A rizs a búzához hasonlóan az emberiség alapvető tápláléka: ha eddig hiányzott az étlapodról, itt az ideje, hogy megbarátkozz vele – persze egyáltalán nem mindegy, hogy negyvenezer fajtája közül melyiket választod. Miért pont a barna? A barna rizs azért barna, mert hántolatlan: azaz feldolgozása során nem távolítják el értékes külső hártyáját. Ez a hártya takarja […]
A rizs a búzához hasonlóan az emberiség alapvető tápláléka: ha eddig hiányzott az étlapodról, itt az ideje, hogy megbarátkozz vele – persze egyáltalán nem mindegy, hogy negyvenezer fajtája közül melyiket választod.
Miért pont a barna?
A barna rizs azért barna, mert hántolatlan: azaz feldolgozása során nem távolítják el értékes külső hártyáját. Ez a hártya takarja a mag belső tápláló szövetét és a csírát. Rendkívül magas a korpa- és csíratartalma: ennek köszönheti gazdagságát rostokban és vitaminokban. A hántolt, azaz fehér rizs sokat veszít értékéből.
Hogy mi mindent tud ez az egyszerű, de annál hasznosabb élelmiszer, az mutatja, hogy gyakran az anyatej tápláló tulajdonságaival hasonlítják össze jótékony hatását:
- alacsony a tápértéke, de rostjai mégis a jóllakottság érzését keltik
- segíti a méreganyagok kiürülését és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását magas kálium tartalmával
- a benne lévő sok B-vitamin és folsav erősíti az idegeket, elűzi a depressziót
- kedvezően hat a magas vérnyomásra
- gyakori fogyasztása segít megelőzni a vastagbelek rosszindulatú megbetegedését
- az ösztrogén szintet is szabályozza, így hatékony a mellrák és a csontritkulás elleni védekezésben
- bőrbetegségek esetén igazi gyógyszer, de még a hajhullást is gátolja, akárcsak a vesekőképződést
- csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, rugalmasabbá teszi az ereket
Hogy ezek után egy kicsit tovább kell főzni, mint a fehéret, igazán nem lehet kifogás!