Főoldal > PSZICHÉ > Illeszkedj be könnyedén új munkahelyeden!

Illeszkedj be könnyedén új munkahelyeden!

0

Írta: and

Megpróbáltunk valamennyi munkalehetőség esetén érvényes, általános tanácsokat összegyűjteni, amelyeket bármikor hasznosítani tudsz, ha új munkahelyre kerülsz.  Megjelenés Érdemes egyéniségedhez illő, ám kényelmes, “hivatali” ruházatot viselned. Legszexisebb megjelenésed tartogasd munkahelyen kívüli alkalmakra, hisz sokakban visszatetszést kelthet feltűnőséged, s így pont ellentétes hatást érhetsz el. Pontos érkezés Próbálj 15 – 20 perccel korábban érkezni, legalább az első […]

Megpróbáltunk valamennyi munkalehetőség esetén érvényes, általános tanácsokat összegyűjteni, amelyeket bármikor hasznosítani tudsz, ha új munkahelyre kerülsz. 

Megjelenés

Érdemes egyéniségedhez illő, ám kényelmes, “hivatali” ruházatot viselned. Legszexisebb megjelenésed tartogasd munkahelyen kívüli alkalmakra, hisz sokakban visszatetszést kelthet feltűnőséged, s így pont ellentétes hatást érhetsz el.

Pontos érkezés

Próbálj 15 – 20 perccel korábban érkezni, legalább az első időkben, a késés hanyagságról árulkodik, és ezt a mentegetőzés sem oldja fel.

Írj emlékeztetőt

Álláshelytől függően legyenek nálad elektronikus szervezőeszközök, vagy jegyzetfüzet és toll, azért, hogy személyre szabott emlékeztetőt készíthess magadnak a megjegyzendőkről. Tedd ezt meg akkor is, ha nagyon bízol a memóriádban!

ujmunka2.jpg ()Nyitottság és pozitív hozzáállás

Lehetséges, hogy izgulsz még az első napokban, hetekben, mégis próbálj érdeklődő és nyitott lenni. Szakemberek szerint a szemkontaktus felvétele a többi emberrel, az egyenes gerinc, a nyitott kartartás azt fejezi ki környezeted számára, hogy kíváncsi vagy és megközelíthető. A lesütött szem, behúzott nyak, görnyedt hát viszont azt sugallja: ”ne közelíts!”.

Dolgozz lelkiismeretesen

Az első benyomás hatását valamennyien ismerjük. Fontos, hogy jól megfelelj és lelkiismeretesen elvégezd a rád bízott munkát – ezzel is bizonyítod rátermettséged.

Derítsd fel új munkahelyi környezeted

Lehet, hogy nagyon szeretnél már magasröptű dolgokkal foglalkozni, mégis érdemes felderíteni – amolyan földhözragadt módon – a napi megfelelő közérzetedhez szükséges helyszíneket. Tudd meg mielőbb, hol a konyha és WC, hol kell bélyegezned vagy a jelenléti ívet kitöltened, mettől meddig van az érkezési és távozási idő, mikor tarthatsz szüneteket, mikor van ebédszünet, hol lehet a közelben kávézni, ebédelni. Az új kollégák biztos szívesen segítenek ebben.

Munkahelyi és közösségi szabályok

Ismerd meg, mik azok a szabályok, amit a cég, a csapat tagjai, vagy szobatársaid feltétlenül betartanak.

Tisztázd, hogy mit várnak tőled feletteseid

Ha korábban még nem tetted meg, ne várd meg míg szólnak, próbáld tisztázni és rögzíteni munkaköri leírásodat és azt, hogy pontosan mit várnak tőled.

Kérj segítséget, szerezz segítőt

Kérdezz bátran, hiszen így két legyet ütsz egy csapásra. Elkerülöd a bizonytalan helyzeteket és érdeklődésed is szimpátiát kelt környezetedben. Kérd közvetlen kollégáid útmutatását, legjobb, ha egy-két munkatársaddal megpróbálod megerősíteni kapcsolatod.

Bemutatkozás, kapcsolatépítés

Beilleszkedési próbálkozással oldhatod az első napok izgalmát. Ne légy “kuka”, próbálj a körülötted dolgozókkal megismerkedni minél hamarabb. Amennyit elárulsz önmagadról, és amennyit a többiektől kérdezel, maradjon a jó ízlés határain belül. Nem kell azonnal egész életedet feltárnod, a túlzott bizalmaskodás pedig kollégáidnak is zavarba ejtő lehet.

Informális kapcsolatok

A büféasztal mellett igazán jól alakíthatók a kapcsolatok. Gyűjts egy kis bátorságot és csatlakozz az ebédelőkhöz. Használd ki a kapcsolatépítés lehetséges terepeit, kávézás, teázás alkalmával.

Figyelj a háttérből és kezdeményezz

Sok hasznos információ birtokába juthatsz, ha szemlélődsz, figyelsz a háttérből. Kollégáid válaszait jegyezd meg, jegyezd fel, hisz így sok kellemetlen ismétlést megúszhatsz. A megfelelő pillatokban azonban légy kezdeményező, de ne nyomulj!

Rendezkedj be!

Az alkalmazkodás nem azt jelenti, hogy mindent készen kell elfogadnod. Ami személyedre szabható, azt alakítsd át. Kényelmedet is szolgálja s környezeted számára is sokat elárul, ahogy személyes teredet kialakítod pl. íróasztalod berendezése stb.

Nem Te leszel örökre az “új kolléga”!

Gondolj arra, hogy egyszer mindenki volt kezdő, minden munkahelyen. Ne izgulj, legközelebb majd  már Te támogatod az “újak” beilleszkedését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X