Főoldal > PSZICHÉ > Gyógyítsd a lelked kézi mudrákkal!

Gyógyítsd a lelked kézi mudrákkal!

0

Írta: and

Mik azok a mudrák? A mudra szó szankszkrit eredetű, és pecsétet jelent. A ”mud” szótag jelentése „öröm”, míg a ”ra” szócska nem más, mint „kiváltani”. A mudra szóösszetétel tehát egy pecsétet takar, amely örömet okoz. A mudrák a kéz és az ujjak tartásai, amelyeket ősidőktől fogva ismernek és használnak a keleti, valamint észak-, közép- és […]

Mik azok a mudrák?

A mudra szó szankszkrit eredetű, és pecsétet jelent. A ”mud” szótag jelentése „öröm”, míg a ”ra” szócska nem más, mint „kiváltani”. A mudra szóösszetétel tehát egy pecsétet takar, amely örömet okoz.

A mudrák a kéz és az ujjak tartásai, amelyeket ősidőktől fogva ismernek és használnak a keleti, valamint észak-, közép- és dél-amerikai kultúrákban. Családon belül adják át egymásnak a tudást, melyet elsősorban gyógyításra használnak. Ha belegondolunk, mindent, amit az emberek gondolnak és éreznek, megfelelő gesztusokkal fejeznek ki – legyen szó a mindennapi cselekedetekről vagy meditáció közben tapasztalt dolgokról. A mudrák oda-vissza hatnak – általuk pozitívan befolyásolhatjuk érzéseinket, gondolatainkat. Érdekesség, hogy ezeket a speciális kéztartásokat gyakran tudattalanul végezzük. Ha beszélgetés közben megfigyeljük a beszélgetőtársunk gesztusait, felismerhetjük, hogy milyen gondolatok suhannak át a fején.

Hogyan hatnak?

Minden mudra egyszerre hat a testre, a lélekre és a szellemre. Az ujjgyakorlatok a kínai és japán gyógyászat filozófiája szerint a test energiacsatornáin – meridiánjain – keresztül fejtik ki hatásukat. Mivel a legfontosabb meridiánok a kezekben és az ujjakban (illetve a talpon és a lábujjakon) találhatóak, a végződéseik megnyomásával pozitívan befolyásolhatjuk a különböző szervek működését. A keleti elmélet szerint pedig, az egyes szervek képesek hatást gyakorolni az érzéseinkre és gondolatainkra is. Vagyis, ha rendszeresen végezzük a kézi mudrákat, gyógyírt találhatunk lelki problémáinkra.

shutterstock_52746934.jpg ()Hogyan végezd?

–    Naponta csak egy, maximum két mudrát gyakorolj!
–    Ha teheted, tedd mindezt, szép, csendes és kellemes környezetben.
–    Legyen ez egy szent szertartás, amikor figyelmedet csak és kizárólag a kéztartásra fordítod.
–    Állva, járás közben, ülve vagy fekve. Ha állva végzed a gyakorlatokat, ügyelj rá, hogy testtartásod legyen stabil, gerinced egyenes, a lábfejeid csípőszélességű terpeszben nézzenek előrefelé, térdeidet pedig enyhén hajlítsd. Ha séta közben gyakorolsz, járásod legyen egyenletes és nyugodt. Széken ülve arra figyelj, hogy a talpaid simuljanak a talajhoz és lábfejeid nézzenek előre. Lazán, egyenes derékkal ülj, és tekinteted előrefele irányuljon. Ha pedig fekvő pozícióban végzed a feladatokat, lazítsd el minden porcikádat. Fejed és térdhajlatod alá tehetsz egy-egy párnát, hogy kíméld az ízületeket.
–    Gyakorlás közben csukd be a szemed, és a kéztartás mellett összpontosíts a légzésedre, majd áttérhetsz a pozitív megerősítésekhez.
–    Karjaidat és a vállaidat igyekezz lazán tartani.
–    Hallgathatsz közben relaxációs zenét, kiegészítheted a mudrák hatását kövek és kristályok magad mellé helyezésével vagy egy kellemes illatú füstölő használatával.

Meddig tartsd ki?

