Főoldal > SZÉPSÉG > 5 meglepő dolog, amitől sárgák lesznek a fogaid

5 meglepő dolog, amitől sárgák lesznek a fogaid

fogfogápolásszépség
0

Írta:

Az már rég nem újdonság, hogy a kávé és a vörösbor foltot hagy a fogakon, de sajnos vannak más bűnösök is, amelyek sárgává varázsolják a mosolyod, és a fogaidat is károsíthatják.

Ám mint mindenre, erre is van megoldás! Megmutatjuk mire figyelj oda és mivel előzheted meg a vakító fehérség tompulását.

Veszélyes víz

Az, hogy úszol néhány kört a medencében csodás edzéslehetőség a nyaralás alatt, de ennek rendszeres gyakorlása káros lehet a fogzománcodra. A klór – amit tempózás közben óhatatlanul is beveszel a szádba úgy, hogy nem is veszed észre – felborítja a pH-egyensúlyt a szájban, ami hosszú távon a fogak kopásához, törékenységéhez, érzékenységéhez vezet, hajlamosítva azokat a szuvasodásra.

Mosolymentés: “Válaszd a sós vizet, amikor csak lehetséges” – javasolja Irwin Smigel, híres amerikai kozmetikai fogorvos. Az Amerikai Esztétikai Társaság elnöke szerint: “A sós víz valóban jót tesz a fogaknak, és javítja a nyál természetes antibakteriális és gyógyító hatását.”

Citrusos italok

Az olyan frissítő italok, mint a limonádé, a jeges tea és a citrus ízesítésű sportitalok tele vannak zománc-gyengítő savval. Ha ezeket gyakran fogyasztod, előfordulhat, hogy érzékennyé válnak a fogaid és beindul az erózió folyamata. Ennek köszönhetően aztán a fogak sebezhetőbbé válnak és lassan el is színeződhetnek. “A fogak lyukacsosak és így kis idő múlva a folyadék beszivárog a zománclemezek közé – a mikroszkopikus üreges csatornákat alkotó zománcrétegek  közé –  elsötétítve a fogakat” – mondja a kozmetikai fogorvos, Marc Lowenberg.

Mosolymentés: A legjobban úgy tudsz ez ellen védekezni, ha vizet iszol, amikor csak lehetséges. De ha ez nem megy, akkor legalább kortyolgass vizet, miután megittál egy-egy pohárral ezekből a savas üdítőkből – tanácsolja Dr. Smigel.

Nem csak a vörös…

Az köztudott, hogy a vörös bor elősegíti a lepedékképződést a fogakon, de az már kevésbé ismert, hogy a fehér bor is halványíthatja a mosolyod. “A fehér bor magas savtartalma pusztítja a zománcot, durva foltokat és barázdákat létrehozva a fog felszínén. Így a fogak érzékennyé válnak és az olyan színes ételek és italok, mint a tea, a kávé és a bogyós gyümölcsök szép lassan kikezdik.

Mosolymentés: Egyél kenyeret és igyál vizet a bor kortyolgatása közben, ezzel csökkented a száj savasságát és véded a fogzománcot. 

Csábos ajkak

Bár a korall és őszibarack árnyalatú, hatalmas dús ajkak divatosak lehetnek, de csak akkor hódítóak, ha ragyogó mosoly párosul hozzájuk. “Mivel ezek a színárnyalatok, mint amilyen a narancssárga és sárga, felerősítik a fogak eredeti tónusát, így a fogak még fakóbbnak és sárgábbnak tűnhetnek, mint amilyenek valójában” – magyarázza Dr. Smigel.

Mosolymentés: Viselj kékbe hajló vörös rúzst – a merész színek és a kontraszt kiemeli a fog gyöngyház fehérségét, ami igazán trendivé varázsolja ajkaidat.

A rossz hírű erdei gyümölcs

Esszük a bogyós gyümölcsöket számos egészségügyi javaslatra – ugyanakkor arra nem is gondolunk, hogy van egy nagy hátránya is: gyümölcsléként vagy bogyós smoothie-ként kortyolgatva lassan elszínezi a fogakat. A bogyós gyümölcsök ugyanazon színezékei, melyek “jótékony hatású antioxidánsokat tartalmaznak, ha nem vigyázol, könnyedén lehervaszthatják a mosolyt az arcodról.”

Mosolymentés: “Igyál szívószállal, így a folyadék a fogakat elkerülve jut át a szádon” – mondja Dr. Lowenberg, aki hozzáteszi, hogy azzal is ellensúlyozhatjuk az elszíneződést, ha más gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, mint amilyen az alma, a sárgarépa és a zeller. “Hiszen ezek természetes úton dörzsölik le a fogakat és távolítják el a felületi szennyeződéseket. Szintén segít a fehérség megőrzésében, ha szilícium-dioxidot tartalmazó fogkrémmel mosod a fogaid – ez ugyanis olyan összetevő, amely hozzájárul a foltok természetes hámlasztásához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X