Főoldal > PSZICHÉ > Ha a főnök fúr…

Ha a főnök fúr…

0

Írta: and

A munkatársak közötti több mint piszkálódás nem új keletű jelenség, mint ahogyan az sem, ha a vezető is fúrja az alkalmazottat. Jellemzői: Irreális határidőket szab, hogy a beosztottja ne tudja a feladatot az elvárásoknak megfelelően elvégezni, és ha ennek ellenére sikerül, akkor az sem elég jó neki. Vagy például ötletelés során levegőnek nézi a kollégát, […]

A munkatársak közötti több mint piszkálódás nem új keletű jelenség, mint ahogyan az sem, ha a vezető is fúrja az alkalmazottat. Jellemzői: Irreális határidőket szab, hogy a beosztottja ne tudja a feladatot az elvárásoknak megfelelően elvégezni, és ha ennek ellenére sikerül, akkor az sem elég jó neki. Vagy például ötletelés során levegőnek nézi a kollégát, az általa ajánlottakat lehurrogja, semmibe veszi. Bár köztudottan ő az egyik legjobb, vele szemben másokat istenít, olyanokat, akik a nyomába se érnek.

Ha teheted, válts munkahelyet

Ilyen helyzetben – optimális esetben – a felmondás a legjobb döntés. A folyamatos küzdelem idegileg nagyon megterhelő, és az önbizalmadnak sem tesz jót, ha folyton azt sulykolják beléd, hogy alkalmatlan vagy a pozíciód betöltésére. Ugyanakkor az is tény, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben csak a nagyon szerencsések engedhetik meg maguknak ezt a luxust, a többségnek egyéb praktikákhoz kell folyamodnia a túléléshez.

fonok2.jpg ()Relax!

Bármennyire nehéz is, próbáld meg megőrizni a nyugalmad, és ne mutasd, hogy ideges vagy. Ha látja, hogy kikészített, azt úgy veszi, hogy elérte a célját, és megy tovább az úton. Ahelyett, hogy magadra vennéd a piszkálódást, tudatosítsd, hogy te minden tőled telhetőt megteszel, nem te vagy a béna, az ő elvárásai túlzóak. Érdemes továbbá elfogadnod a helyzetet, ahogy azt is, hogy a főnök egyhamar nem fog megváltozni. Egyszer megpróbálhatsz beszélni vele, de ha teljesen eredménytelen a beszélgetés, akkor lépj tovább. Fontos, hogy ne kezdd el magadat okolni, ebben a történetben nem te vagy a leggyengébb láncszem. Emellett ne tekints magadra áldozatként, fogd fel inkább az egészet úgy, mint egy  kihívást.

Kérdezni arany

Ahhoz, hogy az állandó csípős megjegyzések száma csökkenjen, tanácsos minden beszólásnál megkérned a főnöködet: pontról pontra mondja el, mit nem csináltál jól. Ne elégedj meg azzal, ha azt állítja, ez úgy rossz, ahogy van. Tégy úgy, mintha javítani akarnád a teljesítményed, és érdeklődve kérj tanácsot tőle. Mindezt lehetőleg ne négyszemközt, hanem a kollégák előtt tedd – külön jó, ha az ő főnöke is ott van –, mivel így kénytelen lesz mondani valamit. Különben elvész a látszat, hogy ő valójában csak azért piszkál, mert jót akar neked. Ha ezt a taktikát alkalmazod, előbb-utóbb érezhetően kevesebb lesz az odadobott, félmondatos „kritikák” száma.

A cikk folytatását keresd a Maxima magazin 15. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X