–    Ha komoly problémád van, addig tartsd ki a mudrát, ameddig a kívánt hatást el nem érted.
–    Alapesetben naponta háromszor (reggel, délben, este) gyakorold, 3-5 percen át. Majd figyelj a megérzéseidre, és alakíts ki egy rendszert, ami számodra a legideálisabb.
–    Ha csak valamilyen tevékenység közben gyakorolnál egy mudrát, akkor 7, 14 vagy 21 lélegzetvételnyi ideig végezd a gyakorlatot.

Mennyi idő után hatnak a mudrák?

Általában 21-42 napig tart, amíg érzelmi vagy mentális síkon változás következik be. Három hétig mindenképpen várj türelemmel, hiszen a megújuláshoz idő kell. Sőt, előfordulhat, hogy a mudrákat gyakorolva először rosszabbodik a helyzet: hőhullámok, hidegrázás, szomorúság, agresszió vagy fáradékonyság lép fel.  Ebben az esetben se ijedj meg, hiszen ez azt jelenti, hogy elindultál a gyógyulás útján!

Stressz elleni mudra

Magad felé fordítva szorítsd ökölbe a kézfejeidet, majd illeszd össze az ujjaid hátoldalát. Hüvelykujjaidat nyújtsd fel és érintsd össze őket. Kezeidet tartsd gyomormagasságban, az alkarod pedig legyen vízszintesen.

Hatása: Ez a mudra a pajzsmirigyet szabályozza, ami többek között az idő érzékelésében játszik fontos szerepet. Ha nyugtalan, stresszes vagy türelmetlen vagy, előfordulhat, hogy pajzsmirigy túlműködésed van. Ezzel szemben, ha kedvetlenség, fáradékonyság gyötör, az a pajzsmirigy alulműködés jele lehet. Ha nagyon nincs időd valamire, mert túl sok a teendőd, gyakorold ezt a mudrát és hamarosan tapasztalni fogod a változást az életedben

Pozitív megerősítés: Az idő az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja.

shutterstock_51049915.jpg ()Boldogság mudra

Bal kezeddel formálj csészét, majd helyezd bele a jobb kézfejed. Az ujjak érintkezzenek egymással, a két hüvelykujj vége pedig érjen össze. Kezeid lazán az öledben pihenjenek. Lélegezz mélyeket és koncentrálj a homlokod közepére (vagyis a homlokcsakrádra).

Hatása: Ez a mudra azt szimbolizálja, hogy életünket, munkánkat és egész külső létezésünket az isteni belsőnk hordozza és védi. Végzése közben csodálatos nyugalom és bizakodás áraszt majd el, megtalálhatod a „helyes” utat, és felismerheted mi a lényeges és mi nem. Hozzásegít, hogy az életedben minden megfelelően működjön, könnyebb lesz pozitívan gondolkodnod, türelmesnek, békésnek és az emberekkel szemben jóindulatúnak maradnod.
Ha este gyakorlod, bizakodást, nyugalmat és jó alvást biztosít.

Pozitív megerősítés: Minden megvan bennem, ami ahhoz szükséges, hogy boldog legyek.

Szerelmi bánat elleni mudra

Kezedet tartsd úgy, hogy mutatóujjad jobb és baloldalon is az orrtőhöz simuljon. A középső ujjad érintse a homlokod, a hüvelykujjaid pedig az állad. Így egy háromszöget formálva a kezeidből, lélegezz lassan, ritmusosan és ismételten a homlokcsakrára koncentrálj.

Hatása: A szerelmi bánat vagy elengedés elleni mudra jótékonyan hat a hólyagra, a szemre, valamint a homloküregre. A mutató – és középső ujjak a hólyag energiáját serkentik, valamint aktiválják a könnymirigyeket (a sírás jót tesz, hiszen oldja a lelki fájdalmat). Ez a kéztartás segít szerelmi bánat esetén is, ha elhagyott a párod, visszautasított, csalódást okozott vagy egyszerűen csak úgy érzed, nem szeretnek. Ez a lelki fájdalom sajnos napokig vagy hetekig eltarthat, amiben nagy segítség lehet, ha a figyelmünket eltereljük, de nem szabad egészen elnyomni a fájdalmat. Fontos, hogy valóban távolságot tartsunk volt párunktól és eljussunk arra a szintre, hogy ha csalódást is okozott nekünk, ne maradjon bennünk neheztelés.

