Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekre a vizsgálatokra minden évben menj el!

Ezekre a vizsgálatokra minden évben menj el!

egészségorvosszűrésszűrővizsgálatvizsgálat
0

Írta:

Ne hagyd ki a megelőző szűrővizsgálatokat, megmenthetik az életed!

Jobb félni, mint megijedni – halljuk sokszor ezt az unásig ismételt mondást. Ám hiába tudjuk betéve, ha a mindennapi életben – főként egészségügyi vonatkozásban – nem alkalmazzuk. Nem jobb időt, esetenként pénzt áldozni azért, hogy kiderüljön, egészséges vagy, mint már létező tüneteket tapasztalva rettegni a diagnózistól?

Persze ha minden létező szűrővizsgálatra szeretnél elmenni, gyakorlatilag másból sem állnának a napjaid, mint hogy rohannál egyik orvostól a másikig. Ez persze lehetetlen és egyben kóros is lenne. Fontos, hogy nem, életkor és a családban előforduló betegségek alapján járj szűrésekre. Emellett figyeld tested jelzéseit és élj egészségtudatosan. Számba vettük, milyen szakembereket kell rendszeresen felkeresned.

Háziorvos

Ha még meg is úszod a telet, mi több az évet komolyabb betegségek nélkül, évente egyszer azért illik meglátogatni a háziorvosodat. No nem egy könnyed délutáni teázgatás apropójából, hanem egy általános állapotfelmérés gyanánt. Ilyenkor megméri a vérnyomásodat, meghallgatja a szívedet, belenéz a szádba, füledbe, ellenőrzi a látásodat. És továbbküld vérvétel és vizeletminta-vizsgálatra.

Laborvizsgálat

Ha átfogóbb, biztosabb egészségügyi képet szeretnél magadról, irány a labor. A vérből és vizeletből nagyon sok minden vizsgálható. Egyszer egy évben te is szánd rá magad, hogy a betegségek még idejében kiderüljenek, vagy éppen megnyugtasson a tudat: a vérképed szerint is makkegészséges vagy.

, Image: 77145705, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Glow Wellness RM

Nőgyógyász

Ha nincs semmiféle nőgyógyászati panaszod, akkor is kötelező évente legalább egyszer felkeresned egy szakorvost. Mégpedig azért, mert a méhnyakrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés a nők körében, de időben felfedezve szinte minden esetben gyógyítható. A mammográfiát 35 éves kor feletti nőknek ajánlják, de ha a családodban előfordult már mellrák, érdeklődj nőgyógyászodnál az egyéb vizsgálati módszerekről.

Fogászat

Ne csak akkor jelentkezz be fogorvosodhoz, amikor már fájdalmaid vannak. A fogszuvasodást is meg lehet előzni rendszeres fogászati kontrollal, fogkőeltávolítással (azért persze az étkezések utáni fogmosásról se feledkezz meg). Emellett a szájüregi rák kialakulásának esélyét is csökkentheted a megfelelő szájhigiéniával és a gyakori ellenőrzésekkel.

Tüdőszűrés

Elvileg 40 év felett kötelező, de erősen ajánlott minden évben felkeresni egy szűrőközpontot, mert a tüdőrák kezdeti stádiumban tünetmentes. Jórészt csak akkor gyógyítható, ha időben kiderül. És mivel sajnos évről-évre nő a tüdőrákosok száma (ami nagyrészt a dohányzással hozható összefüggésbe), ezért jobb a megnyugtató tudat, hogy nincs semmi baj.

Bőrgyógyász

Kevés az olyan ember, akinek a bőrén ne lenne legalább egy-két anyajegy, néhány kisebb elváltozás. A szolárium, az egyre erősebb UV sugárzás pedig könnyen előidézheti a kritikus bőrfelület elváltozását. A melanoma szűrés fontosságára több kampány is indult, hiszen sokan nem veszik komolyan a tüneteket, pedig rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető a betegség.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X