Főoldal > DIÉTA > Súlycsökknetés a negyedik X után

Súlycsökknetés a negyedik X után

0

Írta: and

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző funkcióromlások-, változások bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Hisz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már kialakult egészségi állapot fenntartható – sőt, látványos eredmények érhetők el vele! Az időkori betegségek megjelenéséért felelős az […]

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző funkcióromlások-, változások bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Hisz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már kialakult egészségi állapot fenntartható – sőt, látványos eredmények érhetők el vele!

Az időkori betegségek megjelenéséért felelős az egyik legnagyobb rizikótényező, a túlsúly is. Ez részben a kevésbé sportos életmódnak és a változókornak is köszönhető mind a nők, mind a férfiak esetében. A túlsúly kialakulásában azonban közrejátszik az alapanyagcsere szintjének csökkenése: vagyis az a tény, hogy a szervezetnek kevesebb energiára: zsírra és cukorra van szüksége, ugyanakkor több vitaminra és ásványi anyagra!

Bár a két különböző nemre jellemzően elkülöníthetők a túlsúly jelei, kezelésük azonban mégis hasonló. Míg a hölgyek inkább a popsira, combra, felkarra híznak, addig az urak leginkább a hasuk tájékán gyűjtik a felesleget.

0001254_1.jpg ()

A nők pánikszerűen szeretnének megszabadulni a zsírpárnácskáktól, és sajnos gyakran nyúlnak a villámgyors fogyást ígérő divatfogyókúrákhoz. Ezek eredménye, hogy a már egyébként is változásban lévő hormonrendszer csak összezavarodik, a következmény pedig a „rutinosak” ismerte jojó effektus (többet lehet visszahízni, mint amennyit sikerült leadni).
A férfiak sok esetben, a „kibírom én, egész nap nem eszek semmit” jelszóval koplalnak, minden este 8-ig, aztán egy jó kiadós, „magyaros” vacsorával pótolják az éhezést, így sokszor nem értik, hogy miért nem eredményesek!

A gyors fogyókúrák a középkorúak esetében azért is veszélyesebbek, mert a hirtelen fogyás következményeként létrejövő csonttömeg-vesztés az erre az életkorra jellemző csontritkulás (osteoporosis) esélyét is nagymértékben fokozza. A gyors, szélsőséges tápanyagbevitellel járó „ajánlások” helyett inkább az alacsonyabb energiát tartalmazó, de kiegyensúlyozott, arányos tápanyagelosztást biztosító (lehetőleg egyénre szabott) nyersanyag válogatáson alapuló táplálkozást válasszuk.

Az egészségesebb nyersanyagokkal (sok zöldség, gyümölcs, sovány tej- és tejtermékek, kevés gabonával kiegészítve), zsírszegényen készült ételeket fogyasztva.
Nagyon fontos, hogy hazánkra jellemző depresszió is ebben a korcsoportban jellemzően fordul elő, és nem árt tudni, hogy a legtöbb depresszió-ellenes gyógyszer mellékhatása is lehet súlygyarapodás. Ez esetben a kimondottan szénhidrátszegény étrend nem ajánlható, mert hiányában a depresszió csak felerősödhet.
A túlsúly csökkentéséhez a megfelelő mennyiségű testmozgásra is kellő figyelmet kell fordítani. A választott sport formáját mindenki a saját egészségi állapotához, teherbírásához, lehetőségeihez mérten igazítsa, hiszen az izületeket is kímélni kell. Egy erős izomláz után nem sok mindenki fog továbbra is lelkesedni a testmozgás iránt.

Nem szükséges mindenáron új szokásokat erőltetni, hanem a meglévő ételek, étkezési szokások megválogatásával egészségesebb étrend összeállításval kell a dietetikust megbízni. Ezt valószínűleg könnyebben és megbízhatóbban fogjuk tudni betartani, mint egy idegen, esetleg érthetetlen és furcsa diétát.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X