Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok az anyajegyszűrésre

6 ok az anyajegyszűrésre

anyajegyanyajegy szűrésbetegségbőrbőrelváltozásbőrgyógyászatbőrproblémaegészségrákrákszűrésszűrés
0

Írta:

A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők.

Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a gyanús jelenségekről beszélt.  

Az anyajegyek is változnak

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek. Ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.
Sokan tévesen úgy vélik, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből is kialakulhat rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

anyajegy2.jpg ()

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk: 
1. Gyanús, ha megváltozik a színe, a pigmentációja, egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
2. Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
3. A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
4. Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
5. Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik. 6. Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

– Érdemes figyelni minden bőrjelenségre, ami a meglévőktől méretben, színben eltér. A melanóma az esetek egy részében már meglévő anyajegyből, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát – tanácsolja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Anyajegyek mikroszkóp alatt

A tavaszi és az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. A bőrgyógyászok az úgynevezett dermatoszkópot az anyajegyek vizsgálatára, amely tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.
A bőr képleteit számítógépen is el lehet tárolni. A dokumentációnak elsősorban akkor van jelentősége, ha sok anyajegy van a bőrön, esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség. A számítógépben tárolt dokumentáció akár évekig lehetővé teszi, hogy nyomon követhetőek legyenek a változások, korábban megtörténhessen a felismerés. A program ráadásul automatikusan fel is hívja az orvos figyelmét a gyanús jelekre, méréseket, ellenőrzéseket végez.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X