Főoldal > AKTUÁLIS > Milyen lehet a panoráma a szájban?

Milyen lehet a panoráma a szájban?

fogfogápolásfogászatfogászati röntgenpanorámaröntgenszájszájápolás
0

Írta:

A közhiedelemmel ellentétben a panoráma röntgen nem csak látványos eredményt hoz, de egyes esetekben hat&

A közhiedelemmel ellentétben a panoráma röntgen nem csak látványos eredményt hoz, de egyes esetekben hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a kezelést is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa a képalkotó eljárás jelentőségéről beszélt.

Komplex képalkotás

A hagyományos fogászati röntgen képek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért nem helyettesíthetik a panoráma röntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képes megmutatni. Ez pedig nem csak a komplexitás miatt fontos, de szinte nélkülözhetetlen, ha szájsebészesti beavatkozásról, fogszabályozásról, fogbeültetésről vagy akár góckutatásról van szó. Jó tudni, hogy az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panoráma röntgennel készült képnek, hiszen így számos probléma oka könnyebben kideríthető, tehát gyorsabban és pontosabban felállítható a diagnózis. Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is.

Egy panorámakép alapján fény derülhet a fogínyvérzés okára is, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás, a ciszták és a gyulladásos gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ezt a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot. 
Az így készített felvétel ugyancsak jelentős támpontot jelenet a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, sőt, akár a ki nem nőtt fogak is.

Orvosnak, páciensnek is segítség

– Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panoráma röntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek. Külön segítség nekünk, orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, így mi is ellenőrizhetjük magunkat és a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv – mondja Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. – Az ilyen módszerrel korán felismert elváltozások pedig természetesen sokkal eredményesebben gyógyíthatók, mint a későn felfedezett problémák.
Elvihatatlan előnye a panoráma röntgennek, hogy a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen a felvételen jól láthatóak a kóros, oda nem illő képletek. Aki tehát komolyan szeretne utánajárni a szájüreg és a fogak állapotának, vagy a kezeléséhez szükséges egy pontos, jó minőségű felvétel, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét!

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X