Főoldal > PSZICHÉ > Neveld magad ökobarátra!

Neveld magad ökobarátra!

0

Írta: and

Környezetbarát háztartás A tudatos élelmiszerfogyasztás vásárlással kezdődik. Ne támogasd a környezetszennyező multikat, a gazdasági kizsákmányolást, légy háztartásodban is környezetbarát! Ha vásárolni mész, készíts pontos listát, biopiacon, interneten vagy magántermelőtől vásárolj, így a helyi ipart és gazdaságot szolgálod, a hatalmas üzletláncok megtermelt profitja amúgy is kikerül az országból. Itt az idő, hogy figyeld a „szedd magad” […]

Környezetbarát háztartás

A tudatos élelmiszerfogyasztás vásárlással kezdődik. Ne támogasd a környezetszennyező multikat, a gazdasági kizsákmányolást, légy háztartásodban is környezetbarát! Ha vásárolni mész, készíts pontos listát, biopiacon, interneten vagy magántermelőtől vásárolj, így a helyi ipart és gazdaságot szolgálod, a hatalmas üzletláncok megtermelt profitja amúgy is kikerül az országból. Itt az idő, hogy figyeld a „szedd magad” akciókat, és saját szürettel töltsd fel a fridzsidert!

Amennyire lehet, mellőzd az előre csomagolt termékeket, vegyél mindig friss, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket a génkezelt, kérdéses származásúak helyett! Ne dőlj be a szép, fényes külsőnek! Ma már rengeteg helyen vásárolhatsz környezetbarát vászontáskát, miért károsítanád műanyaggal a környezetet?

Wellness Cafe-tipp: autógumiból újrahasznosított táskák (www.taskastreet.hu), Hayden Harnett táskák (www.zoldello.hu)

 

Közlekedj bringával!

Akard, hogy élhetőbb legyen otthonod! Az autóforgalom a fővárosban már elérte azt a szintet, ami nem emberléptékű és elviselhetetlen, továbbá a közlekedés motorizált változata a második legerősebb környezetre ártó tevékenység. Ne elégetett szénhidrátok árán utazz, inkább pattanj nyeregbe! A bringázás környezetbarát, emberközpontú és egészséges, fő előnye, hogy nem kell hozzá jogosítvány, és szabad levegőn tekerhetsz, de ha stresszes vagy és feszült, lélekemelésnek sem utolsó!  Ha a drága benzin és a reggeli dugó helyett ezt választod, sokat teszel a környezetszennyezés ügyében!

Wellness Cafe-tipp: www.rogelli.hu, www.bikeplus.hu, www.bringavarazs.hu,

 

Válogasd a szemetet!

Tudtad, hogy átlagosan évi 450 kg szemetet termelsz, a kukába dobott ételekkel pedig pazarló leszel? Hazánkban sajnos még nem annyira terjedt el a hulladékhasznosítás, mint például Dániában vagy Svédországban, ahol a hulladék 80-90%-át feldolgozzák.

A tudatos magatartás alapja, hogy mérd fel fogyasztási igényedet, és étkezz ennek megfelelően! Tervezd meg a heti menüt, úgy vásárolj be, hogy ne halmozz fel semmiből sem feleslegeset! A háztartási hulladékok – zöldség-, illetve gyümölcsmaradékok, héjak, kávé-, teazacc, hervadt virágok – bekerülhetnek a komposztálóba, így visszajutnak a természetes körforgásba.

Ha te lakóhelyed közelében is már biztosan található szelektív konténer, ne sétálj el mellette! A papír feliratúban újságok, füzetek, csomagoló- és kartonpapírok tárolhatók, a tejes és gyümölcsös dobozokat mosd ki, és taposd laposra! Ne dobj ide élelmiszermaradványokat vagy egyéb szennyeződéseket tartalmazó papírokat. Az üveges kukába tiszta, öblített üvegeket tegyél, de fémkupak nélkül. A műanyag gyűjtőbe ásványvizes, üdítős PET-palackok, kiöblített flakonok és szatyrok, táskák, fóliák menjenek, de ne tegyél bele zsíros, olajos, vegyi anyagú flakonokat, dobozokat, egyéb műanyag hulladékokat. A fémgyűjtők sörös és konzerves dobozok szelektálására szolgálnak, a veszélyes hulladék részére – gyógyszer, elektronikai cikkek, elemek – pedig külön tároló helyek léteznek.

