Főoldal > AKTUÁLIS > Ezért nem tudunk ellenállni a csokinak

Ezért nem tudunk ellenállni a csokinak

csokicsokoládéédességkakaónassolás
0

Írta:

Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – derül ki a Current Biology-ban megjelent tanulmányból.

A kutatás vezetője, Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazás túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban.

DiFeliceantonio kutatócsoportja a kísérlet során mesterségesen serkentette a patkányok neostriatumát a közvetlenül az agyi területre bejuttatott gyógyszerrel. A kezelt egyedek több mint dupla annyi M&M csokoládés drazsét faltak fel, mint amennyit normális esetben elfogyasztottak volna. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor a patkányok az édességet ették, az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése megnövekedett ezen az agyi területen. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat.

csoki2.jpg ()

Az eredmény a korábban főként a mozgással összefüggésbe állított neostriatum meglepő szerepét tárja fel. A kutatók azt remélik, hogy a patkánykísérleteknek köszönhetően sok újat megtudhatunk az emberek falási hajlamáról. DiFeliceantonio azt is elmondta, hogy ugyanez az agyi terület mutat aktivitást akkor is, amikor az elhízottak ételt látnak, vagy a kábítószerfüggők drogot ábrázoló képeket látnak. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.

Forrás: Medipress

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X