Főoldal > PSZICHÉ > Hozd magad játékba!

Hozd magad játékba!

0

Írta: and

Hétköznapokon a játék – amely legtöbbször, valamilyen hobbit vagy szórakoztató tevékenységet jelent -, örömforrás, önfeledtség, boldogságérzés. Vagyis a „gőz kiengedése”, a napi feszültség ellensúlyozása, a stresszoldás legegyszerűbb módja. Ha belefeledkezel a játékba, szórakoztató tevékenységbe, agyad a meditációhoz közeli üzemmódba kapcsol, teret nyitva a boldogság érzésének, alkotókészségnek. Egyúttal a lelked kibillent érzelmi egyensúlya is helyreáll. A […]

Hétköznapokon a játék – amely legtöbbször, valamilyen hobbit vagy szórakoztató tevékenységet jelent -, örömforrás, önfeledtség, boldogságérzés. Vagyis a „gőz kiengedése”, a napi feszültség ellensúlyozása, a stresszoldás legegyszerűbb módja. Ha belefeledkezel a játékba, szórakoztató tevékenységbe, agyad a meditációhoz közeli üzemmódba kapcsol, teret nyitva a boldogság érzésének, alkotókészségnek. Egyúttal a lelked kibillent érzelmi egyensúlya is helyreáll.

A játék igazán rólad szól.

A szakemberek már régóta ismerik és hangoztatják a játék gyógyító hatalmát.

„ A játék lehetővé teszi a játékosnak, hogy feloldódjék benne. A játék célja nem a kitűzött célok elérése, hanem önmagunk játékba hozása. Így a játék valójában önmagunk bemutatása …” Az igazi jó játék és szórakoztató tevékenység egyúttal kreatív folyamat is, vagyis alkotva lehetsz önmagad, belső világod, fantáziád kivetül a játékban. Tippjeink olyan játékokra és szórakoztató tevékenységekre hívják fel a figyelmed, amelyek rendszeres tevékenységeddé válhatnak, így áldásos hatásukat folyamatosan élvezheted.

1. Társasozz, kártyázz

Ma már sokféle, a 0-99 éves korosztálynak szóló társasjáték beszerezhető. Választhatsz gyermekkori kedvenc társasjátékaid közül vagy a felnőtteknek szóló stratégiai játékok közül. Mikor Fekete Pétereztél utoljára?

2. Stresszoldás számítógépes játékokkal

Ezt csak azoknak ajánljuk, akik nem ülnek egész nap gép előtt. Letölthetők olyan lassú, relaxációs zenével kísért játékok – pl. képrakosgatás, golyók átrendezése stb. -, amelyek segítségével néhány perc alatt ellazulhatsz, és áthangolnak anélkül, hogy függőséget okoznának.

3. Rakosgass puzzle-t

Sok rajongója van. Gondolataidat kikapcsolja, áthangolja, miközben az alkotás élményét is átélheted.

shutterstock_51530680.jpg ()4. Labdázz

Hozzáértők szerint a jó játékszer már önmagában játékosságot hordoz. Ilyen például a labda: dobd, rúgd vagy üsd, egész biztosan sok örömöd lesz benne.

5. Hintázz

A hintázás a természettel, levegővel, szabadsággal való kapcsolatot jelenti, a ringó mozgás harmonizálja idegrendszered működését.

6. Sportolj

Akár egyedül, akár csoportosan űzöl valamilyen sportágat, a játékosság, mozgás, önfeledtség élményét nyújtja, egészségedre gyakorolt jótékony hatásáról nem is szólva.

7. Hallgass zenét

A zene összehangolja az agyféltekék működését, másfajta „üzemmódra” állítja az agyműködésed. Teret ad érzelmeid áramlásának, fantáziádnak. A zene gyógyító, stresszoldó hatása ismert.

8. Rajzolj, fess, fényképezz

Egy-egy rajz vagy festmény művészi hajlamod, alkotóvágyad és érzelmeid megjelenítője. Igazán rendkívülit és egyedit készíthetsz, belefeledkezve a tevékenység örömébe. A fényképezésnek is sok rajongója van. A világ megjelenítése saját látásmódod szerint más, mint a hétköznapi képalkotás: játékosság, humor, teremtés.

9. Készítsd scarpbook-ot

A scarpbook készítés kifejezetten női időtöltés. Készíts naplószerű albumot fotókból és egyéb kellékekből, lepréselt növénydarabkákból, jegyekből, apró képekből. Emlék párod, gyermekeid, barátaid számára a te előadásodban. Közösségi szórakozásként többen is hódolhattok ennek a hobbinak.

10. Hímezz, köss, készíts gobelint

Játszadozás a színekkel, formákkal, mozgásokkal, miközben a végeredmény örömet okoz neked vagy szeretteidnek.

11. Állíts össze akváriumot

E hobbi rajongói melegen ajánlják mindenkinek, hogy alkotóvágyát saját akváriumának megtervezésében és berendezésében élje ki. A halak mozgásában és a lebegő növényekben való gyönyörködés megnyugtat.

12. Kertészkedj

Akár nagyobb, akár kisebb kert vagy lehet csupán balkon, a hobbiszerűen – tehát nem kötelességből – űzött kertészkedés kapcsolatot jelent a természettel. A szabad levegőn végzett mozgás, a növények szépségében való gyönyörködés és belefeledkezés kiragad a mindennapokból, feltölt. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X