Wellness Cafe-tipp: http://bioelelmiszer.lap.hu/

 

Ökotisztítók

Ideje, hogy takarítószereidet a következő szempontok szerint válaszd meg: legyen mesterséges színezőanyagtól, szintetikus illattól, vegyi anyagtól, szerves klórtól, biocid hatóanyagtól és optikai fehérítőtől mentes. Ha ezeket kiszűröd, nagymértékben csökkentheted a bőrallergia és irritáció veszélyét is.

Az aktív mosóanyagok (szappanok, mosószerek) biológiailag optimális lebomlásúak legyenek. Próbáld ki például a mosódiót, mely a dél-indiai szappanfa termése, a héját használhatod a ruhák tisztítása érdekében. Dekoráld lakásod szobanövényekkel, melyek a díszítés mellett levegőszűrőként is működnek!

Wellness Cafe-tipp: Orgalco biotiszítószerek, GreenPack Biosystem termékek (www.zoldbolt.hu)

 

Mindennapi figyelem

A lámpákat csak addig égesd, ameddig szükséges, az izzókat cseréld energiatakarékosra, kapcsold ki éjszakára az elektromos készülékeket, a telefontöltőt se a konnektorban tárold. Ne pazarold a vizet, fürdés helyett zuhanyozz, figyelj a csapok csöpögésére, tudniillik naponta jelentős literek úszhatnak el. Ha kertes házban élsz, gyűjtsd az esővizet az udvaron, ezzel öntözd a növényeket.

Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő ivóvize. Ahhoz, hogy életed végéig rendelkezz az éltető vízzel, 65.000 üveget kellene betárolnod, ez rengeteg! Az energiatakarékosság célja a föld erőforrásainak kímélése, minimális odafigyeléssel minden nap tehetsz a globális felmelegedés ellen.

 

Természetes kozmetikumok

Elődeink életében sokkal kevesebb szépítőszer díszelgett a piperepolcokon, mégsem kellett annyi bőrproblémával szembenézniük, mint nekünk mostanság. A vegyi anyagok tömeges használata, a környezetszennyezés, az ipari méretű fogyasztás szervezetünkben bosszulja meg magát, de szerencsére egyre többen térnek vissza mindenhez, ami természetes!

Szépséged és ruházkodásod tekintetében legyél környezetkímélő, és ne feledd, a reklámok általában a profitra mennek! Figyeld a világcégek honlapját, és igyekezz olyan termékeket vásárolni, melyeken nem végeztek állatkísérleteket! A natúrkozmetikumok lehetőleg bio vagy biodinamikus gazdálkodásból származó, természetes hatóanyagokból készült termékek, melyek nem tartalmaznak mesterséges konzerválószereket, illatanyagokat, vegyi elemeket, parabeneket, paraffinolajat, szilikont és kőolajszármazékot.

A biotermékek gyártása bizonyos állati eredetű anyagok használatát tiltja, ezeket nem tesztelik állatokon, radioaktív sugaraktól és génmanipulációtól mentesek, csomagolásuk általában környezetbarát. Készíthetsz saját kezűleg is szépségápoló szereket, használj hozzá vegyszermentes növényeket, és gondoskodj megfelelő tárolásukról.

Wellness Cafe-tipp: http://biokozmetikum.lap.hu/

Észnélküli vásárlás helyett engedd szabadon fantáziádat, légy kreatív, és alkoss! A házilag elkészített dolgok sokkal értékesebbek és hosszabb ideig eltarthatók. Ne pusztán saját érdekedben, hanem a környezet tudatos óvása miatt kattintsd át más dimenzióra gondolataidat!További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X