartalmú rágógumit választották, úgy tűnik sikerrel.

rago2.jpg ()A finnországi kutatásban mintegy kétezer gyermeket vizsgáltak meg, és emellett csaknem 1230 felsőlégúti megbetegedésben szenvedőt – ismertette a tanulmány eredményeit Amir Azarpazhooh. A Torontói Egyetem kutatója beszámolt arról, hogy bebizonyosodott, hogy azok között, akik a xilitet, akár rágógumi, akár oldat formájában fogyasztották, mintegy 25 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás, mint azok között, akik nem xilittel édesített készítményt kaptak. A leghatásosabb xilit alapú készítménynek pedig a rágógumi bizonyult. Ennek fogyasztói között 41 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás. Ugyanakkor érdekes tapasztalatot is hozott a felmérés: kiderült ugyanis, hogy a felsőlégúti hurut közben alkalmazott xilitnek nem volt ilyen kedvező hatása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X