A csokoládé nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár.
A csokoládé a dél-amerikai kakaófa, a Theobroma cacao magjából, kakaóbabból készül, amelynek elnevezése a görög „bóma” szóból származik, és jelentése „istenek eledele” . A kakaófa eredetileg Mexikóból származik, és trópusi körülmények mellett termesztik.
A sötét étcsokoládé kakaótartalma legalább 50%-os , és nem csupán flavanolokat tartalmaz, ami öregedésgátló és sejtmegújító hatással bír, hanem vasat , kalciumot , káliumot , valamint A-, B-, C- és E-vitaminokat is. A csokoládéban található szerotonin és triptofán kiváló hangulatjavító hatású, míg a benne lévő koffein élinkítő hatással bír.
Számos kutatás igazolja a csokoládé jótékony hatását az érrendszerre, például megelőzheti a vérrögök kialakulását és az infarktust is. A terhesség időszakában a csokoládéfogyasztás boldog és életképesebb újszülötteket eredményezhet. Amerikai tudósok szerint az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben, és segíthet a memória javításában is. A brit kutatók úgy találták, hogy a csokoládé enyhítheti a krónikus fáradtság tüneteit, míg napi két kocka, legalább 50% kakaótartalmú csokoládéval csökkenthető a vérnyomás káros hatások nélkül.
A fekete csokoládé tápanyagokban gazdag, és ahhoz, hogy kiérdemelje a „fekete” minősítést , legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál keserűbb lesz, így annál egészségesebb is.
Ajánlott mennyiség: hetente 2-3 alkalommal , étkezések után desszertként, 25-30 gramm fogyasztása ideális.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |