Főoldal > AKTUÁLIS > Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?

Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?

betegségegészségfájdalomgyógyuláslábdagadástrombózis
0

Írta:

Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy

Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint 2000 embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája.

A mélyvénás trombózis az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés hazánkban, mégis kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a betegség. A tünetei jól felismerhetőek és nem szabad a nyári „vizesedéssel” összekeverni.

Mit értünk mélyvénás trombózis alatt?

Abban az esetben beszélünk mélyvénás trombózisról, amikor vérrög alakul ki, többnyire az alsó végtag izmai közötti mélyvénákban. Ez a vérrög nem csak azért jelent veszélyt, mert a véna elzárásával nem engedi a vér továbbáramlását az adott végtagból, hanem azért mert ebből a vérrögből leszakadhatnak kisebb darabok, amik belekerülnek a véráramlatba és így a szíven keresztül a tüdőbe juthatnak. A tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliához vezethet.

Tünetek

A mélyvénás trombózist a vénát elzáró vérrög okozza, ezért kialakulása előre nem megjósolható. Leggyakrabban az alsó végtagokban fordulhat elő, de abban az esetben, ha a felső végtagokban keletkezik, ugyanazokat a tüneteket produkálja:
•    végtagdagadás, tésztás tapintatú bőr
•    a bőr színének elváltozása az adott területen: pirosas, lilás-kékes
•    a gyulladás következtében melegség az adott területen
•    hosszan kialakuló elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom
•    abban az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán

Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására:
•    fulladás, légszomj
•    köhögés
•    előfordulhat véres köpet is.

Miben térnek el a végtag „vizesedés” tünetei a mélyvénás trombózisétól?

Az első legjobban feltűnő tünet, hogy míg mélyvénás trombózis esetén csak az adott területen lévő végtag duzzad meg ,  addig vizesedésnél mind a kettő. Biológiai lefolyásuk is más: amíg a trombózisnál egy ér elzáródásról van szó addig a vizesedés a test folyadékháztartásának problémája. Tartós lábdagadás fennállása esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, mert valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés jele is lehet.

Mitől alakulhat ki mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózist kiváltó konkrét okok nem ismeretesek. Az alábbi tényezők növelhetik a kialakulásának lehetőségét:
•    genetikai hajlam
•    olyan gyógyszerek szedése, amik „sűrítik” a vért pl.: fogamzásgátló
•    különböző betegségek szövődményei pl.: daganatos megbetegedések
•    mozgásszegény életmód
•    túlsúly
•    dohányzás.

Mélyvénás trombózis kezelése

A felismerés után a legfontosabb lépés, hogy a vérrögöt megfelelő kezeléssel mielőbb feloldják, hogy ne jusson el a tüdőbe és a véna újra átjárhatóvá váljon. A kezelés második szakasza az újabb mélyvénás trombózis kialakulásának megelőzése. Súlyos esetben, hogy ne alakulhasson ki tüdőembólia, a betegnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, ami meggátolja a vérrögök újbóli kialakulását.
Sajnos a mélyvénás trombózis egy alattomosan kialakuló betegség, amit nem minden esetben lehet megelőzni csak időben felfedezni. Fontos tisztában lenni a tünetekkel és a betegség megelőzés céljából egészséges életmódot folytatni.

Forrás: Well PR

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X