Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva, mi okozza a fogszuvasodást

Durva, mi okozza a fogszuvasodást

fogfogápolásfogkefefogkrémfogmosásfogorvosfogselyemfogszuvasodásfogtöméslyukszájvíz
0

Írta:

Az üdítők és a gyümölcslevek a fogszuvasodás legfőbb okozói – derül ki brit kutatásokból.

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakértője szerint az étkezés és a fogápolás egyaránt jelentős hatással van a fogakra.

A fogzománc kulcsszerepben

Azoknál alakul ki a legsúlyosabb fogszuvasodás, akik rendszeresen fogyasztanak cukros üdítőket és gyümölcsleveket. Minden 5.5-nél alacsonyabb pH értékű élelmiszer károsíthatja a fogakat – állítják brit kutatók a Journal of Public Health Dentistry c. szaklapban.

A zománc elvékonyodása és károsodása felgyorsítja a fogromlást és növeli a szuvasodás kockázatát. Az üdítők és a gyümölcslevek természetesen mind savas hatásúak, vagyis rendszeres és hosszútávú fogyasztásuk káros a fogakra.

– A fogzománc elvékonyodása komoly probléma, szinte minden felnőttet érint az évek előrehaladtával. Egyelőre nincs kifejezetten erre a problémára kidolgozott megoldás, bár a fluorid, a rendszeres fogmosás, a fejlett szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás és az időnkénti fogorvosi kezelés megállíthatja, lassíthatja a folyamatot. Akik gyakran fogyasztanak üdítőket és gyümölcsleveket, érdemes odafigyelniük, hogy azok ne tartózkodjanak 20 percnél tovább a szájukban – tanácsolja dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakértője.

Legjobb választás a víz

A szakértők 3773 résztvevőt vontak be a vizsgálatba. Közülük 79 %-nál találtak fogszuvasodást, 64 %-ban közepeses súlyos, 10 %-ban enyhe mértékben és 5 %-nál kifejezetten előrehaladott állapotban. Kikérdezésük után világossá vált, hogy a közepes és súlyos állapothoz valószínűleg az is hozzájárult, hogy az érintettek mindennap több üdítőt és gyümölcslevet fogyasztottak, mint a többiek. Utóbbiak körében viszont népszerűbb volt a tej- és a vízfogyasztás. Tény, hogy szomjoltásra még mindig a legegészségesebb választás a víz. Különösen annak fényében, hogy az üdítőitalok meglepően magas cukortartalommal bírnak – még a 100 %-osnak hirdetett gyümölcslevek is.

Miért kell fogorvoshoz járni?

Dr. Benkő Krisztina szerint az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében fél évenként akkor is javasolt fogorvosunkat felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen. A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását. Az állapotfelmérés során a fogorvos a fogak mellett a szájüreget is ellenőrzi, így –különösen dohányosok esetében- idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is. A panoráma röntgen és a legmodernebb 3D CT segítségével nem csak a fogak, de az őket körülvevő fog, az állkapocs ízület és az arcüreg állapotáról is képet kaphatunk, így a szájvizsgálat során esetleg rejtve maradt elváltozások, krónikus gyulladások is felfedhetővé válnak.
A fogak egészségének és tartós meglétének kulcsa tehát a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres szakorvosi ellenőrzés.

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X