Pozitív megerősítés: Elengedlek, élvezem az új szabadságomat, és nyitott vagyok az emberekre, akiket a jövő hoz nekem.

Rossz hangulat elleni mudra

Tedd a hüvelykujjaidat ugyanannak a kéznek az Apolló dombjára (a gyűrűsujjak alatti kis dombra), majd illeszd össze a két gyűrűs -, és két kisujjad. A többi ujjad legyen finoman behajlítva. Lélegezz lassan, egyenletesen és koncentrálj a homlokod középpontjára.

Hatása: A rossz hangulat elleni vagy más néven Nap-mudra segít a rosszkedv leküzdésében, aktiválja a vérkeringést és a hormonmirigyeket. Ha levertnek, fáradtnak, szomorúnak, értéktelennek, ingerlékenynek vagy magányosnak érzed magad, végezd ezt a mudrát nyitott ablak mellett 3-5 percen át! Ügyelj rá, hogy eközben a légzésed jó mély legyen. Ezután menj ki a szabadba, töltődj fel napsugárral – meglátod, máris jobban fogod érezni magad!

Pozitív megerősítés: A Nap felébreszti belső fényemet és boldoggá, derűssé tesz.

Kívánság- mudra

Érintsd össze a hüvelyk-, mutató és középső ujjadat, a másik két ujjhegyedet pedig hajtsd a tenyeredbe. Kezed lazán az öledben vagy a combodon nyugtasd. Mély légzés közben koncentrálj a melleid közötti részre (a szegycsontodra) – ez a szívcsakra.

Hatása: Fizikai szinten, a felső tüdőtájékon végzett légzést aktiválja. Ha légzés közben a szaglóideget is használjuk – elképzeljük, hogy valamit megszagolunk -, akkor ez a mudra megfázás esetén is jótékony hatású lehet. Lelki szinten segít elérni minden élethelyzetben, amit magadnak kívánsz, amit nagyon szeretnél. A világegyetem teljesíti a kívánságaidat, persze ezért tenni is kell. A legfontosabb, hogy pontosan fogalmazd meg a vágyadat. Ne egyszerűen „gyümölcsöt” kérj, ha almára vágysz. Írd körül, milyen legyen az alma – érett, gyönyörű szép piros, tele vitaminnal. Úgy fogalmazz, minta már megtörtént volna a kért dolog, például: „Megtaláltam életem szerelmét”. És még valami: jól gondold át, hogy tényleg ez-e az, amire mindennél jobban vágysz! Tényleg boldoggá fog tenni, ha bekövetkezik vagy csak több munkát, felelősséget teremtesz vele magadnak?

Ezt a mudrát gyakorolva kérdezd meg önmagad:
–    Mi a célom ezzel a kívánsággal?
–    A szívem kívánsága ez vagy az egómból fakad?
–    Én magam mennyit teszek azért, hogy teljesüljön?
–    Mit hoz majd nekem külsőleg és belsőleg?
–    Mit igényel részemről, ha valóra válik?

Pozitív megerősítés: Megnyílok az isteni erőnek, bölcsességnek és szeretetnek, és kész vagyok befogadni a jót.

Ha tiszta, jó szándékú kívánságodat sikerült megfogalmaznod, a mudra végzése közben vizualizálhatod is. Képzeld el, hogy a vágyad teljesült és engedd, hogy elárasszon az ezzel járó örömérzet. Végezd ezt a gyakorlatot a kéztartással együtt, hét napon keresztül naponta háromszor 5-15 percig, majd igyekezz nem gondolni többet a kívánságodra! Próbáld elengedni és hinni, hogy minden úgy lesz, ahogy lennie kell. Legyél hálás a világegyetemnek – valahányszor teljesül a vágyad, ne felejtsd el megköszönni!

Wellness Cafe tipp: Ha érdekel a téma, Gertrud Hirschi – Mudrák II. Az ujjak jógája a siker, a kreativitás és az egészség eléréséhez című könyvében tovább oldavashatsz a mudrákról.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X