Főoldal > AKTUÁLIS > Szépülj, gyógyulj sós levegővel!

Szépülj, gyógyulj sós levegővel!

asztmaegészséggyógyuláslégzéssóterápia
0

Írta:

Az ókortól ismert a sós levegő gyógyító, szépítő hatása, de ma már nem szü

Az ókortól ismert a sós levegő gyógyító, szépítő hatása, de ma már nem szükséges a tengerpartig utazni, hogy élvezhessük azt. Bárdos Ferenc, az Oxygen Wellness masszázs szakmai vezetője a tengeri klíma kabin hatásairól, működéséről beszélt.

A gyógyító hatás titka

Az elmúlt években rohamosan nőtt az asztmások és allergiások száma: a gyerekek 4-5 százaléka asztmás, 10-12 százalékuk allergiás. Minden negyedik felnőtt szenved hasonló panaszoktól. Mivel a gyógyszeres kezelés tovább terheli az elgyengült immunrendszert, sokan a természetes gyógymódokat keresik.
A sóbarlangok különleges tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, amikor kiderült, hogy a sóbányákban dolgozó munkásoknál nem alakult ki tüdőbetegség, sőt a méh- és a prosztataproblémák száma is elenyésző volt. Ezt követően számos kutatás igazolta alkalmazásának előnyeit, különösen krónikus hörghurut és más légúti betegségek esetében. A só-terápia nagy előnye, hogy már gyermekkortól alkalmazható, sőt, a várandósság időszakában is beválik légúti fertőzések, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.
A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és az arcüreggyulladás. A már említett gyulladáscsökkentő hatása nem csak belsőleg, de külsőleg is, bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek.
A kúra megelőzésre is alkalmas. A nagy porral járó munkavégzés, a dohányzás, a nagyvárosi légszennyezettség mind-mind indokolhat egy kezelést, mellyel megelőzhető a légúti betegségek kialakulása.

soterapia2.jpg ()A sóterápia formái

-A közismertebb sóbarlangokon, sókabinokon, sószobákon kívül rendkívül jó hatású a tengeri klíma kabin. A kabin a holt-tengeri, vagy Himalája sóoldatot alakítja párává, jótékony hatása már egy 20-30 perces kezelés után is érezhető, azonban a javuláshoz, megelőzéshez érdemes rendszeresen látogatni a kabint – mondja Bárdos Ferenc, az Oxygen Wellness masszázs szakmai vezetője.
A speciális technológiájának köszöngetően a párává alakított sóoldat az ionizált oxigénnel együtt áramlik a kabinba, és a finom részecskéknek köszönhetően belélegezhető, a hörgőt tökéletesen átjárja, sőt egyidejűleg bőrlélegzéssel is bejuthat szervezetünkbe. A pára a légzőrendszeri betegségnél gyors eredményt produkál, hiszen a dugulást okozó váladékot köhögés útján eltávolítja a szervezetből. Így a torokirritáció és a légzési nehézségek hamar enyhülnek és a lelohadt nyálkahártya lényegesen gyorsabban és hatékonyabban képes felvenni az ionizált oxigént. A kabin egyben szépít is, hiszen sok bőrbetegség közt a pattanások ellen is felveszi a harcot. A pára behatol a felsőbb bőrrétegekbe – nem úgy, mint a só, amely a bőr felszínén maradva kiszáradáshoz vezet – ahol kifejti nedvességtároló hatását, és bársonyossá teszi a bőrt.
Ugyanakkor a kabin használata nem mindenkinek ajánlott! Asztmás betegek esetében a magas sókoncentráció rohamot is provokálhat. Esetükben különösen fontos, hogy a terápia megkezdése előtt kezelőorvosukkal egyeztessenek. Magas vérnyomással, illetve szív- és veseelégtelenséggel küzdők is feltétlenül kérjenek szakorvosi véleményt.

Miért gyógyhatású a sós levegő?

A pozitív hatásokat számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza.
– Az egyik legfontosabb tényező a levegő nagyfokú tisztasága. Az allergének és a légutakat izgató más anyagok hiánya nyilvánvalóan jó hatású a betegekre.
– A levegő magas relatív páratartalma hozzájárul a tapadós hörgőváladék felhígulásához
– A parányi sórészecskék magukhoz vonzzák a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából és elősegítik a váladékozást és a köpeteltávolítást.
– A sós levegőnek viszonylag magas a negatív ionizációja. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén a hörghurutos fellángolások száma és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége.

Forrás: www.oxygenwellness.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X