Főoldal > AKTUÁLIS > Öltözz okosan a magas hegyeken

Öltözz okosan a magas hegyeken

Helly Hansenmagas hegyruhatúra
0

Írta:

Asmus Nørreslet a Helly Hansen nagykövete, professzionális hegyi túravezető. Asmus a harmadik dán, aki megmá

Asmus Nørreslet a Helly Hansen nagykövete, professzionális hegyi túravezető. Asmus a harmadik dán, aki megmászta a Mount Everestet.

Hogyan készülsz fel a túráidra rossz időjárási körülmények között?

Mindig háromrétegű ruházati rendszert viselek, és bőven elegendő élelmet és folyadékot viszek magammal. A háromrétegű ruházati rendszer lényege, hogy mindig szárazon és melegen tart, így bármilyen outdoor kihívás közben biztonságban érezhetem magam. A három réteget a következő elemek alkotják: az alsóruházat, mely elvezeti a nedvességet a test felületéről, a középréteg, amely szigetel és melegen tart, valamint a külső védőréteg, amely vízhatlan és a széltől is megvéd. A háromrétegű rendszer lényege hogy rendkívül rugalmas, és a rétegek könnyen fel- és levehetőek az időjárási viszonyoknak megfelelően. Testhőmérsékletemet a tempóm növelésével és csökkentésével is szabályozhatom.

Túrázás közben létfontosságú, hogy gondoskodjam a megfelelő táplálkozásról és az energiaszintemről. Egy átlagos napon lassú  és gyors felszívódású szénhidrátokat is tartok magamnál, például teljes kiőrlésű kenyeret, magokat, csokoládét vagy gyümölcsöt.

outdoor3.jpg ()

Milyen szempontok szerint választasz túraruházatot csapadékos időben?

Esős időben rendkívül fontos a megfelelően lélegző ruházat. Szuper, hogy a vízálló dzsekik lepergetik a vizet a felületről, de a lélegző kabátok arról is gondoskodnak, hogy a test felületéről is elvezessék a nedvességet. Ez különösen fontos olyan magas energiakifejtést igénylő aktivitások közben, mint a túrázás, hegymászás vagy futás, amelyek megnövelik a testhőmérsékletet. Fontos, hogy olyan felszerelést használjunk, amely egyensúlyt képvisel a vízálló és a lélegző ruházat között.

Melyik a legfontosabb ruházati felszerelésed?

A Helly Hansen Odin dzsekim, ami mindig szárazon tart és rendkívül jól lélegzik. Ráadásul könnyű és kevés helyet foglal a hátizsákomban is. Legjobban a szellőző nyílásait szeretem, ami mindig jól jön túrázás közben. Azt is nagyon szeretem, hogy a sisakom elfér a dzseki kapucnija alatt, hiszen a biztonság különösen fontos számomra.

Forrás: Helly Hansen


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X