Főoldal > PSZICHÉ > Depresszió vagy szomorúság? Tegyél ellenük!

Depresszió vagy szomorúság? Tegyél ellenük!

0

Írta: and

Szomorúság vagy depresszió? Mindenki átélte már a lehangoltságot, a szomorúságot, ami időszakos állapot, és hamar elmúlhat. A szomorúság normális érzés, az emberi természet velejárója. Ha elveszítesz valakit, vágyad nem valósul meg, álmod szertefoszlik, csalódsz, és ettől szomorúvá válsz, még nem azt jelenti, hogy „depis” vagy, hiszen ahogy a dolgok rendeződni látszanak, úgy múlik el belőled […]

Szomorúság vagy depresszió?

Mindenki átélte már a lehangoltságot, a szomorúságot, ami időszakos állapot, és hamar elmúlhat. A szomorúság normális érzés, az emberi természet velejárója. Ha elveszítesz valakit, vágyad nem valósul meg, álmod szertefoszlik, csalódsz, és ettől szomorúvá válsz, még nem azt jelenti, hogy „depis” vagy, hiszen ahogy a dolgok rendeződni látszanak, úgy múlik el belőled nyomtalanul a rossz érzés.

 

Azonban ha a negatív hangulat tartósan fennáll, és életfunkcióidat is érinti, akkor sajnos felmerülhet a depresszió lehetősége. A depresszió több mint szomorúság, nem a gyengeség jele vagy olyan állapot, mely akarattal befolyásolható lenne. Olyan mentális és szomatikus betegség, mely érinti az egész szervezetet, a hangulatot, a gondolkodást, befolyásolja a mindennapi rituálékat, az énképet és a másokról vallott gondolatokat. A szomorúság egy intenzív érzelmi állapot, ami akár szerethetővé válhat, míg a depressziót érzelemmentesség jellemez.

 

G yorsteszt

Ha a következő tünetekből minimum ötnél magadra ismersz legalább kéthetes időszakban, akkor a depresszió gyanújával kell szembenézned!

 

•          Halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok

•          Közöny, életunt hangulat

•          Érdeklődés, örömérzet csökkenése

•          Álmatlanság, aluszékonyság

•          Fáradékonyság, enerváltság

•          Szorongás, ideges állapot, feszültség

•          Értéktelenség érzése, bűntudat, reményvesztettség

•          Koncentrációs zavarok, döntési képtelenség

•          Tartós szomorúság, pesszimizmus

•          Súlynövekedés, fogyás

 

Ha intenzívebben éled meg a szomorúságot, ingerültebben reagálsz a környezeti hatásokra, vagy nem okoz örömet az, amitől eddig jókedved lett, akkor nincs habozás, lépned kell!

 

Mediterrán diéta

Kutatások bizonyításai alapján a depresszió gyakori oka a metabolikus szindróma, amit a gyorsan felszívódó szénhidrátok és a tejtermékek fogyasztása válhat ki.

A tengerparti diéta bőséges – nyers és főtt – zöldség-gyümölcs, bor, burgonya és olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag Omega-3-zsírsavakban is. A diétázás során fontos, hogy ne mulaszd el a reggelit, az élelem legyen többnyire friss vagy szezonális, a hagyományos tészták helyett durumbúzából készültet vásárolj, fogyassz teljes kiőrlésű ételeket, és ami a legfontosabb, élj mediterrán dimenzióban! Mozogj rendszeresen, láss pozitívan, lazíts és nevess! Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, kisebb esélyed lesz arra, hogy depresszióba eshess!

shutterstock_53590837.jpg ()Űzd el mérgedet!

Szervezeted bizonyos idő után szennyezéssel, gyógyszerekkel, nehézfémekkel, koffeinnel telítődhet. A méregtelenítés tisztít, melynek legegyszerűbb módja a zöld tea fogyasztása, illetve a fokozott folyadékbevitel. Igyál sokat, mert a bőséges víz az egészségesen működő test legfontosabb eleme.

 

 

 

Kedélyjavító lehetőségek

A fitoterápia számtalan gyógynövényt kínál, hogy természetes módon előzhesd meg a mentális betegségeket.

Forrázz le egy teáskanál szárított orbáncfűvirágot egy csésze vízzel, hagyd állni 10 percig, és szűrd le. Naponta kétszer, ám mindig frissen fogyaszd, hatása két hét múlva fog teljesen kibontakozni. Készíthetsz citromfű-macskagyökér teát is, ami kiváló nyugtató, görcsoldó és kedélyjavító hatása miatt segíthet a depresszió megelőzésében.

A szárított bazsalikomból készült forrázat elsősorban stresszes időszakban idegnyugtató, illetve csökkenti a magas vérnyomást.

A ginszeng tea fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja a koncentrálóképességet, a stressztűrő képességet és a memóriára is jótékony hatású, a levendulából főzött gyógyteát pedig idegnyugtatóként alkalmazzák, továbbá segít a fejfájás csillapításában, alvászavarok csökkentésében.

Aromaterápiával a felszabaduló illatok üdítően hatnak a lélekre. A bergamott, geránium, jázmin, levendula, rózsa, vadrepce és szelídgesztenye kivonata segít a szomorúság ellen, a levendula és citromolaj megnyugtat, az eukaliptusz, menta, rozmaringolaj élénkít, a narancsvirágolaj, a szantálfa és a kamilla antidepresszív.

A masszázs csökkenti a szorongást, javítja a közérzetet, és enyhíti a fájdalmakat, így oldja az izmokat és a stresszt.

Azon technikák vagy terápiák, amelyek nyugalmi állapotot idéznek elő, segítenek a feszültség enyhítésében, és hozzájárulnak a szorongás csökkenéséhez. Erre számtalan relaxációs és lazító módszer létezik, annyi a dolgod, hogy találd meg azt, amelyiket igazán élvezed!

 

Apró örömök, egészséges lélek

A depresszió ellen hatásos, ha beiktatod a sportot az életedbe, és minden mozgásfajtát örömmel végzel. Akkor jársz jó úton, ha mindezt a szabadban teszed, lehetőleg minél több napfényben! Sportoláskor, lazító edzéskor endorfin szabadul fel, és redukálja a stresszt. Ha a természetben jársz, soha ne lefelé nézzél, hanem fel, csodáld a fák tetejét, az égboltot, a repülő madarakat, nyisd ki a szemed, és élvezd a látványt!

Vásárolj meleg színű ruhákat. A színterápia tanai szerint a narancssárga pozitív szín a rosszkedv ellen, a sárga kedvez az idegrendszernek, a zöld nyugtat.

Engedj minél több fényt lakóteredbe, húzd fel a redőnyöket, ne sötétítsd be a szobákat. Rendezkedj be színes és vidám tárgyakkal, csöpögtess a párologtatóba illóolajakat, virágokkal szépítsd környezeted, és élj aktív társadalmi életet!

Mérei Ferenc nemzetközileg elismert pszichológus szerint a hiteles élet titka az, hogy az életben nem kell mindig jól járni! Aki 1e tud mondani erről a belső kényszeréről, az boldog és szabad emberré válhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X