Főoldal > PSZICHÉ > Nyaralás alatti stressz –mit tehetsz ellene?

Nyaralás alatti stressz –mit tehetsz ellene?

0

Írta:

Lehetséges, hogy lelkileg kiborultál a vakáció alatt? Esetleg meg is betegedtél? Mit tehetsz, hogy elkerüld a vakáció alatti stresszt és érzelmi labilitást? A hétköznapi tevékenységekből való kiszakadás, a napi rutinból való kizökkenés, a több szabadidő a nyári szabadság idején egyfajta összegzést, önmagaddal való szembenézést is jelent. Lehetséges, hogy bizonyos érzelmeket, gondolatokat, félig elintézett dolgokat a […]

Lehetséges, hogy lelkileg kiborultál a vakáció alatt? Esetleg meg is betegedtél? Mit tehetsz, hogy elkerüld a vakáció alatti stresszt és érzelmi labilitást? A hétköznapi tevékenységekből való kiszakadás, a napi rutinból való kizökkenés, a több szabadidő a nyári szabadság idején egyfajta összegzést, önmagaddal való szembenézést is jelent.

Lehetséges, hogy bizonyos érzelmeket, gondolatokat, félig elintézett dolgokat a hétköznapok során félretettél azért, hogy idődet feladataidnak szenteld. Ám a szabadság idején a félresöpört, elrejtett érzések, gondolatok elemi erővel törhetnek rád, hiszen úgyis ráérsz…

 

Különösen veszélyeztetett vagy a nyaralás alatti stresszre, ha…

  • Nagyon kimerült vagy. Hét lóval is alig lehetett elvontatni íróasztalod mellől? Már egy éve nem voltál szabadságon? Esetleg túlhajtottad magad, hogy a vakáció idejére minden kötelességeddel végezz?
  • Párkapcsolati gondjaid vannak? Esetleg szakítás, válás után vagy? Gyászolsz éppen? Ha veszteség ért, vagy tartós problémákat görgetsz önmagad előtt, akkor bizony számítani kell rá, hogy érzéseid elemi erővel törnek rád a szabadság napjai alatt. A legjobb, ha szembenézel velük, és megpróbálod kezelni gondjaidat.
  • Régóta halogatod bizonyos feladatoknak a megoldását? Sajnos biztos lehetsz abban, hogy a szabadság alatt is nyugtalanítani fognak.

 

shutterstock_2404036.jpg ()Hogyan küzdj a nyaralás alatti stressz ellen?


Nézz szembe érzéseiddel, és fogadd el őket!

Ha veszteség ért az elmúlt időszakban, szakítás, válás vagy gyászolsz éppen, netán egy változásokkal teli időszakon vagy túl, esetleg túlhajtottad magad, akkor teljesen természetes a lehangoltság, szomorúság, kimerültség, feszültség érzése.

 

Sírd ki magad!

Beszélgethetsz szomorú dolgokról is, fejezd ki bátran érzéseidet! Nem kötelező, hogy boldognak érezd magad, csak azért, mert itt a nyaralási szezon. A szabadidő belső dolgaink összegzéséről is szól.

 

Adj időt magadnak!

Ne zsúfold tele programokkal a pihenésre szántnapokat. Hagyj szusszanási időt magadnak. Stresszel terheled a nyaralást, ha görcsösen ki akarod használni minden percét. Engedd, hogy belső órád irányítson, evésben, alvásban, sportban és pihenésben. Belső nyugalmad helyreállítása nem tűri a kapkodást és kényszert.

 

A túlzott elvárások csalódást okoznak, ragaszkodj inkább a jelenhez!

Egyik nyaralás sem lehet annyira „tökéletes” mint a tavalyi. Szerencsére annyira „katasztrofális” sem! Próbálj a jelenre figyelni, a napot, a pillanatot élvezve. Évről évre változik az élethelyzet, amiben nyaralni mész. Képtelenség mindig ugyanazt a forgatókönyvet írni. Ha ragaszkodsz bizonyos változatlansághoz, akkor egy-egy nyaralás alatti szokást érdemes megtartani, például hogy minden reggel úszol, vagy megkóstolod a helyi specialitásokat.

 

Tervezd meg a szükséges dolgokat, hogy stressz helyett élményhez juss!

A spontaneitás és tervezés nem ellentétes fogalmak. Ha nem kell felesleges dolgokkal foglalkoznod, jobban belefeledkezhetsz az örömökbe. Próbálj a nyaralás bizonyos kereteihez ragaszkodni: ilyenek a lehetséges útvonal, szállások, költségvetés stb. Gondold át, hogy mit akarsz feltétlenül megtenni, illetve elkerülni.

 

Ne add fel bevált, egészséges szokásaidat!

Felesleges stressznek teszed ki magad, ha túlzásokba esel nyári szabadság ürügyén. A gyomorrontásig vitt evés, ivás; a lesérülésig hajtott sport; leégésig élvezett napfürdő; a felelőtlen szexuális kalandozás bizony veszélybe sodorja a vidám vakációt. Megfelelő, megszokott mennyiségű evésre, alvásra, testmozgásra a szabadság napjai alatt ugyanúgy szükséged van. A túlzások pedig stresszt jelentenek szervezeted számára, ugyanúgy, mint máskor.

 

Tippjeink betartása és a lehetséges stresszforrásokkal való szembenézés biztosítja a kiegyensúlyozott és regeneráló nyaralást számodra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X