Főoldal > PSZICHÉ > Egészséges a lelked?

Egészséges a lelked?

0

Írta: and

Ha sokat dolgozol, állandóan idegeskedsz, hangulatod ingatag, és sokszor érzed, hogy átcsapnak a hullámok a fejed felett, csendesedj el!   Relaxálj! Szellemi egyensúlyod a jólét állapotát jelenti, amelyben meg tudod valósítani mindazt, amit képességeid és készségeid lehetővé tesznek, ahol megbirkózol a hétköznapi élet terheivel, ahol termékenyen dolgozol és hozzájárulsz a hozzád tartozó közösségek minőségi életéhez. […]

Ha sokat dolgozol, állandóan idegeskedsz, hangulatod ingatag, és sokszor érzed, hogy átcsapnak a hullámok a fejed felett, csendesedj el!

 

Relaxálj!

Szellemi egyensúlyod a jólét állapotát jelenti, amelyben meg tudod valósítani mindazt, amit képességeid és készségeid lehetővé tesznek, ahol megbirkózol a hétköznapi élet terheivel, ahol termékenyen dolgozol és hozzájárulsz a hozzád tartozó közösségek minőségi életéhez. Ahhoz, hogy nyugodtan tudj egy adott helyzetben fellépni, fontos a feszültség csökkentése. A testi jó érzés visszahat lelkedre, és megkönnyíti önmagad és mások elfogadását. Nyugodt, egyenletes légzéssel jó útra léphetsz – figyeld tested rezdüléseit, és tudatosítsd, hogy mely részét feszíted meg, majd akaratlagosan feszítsd és lazítsd el ezt a testrészt!

 

Uralkodj a stressz felett!

A mentális egészség fontos eleme, ha megtanulod a küzdési és pozitív életvezetési stratégiákat. Ne hidd, hogy gondjaiddal egyedül vagy a világban, lelki krízisek, válságok mindenki életében előfordulhatnak, de ha nem ismered fel és nem tudod kezelni őket, annak előbb-utóbb lelki-testi egészséged látja kárát. Tanulj relaxációs technikákat, melyek segítségével könnyebben oldod meg a krízishelyzeteket.

 

Meditálj!

Ismerd meg minden szinten önmagadat, mert csak eztán leszel képes mindent – a mindenben rejlő Ént – megérteni, ekkor tudod felfogni az abszolút Ént, melyet a tökéletes igazságnak neveznek. Arról van szó alapvetően, hogy félelmeid és zavarodottságod miatt bizonyos problémákat kreálsz, s így korlátokat állítasz fel. A kérdések, kételyek ellen harcolnod kell, amíg ezek terhe rád hárul, nem juthatsz előre.

Rengeteg meditáció ismert, ám mindegyik alapja egy, a szellem edzése. A különféle iskolák tanai nyomán meditálhatsz ülve, állva, fekve, nyitott vagy csukott szemmel, csendben vagy hangosan, csak az a fontos, hogy meditálj szívesen és rendszeresen! Mindig egyetlen dologra koncentrálj, akár a szívverésedre, akár a gondolataidra vagy az érzéseidre. 

A helyes légzés kiemelkedő meditációs eszköz. Ha nekiállsz, próbálj meg lassan, csendesen belélegezni, és mikor kilélegzel, lassabban fújd ki a levegőt, mint ahogy beszívtad. Tarts két légzés között rövid szünetet, és minden egyes belégzésnél érezd, hogy végtelen békét viszel a testedbe. A béke ellentéte a nyugtalanság, ezért kilégzésnél fújd ki magadból a stresszt, a félelmeidet. Ha elméd zaklatott, vagy rossz gondolataid támadnak, gyakorolhatod a mantrákat.

 

Pihenj!

A természetes közegtől való elszakadás számos pszichés betegséghez, alvászavarhoz vezethet. Figyelj rá, hogy kielégítő alvásban legyen részed, mert az alvás regenerálódásod, vitalitásod fő forrása, az álmodás pedig a napi élmények feldolgozása. Ha fáradt vagy, tedd félre a kötelező feladatokat, kapcsolj ki, és feküdj le időben. Törekedj arra, hogy lefekvésed és felkelésed időpontja legyen stabil, rendszeres. Vegyél nyugtató fürdőt alvás előtt, biztosíts ideális feltételeket a hálószobában a nyugodt pihenéshez.

Sportolj, táncolj, jógázz, mert ha a tested mozgásba hozod és aktív lesz, kifárad a szervezeted, és könnyű, pihentető álmod lesz.

 

Szeresd önmagad!

Fejleszd önértékelésed! Akkor fognak mások szeretni, ha te is elfogadod saját magad. Légy őszinte önmagadhoz, vedd számba pozitív és negatív tulajdonságaidat. Fontos, hogy vizsgáld felül ezeket újra és újra, hisz könnyen lehet, hogy amit korábban értéknek véltél, menetközben értéktelen lett. Hidd el, senki sem tökéletes, és nem lehet mindig mindenben a maximumot nyújtani, az erre való törekvés felesleges és fárasztó. Soha ne menj bele olyan kompromisszumba, amit úgy ítélsz meg, hogy méltatatlan hozzád, vagy lelki tusát okozhat benned.  Gondold végig, hogy milyen problémák zavarják, borították fel lelki harmóniádat, és mérlegeld, hogy ezek közül mit és milyen formában tudsz megoldani, majd cselekedj!

 

Tűzd ki céljaidat!

Akkor tudod elérni, amit szeretnél, ha elhatározod, hogy mit akarsz, és nincsenek a céljaidat gátló mellékcélok, melyek a hiányzó önbizalmad megerősítését támadják meg. Nem a nyerés a fontos, hanem a kompromisszumkötés. A fő irányvonalat ki kell jelölnöd, és számos alternatív utat felrajzolnod, ha lehet, akkor előre.

 

Légy hálás!

Sokan az életükben nem működő dolgokra koncentrálnak, és azok miatt szomorkodnak, ami nincs, ahelyett, hogy örülnének annak, ami van. Ha negatív gondolatokkal bástyázod körül a szellemiséget, a vonzás törvénye értelmében alacsony rezgésszámon működsz, és még több problémát viszel mindennapi életedbe. Ha viszont tudatosan a pozitív dolgokra koncentrálsz, akkor rájössz, hogy sokkal több van belőlük, mint a negatívakból. Gondolj egyszerű dolgokra, amit máskor természetesnek veszel, például, hogy tested évek óta egészségesen szolgál téged, hogy van tető a fejed felett, van mit enned, van állásod, számíthatsz a családodra, melletted állnak a barátok, és így tovább… Ezekért az aprónak tűnő dolgokért minden áldott nap hálásnak kell lenned.

Nézz mélyen önmagadba, indulj befelé, és figyelj! Faragj le mindent, ami felesleges, simíts ott, ahol nem egyenes, juttass fényt oda, ahol szükséged érzed! Túl a testeden, túl a lélegzeteden és túl az elméden élvezd a benned lévő csendet. Ha ezt megtapasztalod, szabad és testileg-lelkileg is egészséges és kiegyensúlyozott leszel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X