Főoldal > PSZICHÉ > Milyen anyukára vágyik csemetéd?

Milyen anyukára vágyik csemetéd?

0

Írta: and

Bizonyára igyekszel „elég jó” anyukaként részt venni gyermeked életében. Családi háttered, saját élményeid, képzettséged, az anyaságról kialakított véleményed, személyiséged, illetve csemetéd személyiségének kölcsönhatása, gyermeked apjával való viszonyod bizony befolyásolják azt, hogyan boldogulsz az anyaszereppel. A legnehezebb talán a hétköznapok során a saját változó feladataidat összeegyeztetni gyermeked igényeivel. Ne felejtsd el, hogy kiskamasz koráig te vagy […]

Bizonyára igyekszel „elég jó” anyukaként részt venni gyermeked életében. Családi háttered, saját élményeid, képzettséged, az anyaságról kialakított véleményed, személyiséged, illetve csemetéd személyiségének kölcsönhatása, gyermeked apjával való viszonyod bizony befolyásolják azt, hogyan boldogulsz az anyaszereppel.

A legnehezebb talán a hétköznapok során a saját változó feladataidat összeegyeztetni gyermeked igényeivel. Ne felejtsd el, hogy kiskamasz koráig te vagy életében az egyik legfontosabb személy. Az érzelmi biztonság, pozitív önértékelés megalapozója, s ennyi kihívásnak megfelelni csak nagyfokú rugalmassággal, az együttlétre szánt idővel lehetséges.

A közösen eltöltött idő nem elfecsérelt, hisz a napi rutin is gördülékenyebben zajlik majd, ha kiegyensúlyozottak vagytok. Számold csak össze, mennyi időt töltesz a gyerek nógatásával, vitával, üresjárattal a tartalmasan eltölthető percek rovására.

 

Anyák napi műsor

Nevetve, könnyesen hallgatjuk tízéveseink fogalmazásait édesanyáról, anyuról, mamiról. Igen dicséretes, hogy anya sokat dolgozik, rendben tartja a lakást, gondoskodik, finomakat főz, a leckét kikérdezi. Sok családban sajnos, mindezt egyedül, apa nélkül. Természetesen anya a legszebb, legjobb a világon!

De a legklasszabb mégis az, amikor ráér játszani, mesélni, együtt sportolni, beszélgetni. A legtöbb gyerek a közösen együtt töltött időt éli meg valódi élményként, ezt értékeli a legjobban.

shutterstock_53963005.jpg ()Korábban Popper Péterék készítettek egy kutatást, melynek eredménye szerint a gyerekek olyan anyukára vágynak, aki rendszeresen főz nekik. Napjainkra talán még kevesebb az együtt eltölthető idő, s ennek hiányát élik meg legrosszabbul a gyerekek.

Egy kutatásban a megkérdezett gyerekek azokat az anyákat ítélték jó anyukának, akik gyermekfókuszúan töltötték el a csemetéjükre fordított időt. Vagyis az érzelmi jelenlét, játékosság és élményszerűség a kulcsszó.

Saját vágyaidat és gyermeked igényeit is szem előtt tarthatod, ha a következő szempontokat figyelembe veszed.

 

Legyél jelen gyermeked számára!

Ha felidézed gyermekkorodat, valószínűleg legszebb élményeid a szüleiddel együtt töltött időről szólnak. Akárhogy ragozzuk, a mindennapi gondoskodás, akár a testi jóllétre, akár anyagi vonatkozásokra gondolunk, nem cserélhető fel az együtt töltött idővel.

 

Odafigyelés és türelem!

Az anya jelenléte soha nem a túlóvást, az önállóságra való törekvés akadályozását jelenti. Engedd, hogy sírjon a válladon, ugyanakkor támogasd önálló kezdeményezéseit. Bizonyára tudod, hogy igazán bátran felfedezni a világot csak akkor tudja, ha stabil érzelmi hátteret tudhat önmaga mögött. Nem az egymáson csüngés a helyzet kulcsa, hanem a gyerek igényeihez alkalmazkodó figyelem és türelem.

 

Hallgasd meg őt!

Aki felnőtt kapcsolataiban is odafigyelésre és kölcsönös meghallgatásra vágyik, annak nem kell magyarázni, milyen fontos ez a gyermekek számára is. Ne gondold, hogy „jót beszélgettem a gyerekkel”, ha csak te beszéltél. Nem jó beszélgetés az sem, ha csak te kapsz választ kérdéseidre. Akkor hallgasd meg gyermeked, ha közlési igénye van, és engedd, hogy az őt érdeklő dolgokról beszéljen. Apró titkait csak akkor tudja megosztani, ha komolyan veszed, amit mond.

 

A nyugodtan eltöltött idő nem elfecsérelt

Megtérül, hiszen mindenki kiegyensúlyozottabb, jobb kedvű, s gördülékenyebben zajlanak a rutinfeladatok is.

 

Az esti rutin része legyen a szabad óra is!

Egyszerűen csak jelezd, hogy ráérsz, és kisebb-nagyobb gyermeked boldogan csatlakozik majd hozzád.

 

Valaha te is tudtál játszani!

Most sincs új a nap alatt, vívj, bukfencezz, építs! A gyerekekkel töltött idő, a közös játék, beszélgetés, mozgás téged is feltölt, pihentet… Próbáld csak ki!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X