Főoldal > EGÉSZSÉG > A legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt

A legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt

kórházultrahangvárnadósságvizsgálat
0

Írta: and

Mi történik az első vizsgálatkor?Az első megjelenés lehetőleg a 6. és 10. hét között történjen. Ekkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálatot végeznek.  – A hüvelyi vizsgálat alkalmával az orvos áttapintja a méhet és környezetét, elvégzi a rákszűrést, valamint a mell vizsgálatát az esetleges elváltozások szűrése miatt.  – Az ultrahang során általában hüvelyi ultrahangvizsgálatot végeznek, amely pontosabb képet […]

Mi történik az első vizsgálatkor?
Az első megjelenés lehetőleg a 6. és 10. hét között történjen. Ekkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálatot végeznek. 
– A hüvelyi vizsgálat alkalmával az orvos áttapintja a méhet és környezetét, elvégzi a rákszűrést, valamint a mell vizsgálatát az esetleges elváltozások szűrése miatt.  
– Az ultrahang során általában hüvelyi ultrahangvizsgálatot végeznek, amely pontosabb képet ad a várandósságról, és az embrióról. Ezt a fajta vizsgálatot a terhesség elején végzik, és nagyjából a 13. héttől áttérnek a hasi ultrahangra.
– Ezt követően az orvos beutalót ad a laborba, ahol vért vesznek és vizeletet vizsgálnak. Végül pedig fogászati, belgyógyászati és EKG-vizsgálaton kell átesni.

0013447_1.jpg ()

Fontos!
A várandósság alatt a hormonális változások miatt gyakoribb a fogszuvasodás és a fogínygyulladás is, így mindenképpen javasolt a fogászati ellenőrzés!

Az UH vizsgálatok a várandósság alatt:

  • 12. hét: Elvégzik az úgynevezett kis genetikai vizsgálatot végeznek, melynek folyamán már láthatóvá válnak a testrészek, a nagyobb testüregek, így kiszűrhetőek a jelentős fejlődési rendellenességek. Amennyiben a menstruáció szerint számított kor és az ultrahang alapján mért kor között nagy eltérés tapasztalható, úgy a továbbiakban az ultrahang lesz a mérvadó.
  • 18. hét: A nagy genetikai ultrahang következik, mivel ebben a korban már kiszűrhető a fejlődési rendellenességek legtöbbje. Jól láthatóak a koponyacsontok, az agy, a szív, a gyomor, a húgyhólyag, és természetesen a végtagok.
  • Nagyjából a 28. hét: elvégzik a következő vizsgálatot. Ennek a lényege, hogy felismerjék az esetlegesen előforduló növekedési zavarokat. Ezek mögött többnyire a lepény működésének elégtelensége áll, azonban fontos megemlíteni a káros szenvedélyeket is, mint a dohányzás, alkohol, drog, amelyek szintén befolyásolhatják a baba méhen belüli fejlődését.
  • 36.-38. hét környéke: ekkor végzik az utolsó UH vizsgálatot, ami a magzat fejlődésének, a várandósság korának ellenőrzésére szolgál. Ilyenkor persze megnézik a magzat fekvését, a testméreteket, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény helyzetét és állapotát.

0013447_2.jpg ()

Laboratóriumi vizsgálatok
Problémamentes várandósság esetén háromszor javasolt végezni vérképvizsgálatot.

