Főoldal > AKTUÁLIS > Te meddig lennél képes elmenni?

Te meddig lennél képes elmenni?

filmfutásSimonyi BalázsSpartathlonUltraultrafutás
0

Írta:

Lehetsz te bárki, együtt vagyunk senkik – mondja Simonyi Balázs, az Ultra című film rendezője. Bár filmje a futáson keresztül szemlélteti a világot, mégsem csak a futásról szól, így mindenkinek érdemes megnéznie!

A legendás, 246 km-es Spartathlon futóverseny öt szereplőjének motivációit és szinte pszichedelikus drámáját mutatja be kreatív dokumentumfilmjében Simonyi Balázs, aki résztvevőként 2016-ban negyedik alkalommal küzdötte végig maga is az extrém távot. Az HBO Europe és a Menjek/Maradjak sorozatáról ismert SpeakEasyProject közös produkciójában készült ULTRA című filmet áprilisban mutatják be Magyarországon, elsőként az HBO-n, majd a hónap végén a mozikban is látható.

Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyt, a Spartathlont mutatja be legújabb produkciójában az HBO Europe. A versenyen az amatőr indulóknak az Athén és Spárta közötti 246 km-es távot egyben, legfeljebb 36 óra kell teljesíteniük, miközben nemcsak a távolsággal, alvásmegvonással, de a több ezer méteres szintkülönbséggel és a nappali hőséggel, illetve éjjeli hideggel is meg kell küzdeniük. A szigorúan mért szintidők miatt, a világ számos országából érkezett, gyakran egymást bajtársként segítő futók általában kevesebb mint fele jut csak el másnap alkonyatig a célig, ahol, helyezéstől függetlenül, az érmen túl mindössze egy olajágkoszorút kapnak – pénzdíjazás nincs. Sokan a táv kétharmadánál, éjszaka, az 1100 m magas Parthenio-hegy lába előtt adják fel, aki pedig feljut, a kivilágítatlan, szakadék övezte ösvényen gyakran él át hallucinációs élményeket. A történeti kutatások szerinti ebből a futásból ered a sosemvolt marathoni futás továbbhagyományozódott legendája is.

Az athéni rajtvonalnál, a 400 induló között minden évben legalább egy tucat magyar futó is ott van, köztük már négy alkalommal Simonyi Balázs filmrendező is, aki a futás mellett az ULTRA rendezőjeként és egyik főszereplőjeként is teljesített. Kreatív dokumentumfilmje azonban több mint futófilm: a rendező brutálisan őszinte gondolatai, első kézből átadott élményei mellett két francia, egy magyar és egy német futó életének drámái sejlenek fel, és derülnek ki egyéni céljaik és mozgatórugóik. A lehetetlennek tűnő cél teljesítése közben a futók magukat, a nézők pedig őket érthetik meg jobban. A 246 kilométeres futás során az Ultra bemutatja a főszereplők zsigeri gondolatait, rezdüléseit, valamint önmaguk megismerésének, fejlesztésének megrázó folyamatát. Útjuk során eljutnak a teljesítőképességük határáig, és még azon is túl – szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Valaki a hétköznapok taposómalmából próbál kiszakadni, valaki az öregedés ellen küzd, és vannak, akik a természetfelettit keresik, egy dolog mégis közös bennük: minden futó megízlelheti a halhatatlanságot, és megtapasztalhatja saját halandóságát.

Mindannyiuk számára a Spartathlon egy utazás is. Készülés, gondolkodás, vágyakozás, önfelfedezés. A határok újradefiniálása és bizonyítás. A Spartathlont teljesítőket a “spártai hős” megnevezéssel is megtisztelik, de számomra semmi hősies nincs benne, sokkal inkább önismeret, tanulás és egy jó hobbi lehetősége. Viszont legtöbbünk megszállott annyira, hogy évente megkísértsük a sorsot” – nyilatkozta Simonyi Balázs.

Az ULTRA főszereplői egyszerre hétköznapi, de mégis unikális nők és férfiak, akik amatőr futóként felépítettek egy másik életet is. A külvilág számára őrültnek tűnhetnek, de ők normálisnak tartják, hogy céljuk, álmuk, vállalásuk, hogy teljesítsék a versenyt – sokadjára vagy egyszer és mindenkorra. A futás alatt, a fizikai megpróbáltatás mellett, mindannyian magukban, magukkal viaskodnak, azon dolgoznak, hogy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat, vagy akár traumákat dolgozzanak fel. Az ULTRA tehát csak első látásra sportfilm: inkább egy érzékeny emberi dráma, amely megmutatja a versenyezőkben zajló fizikai és mentális folyamatokat, saját határaik átlépésének édes-keserű ízét, egyúttal a rendezőnek a futáshoz és filmkészítéshez való párhuzamos, egymáshoz nagyon is közel álló viszonyát. A kettő küzdelmeit rögzítő személyes krédó: egy „így futottam” film.

Az ULTRA a maga nemében egyedülálló dokumentumfilm, aminek gerincét a 2015-ös görögországi Spartathlon verseny alkotja. A 36 órás versenyen 14 operatőr és 5 hangmérnök dolgozott váltásban, a teljes stáb 45 fő volt. 6 versenyző teljes versenyét dokumentáltuk földön és levegőben 6 különböző típusú kamerát használva. Emellett a film további 80 napon át forgott további öt országban (Magyarország, Franciaország, Németország, Anglia, Norvégia, Ausztria). A 82 perces film 250 óra nyersanyagból került ki, nagyon gondos válogatás után.
Simonyi Balázs nem csak rendezője, hanem szereplője is a filmnek, így az ULTRA több mint egyszerű futófilm, a futók élményei és brutálisan őszinte gondolatai mellett emberi drámák is felsejlenek a lehetetlennek tűnő cél teljesítése közben, fizikai és mentális folyamatok, sikerek és kudarcok, a saját határaik feszegetése, a végsőkig való küzdelem adja a film igazi mondanivalóját.

A filmet először az HBO mutatja be, majd több budapesti és vidéki mozi is műsorára tűzi május 1-jétől – érdemes lesz megnézni!

A dokumentumfilm weboldala: http://ultradocumentary.com/mindent-a-filmrol/

A dokumentfilm hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/ultradocumentary/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X