Főoldal > PSZICHÉ > Élvezd a teljes nyarat!

Élvezd a teljes nyarat!

0

Írta: and

Napfény és aktivitás Májustól szeptemberig hosszabbak a nappalok, balzsamosabbak az éjszakák, s egyáltalán könnyedebbek a hétköznapok. Szervezeted élettani folyamatai alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, ezért érzed úgy, hogy napfény hatására szinte felpezsdül a véred. Biológiai óránk beállításában jelentős szerep jut a napsugaraknak. A fényviszonyokról a szem speciális sejtjei “üzennek” a tobozmirigynek, gátolva ezzel a melatonin termelést. Ez […]

Napfény és aktivitás

Májustól szeptemberig hosszabbak a nappalok, balzsamosabbak az éjszakák, s egyáltalán könnyedebbek a hétköznapok. Szervezeted élettani folyamatai alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, ezért érzed úgy, hogy napfény hatására szinte felpezsdül a véred.

Biológiai óránk beállításában jelentős szerep jut a napsugaraknak. A fényviszonyokról a szem speciális sejtjei “üzennek” a tobozmirigynek, gátolva ezzel a melatonin termelést. Ez a magyarázata, hogy tavasszal és nyáron frissebbnek, aktívabbnak érezzük magunkat.

A természetes fényviszonyokhoz való alkalmazkodást a tobozmirigy segíti szervezetünkben. Sötétség hatására ebben a mirigyben fokozódik a melatonin nevű hormon termelődése. A melas görög szó, jelentése fekete, hiszen ez a hormon sötétség hatására termelődik. A melatoninszint az emberi szervezetben éjjel tízszer magasabb, mint nappal. A melatonin álmosságot idéz elő. Reggel pedig, a fényviszonyok megváltozásával, szintje lecsökken, ezért könnyebben felébredünk.

A tobozmirigy központi szabályozóként működik biológiai óránk irányításában, napi ritmusunk szabályozásában. Áttételes hormonális folyamatokon keresztül a tobozmirigy befolyásolja az aktivitást, szexuális aktivitást, szaporodást is.

A napfény hatása az idegrendszeri átvivő anyagok, hormonok, nemi hormonok termelődésében is érvényesül. Például a szerotonin, az ösztrogén (női nemi hormon) és a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelődése is részben fényfüggő.

shutterstock_28630039.jpg ()A szakemberek szerint a hormonok megváltozott szintje fokozza az aktivitást. Kutatások szerint tavasszal, nyáron az emberek például szexuálisan is aktívabbak, mint az év többi szakában. Egyes statisztikák szerint júliusban fogan a legtöbb gyermek, és e hónapban adják el a legtöbb óvszert Európában és Észak-Amerikában.

A napfény hatására módosult szerotonin, adrenalin és kortizol szint következtében élénkebbnek, éberebbnek érezzük magunkat, anyagcserénk is felpörög.

Feledhetetlen nyári hétköznapok

Érdemes hát élményekben gazdag, aktív nyári hétköznapokat teremtened. Nyilván nem vakációzhatsz 3 – 4 hónapon át, ám a hétköznapi monotóniából való kizökkenésre jó lehetőséget kínál a nyár.

Tapasztalatok szerint a napi rutinnal való szakítás, egy kis változatosság beiktatása a napi menetrendbe, élénkítő, pezsdítő hatású. Attól, hogy valami mást, újat iktatsz be a hétköznapokba, úgy fogod érezni, mintha egész nyáron szabadságon lennél. Több szabadban töltött óra és garantáltan megőrzöd nyári színed, vidámságod a vakáció után is!

Tippjeink ebben segítenek

Töltsd élvezetesen a megnövekedett éber órákat!

Hosszabb reggeleken:

•          Hajnalban úszhatsz, kocoghatsz vagy biciklivel indulhatsz munkába.

•          Gimnasztikázz a teraszon vagy nyitott ablaknál, a hajnali fényben.

•          Utána kávézz, reggelizz a szabad ég alatt.

•          Sőt, a hajnali szeretkezés örömeit is kipróbálhatod.

Balzsamos estéken:

•          Ha este szeretsz sportolni, akkor most a szabadban is megteheted.

•          Csavarogj a városban, kerékpárral vagy gyalog.

•          Esti együttlétekre, beszélgetésre, vacsorázgatásra a szabad ég alatt ilyenkor bőven jut idő.

•          Bíbelődj növényeiddel, locsolgasd, ápold őket.

– Heveréssz a lemenő nap fényében, egy jó könyvvel vagy zenét hallgatva.

– Bármikor piknikezhetsz a szabad ég alatt, grillezhetsz a hűvösebb esti órákban.

– Válassz valamilyen szabadtéri játékot. Tollasozni, labdázni, frizbizni ilyenkor igazán jólesik.

– Az uszodák, standok délutáni belépőket is árulnak. Akár természetes vízpartokra is érdemes kiruccanni nyári délutánokon.

– Ha munkád zárt térhez köt, inkább tárd ki néha az ablakot, hadd érjen napfény és friss levegő. Sétával, pár perc napozással szakítsd meg munkádat.

– Látogasd a parkokat. Akár laptoppal, tanulnivalóval is letelepedhetsz a közeli parkban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X