  • A teljes vérkép a vashiány és a vérszegénység szűrésére szolgál, valamint a vércsoport és Rh faktor meghatározására.  Az Rh negatív anya esetén ellenőrzik az ellenanyag meglétét. Emellett természetesen vizsgálják a vörös és fehérvérsejtek számát, a süllyedést, tehát a rutin vérkép paramétereit.
  • A vizeletvizsgálat folyamán a húgyúti fertőzések kiszűrése, valamint a vese és májműködés ellenőrzése történik.
  • Az úgynevezett VDRL vizsgálat a szexuális úton terjedő betegség (vérbaj) szűrésére szolgál, amit a várandósság elején végeznek.
  • A betöltött 16. héten végzhető a SeAFP (alfa-foetoprotein) szűrés, melynek értéke 0,7-2,5 MoM között tekinthető normálisnak. A 0,7 alatti eredmény esetén fokozottan figyelni kell kromoszóma rendellenességekre, míg a 2,5 feletti értéknél a nyitott gerinc (spina bifida) kockázata nagyobb. Azonban fontos kiemelni, hogy ez a vizsgálat szűrő jellegű, vagyis ha az eredmény eltér a normális határtól, még nem jelent feltétlenül rendellenességet. Ilyenkor további vizsgálatok szükségesek.
  • Az AFP szűréssel egy időben végzik a májgyulladás (Hepatitis B) szűrését is, ami HbsAg néven ismert. Ezt a leletet fontos a kiskönyvhöz tűzni, mert ha a szülésnél nem ismert az eredmény, a babát születése után rögtön elkezdik immunizálni.
  • A vércukorvizsgálatra a várandósság második trimeszterében kerül sor. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség felismerésére szolgál. A várandós nők kb. 2-3 százalékánál fordul elő. Először meghatározzák az éhgyomri vércukor értéket, majd megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani, amit vagy egy könnyű „próbareggelivel” (1 zsömle, 1 kis pohár tej), vagy cukros oldat formájában viszel be a szervezetbe. 1 óra elteltével ismét megmérik a vércukorszintet. Az éhgyomri érték 5,5 mmol/l és az 1 órás érték 7,8 mmol/l alatt negatív.
    Olvasd el szakértőnk cikkét a várandósság alatti cukorbetegségről – katt ide! 

Hüvelyváladék vizsgálata
A hüvelyváladék vizsgálatának időpontjáról megoszlanak a vélemények. Általában a 36. hét környékén végzik. Egy streptococcus agalictiae nevű kórokozó kimutatására szolgál. A nők kb. negyedének hüvelyflórájában jelen van, azonban alattomos módon panaszt nem okoz. A szülés folyamán a baba megfertőződhet, ami komoly betegségeket vonhat maga után. Amennyiben az eredmény pozitív, úgy antibiotikumos kezelésre van szükség.

A CTG vizsgálat
A cardiotokograph a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat mutatja, így képet kaphatunk a baba méhen belüli állapotáról és a méhizomzat működéséről. A várandósság 36. hetétől kezdve hetente javasolt elvégeztetni.

Amnioszkópia
Amnioszkópiával megtekinthető a magzatvíz színe, és a magzatburok. Az eljárás nem fájdalmasabb, mint a kacsával végzett hüvelyi vizsgálat.
Ezt a vizsgálatot akkor végzik, ha felmerül a gyanú, hogy a magzat oxigénhiányos állapotba került, ekkor ugyanis meconiumot (magzatszurkot) ürít a magzatvízbe. Általában nem rutinszerűen végzik. Túlhordás esetén szükséges lehet!
A vizsgálathoz a hüvelyen és a méhnyakon keresztül egy mindkét végén nyitott vékony csövet helyeznek fel. Egyik fele a burokkal érintkezik, a külső nyílása pedig a hüvelyen kívül marad. A cső belsejét erősen megvilágítják, ettől a magzatburok áttetszővé válik, és látható lesz a magzatvíz színe.
Az orvosok úgy tartják, hogy 35 év feletti kismamák esetében megnő az esélye a fejlődési rendellenességeknek, így esetükben javasolnak egyéb vizsgálatokat is, mint például az amniocentézis. Az amniocentézis folyamán az anya hasfalán keresztül  a magzatburkon áthatolva egy vékony tűvel magzatvizet vesznek, melyből megállapíthatóak a genetikai rendellenességek. A várandósság 15-17. hete környékén végzik.

A CVS vizsgálat
Hasonló, mint az amniocentézis, csak itt a méhlepényből vesznek mintát, és a várandósság 10-12. hetében történik.
Természetesen nagyon fontos a várandósság alatti vizsgálatoknál is a személyre szabott gondozás, így bátran beszélj a védőnőddel és orvosoddal a szükséges vizsgálatokról, a téged érintő és érdeklő eljárásokról.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X