Főoldal > AKTUÁLIS > Stresszkezelési egyszeregy

Stresszkezelési egyszeregy

coachcoachingegészségnyugalomstresszstresszkezelés
0

Írta: and

Munkahelyi stressz, párkapcsolati feszültség, gyerekkel való veszekedés miatti idegesség. Sok stresszhelyzetet

Munkahelyi stressz, párkapcsolati feszültség, gyerekkel való veszekedés miatti idegesség. Sok stresszhelyzetet nem lehet elkerülni, de a megfelelő eszközökkel csökkenthetjük a feszültséget, illetve felkészülhetünk a problémát okozó szituációra.
A stressz mindenkinél másképp jelentkezik. Vannak, akiknek alvási problémái lesznek, vannak, akik drasztikusan lefogynak, akadnak, akik viszont a mértéktelen evésbe menekülnek, mások pedig egész nap csak káromkodnak.

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk a stresszre. Épp ezért nem is lehet egyetlen stresszoldó módszerre azt mondani, hogy ez a tuti, ez mindenkinél beválik. Hogy kinek mi válik be a stressz kezelésére, abszolút egyedi dolog, és Komócsin Laura, a Business Coach Kft. ügyvezetője, senior executive coach, most több self-coaching eszközt mutat nekünk, ami segítségünkre lehet ebben.

Kerüld a sablonost, keresd az egyedit!

A self-coachingról már korábbi cikkeinkben is olvashattál. Ez egy olyan öntámogatási mód, ami a saját jóllétet erősíti, és segít abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és a világban. Az élet több területén tud segítségünkre lenni, így például a stressz-kezelésben is.

Komócsin Laura is azt vallja, hogy eredményes lehet, ha a stresszes élethelyzeteknél alkalmazzuk valamelyik módszert a self-coaching eszköztárából. „Kiráz a hideg attól, amikor valamelyik életmód magazin megírja a szerinte egyetlen üdvözítő megoldást a stressz kezelésére! Azt gondolom, hogy mivel az emberek rengetegfélék, így nem lehet kijelenteni, hogy mondjuk kizárólag a jóga vagy a tenisz a megoldás a feszültség levezetésére”.

Laura azt javasolja, hogy ne hagyatkozz a „megmondó” cikkek és tévéműsorok tanácsaira, hiszen náladnál senki nem ismeri jobban magadat. Ahhoz azonban, hogy rájöjj, neked mi a megfelelő módszer, rendelkezned kell némi önismerettel. Ha pörgős, folyton mozgó ember vagy, akkor egy kiadós boksz-tréning, vagy zumba edzés esetleg egy órás terepfutás segíthet. Ha introvertált típus vagy, lehet, hogy egy jó könyv elolvasása, egy nyugodt jóga óra, vagy egy parki séta is oldhatja a feszültséget. A lényeg, hogy kerüld a sablonos megoldásokat, keresd az egyedit! Idézz fel magadban korábbi stresszes helyzeteket, és gondold végig, mi segített akkor a stressz levezetésében. Ha egyszer már bevált, valószínű most is segíteni fog!

stresszkezeles2.jpg ()

A rákészülés már fél siker

Sok olyan stresszhelyzet van, főleg a munkahelyen és a családon belül, aminek a kialakulására már előre számítani lehet. Laura szerint, ha előre tudod, hogy nagy valószínűséggel egy ilyen szituáció adódik, akkor eldöntheted, hogyan készülsz fel rá. „Több olyan mindennapos élethelyzet van, amikor előre tudod, hogy utána stresszes állapotba kerülsz. Viszont, ha előtte rákészülsz, és trenírozod magad, elkerülheted a kellemetlen állapotot. A te döntésed, hogy meg akarod-e tanulni kezelni a helyzetet, és akarsz-e dolgozni az adott konfliktuson? Ez sokszor a komfortzóna elhagyásával jár, de az eredmény miatt érdemes tenni érte. Ha például mindig az egyik munkatársaddal veszel össze, akkor gondold végig, mi szokott lenni a probléma, min borul ki a bili? Ha ez rendszeresen megismétlődik, akkor gondold végig, te mit tudsz tenni a konfliktus elkerülésére? Milyen körülmények között szoktatok jóban lenni? Van esetleg egy közös ellenség? Netalán ez a főnök? Rengeteg kérdést tehetsz fel magadnak. Próbáld több szempontból körbejárni a problémát. Ne feledd, hogy egy másik embert nem tudsz megváltoztatni, viszont arra van lehetőséged, hogy a te hozzáállásodon változtass. Ha rákészülsz egy-egy stresszes helyzetre, ha megérted a feszültség okát, akkor nagy valószínűséggel tenni is tudsz azért, hogy elkerüld!”

Megoldás egyedül és segítséggel

Ahogyan Laura is említette, az eredményes stresszkezeléshez egy jó adag önismeret is szükséges. Hiába tudod, hogy az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés, ahhoz tisztában kell lenned azzal, mi okozza a feszültséget, és mit kell megváltoztatni az életviteledben ahhoz, hogy ezt csökkentsd. A hatékony stresszkezelés lényeges eleme, hogy a módszereket tudatosan, a helyzetnek megfelelően válaszd meg. Laura azt mondja, hogy a konfliktusok kerülése általában nem jó stratégia, de bizonyos esetekben azonban mégis ezt kell választani, például ha más, fontos és sürgős céljaid is vannak, és nem akarod az erődet szétforgácsolni. „A változtatáshoz vezető első két lépés a felismerés és az elhatározás.” – zárja szavait Laura. „Ha felismered, hogy egyedül nem vagy képes kezelni a stresszt, akkor a te döntésed, hogy mihez kezdesz ezzel a felismeréssel. Ha tényleg változtatni szeretnél, akkor tegyél is érte. Kérd szakember segítségét, vagy menj el egy stressz-kezelő tréningre. Itt lehetőséged lesz különféle stressz-kezelő módszerek tudatosítása, és ezek beiktatására a mindennapjaidba. Meglátod, ha tényleg tenni akarsz a változásért, a változás jönni fog.”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X