Főoldal > PSZICHÉ > Küzdj az álmatlanság ellen!

Küzdj az álmatlanság ellen!

0

Írta: and

Civilizációs büntetés Az álmatlanság mindennapi és tömeges jelenség, egyes felmérések szerint az emberek 20-30%- át érinti, a nőket gyakrabban, mint a férfiakat. Ennek ellenére a legelhanyagoltabb egészségügyi területhez sorolható, olyan orvosi probléma, amelynek magas az előfordulási aránya az egyénre és a társadalomra nézve, és nagyon komoly következményekkel járhat.  Jellemzően rosszalvók a depressziós és pajzsmirigybetegek, a […]

Civilizációs büntetés

Az álmatlanság mindennapi és tömeges jelenség, egyes felmérések szerint az emberek 20-30%- át érinti, a nőket gyakrabban, mint a férfiakat. Ennek ellenére a legelhanyagoltabb egészségügyi területhez sorolható, olyan orvosi probléma, amelynek magas az előfordulási aránya az egyénre és a társadalomra nézve, és nagyon komoly következményekkel járhat.  Jellemzően rosszalvók a depressziós és pajzsmirigybetegek, a gyomorproblémákkal küzdők, a szív- és tüdőbetegek, de akár egy fogfájás is meghiúsíthatja az éjszakai pihenést.

Külső és belső tényezők is megzavarhatják az alvás ritmusát, mint a szorongó, ideges állapot, a túlhajszolt életvitel, lelki-testi fájdalmak, környezeti zajok, gyógyszerszedés-elvonás, alkoholfogyasztás. Ezek többnyire elalvási, átalvási zavarként, korai ébredésként vagy ezek kombinációiként jelentkeznek, de léteznek speciális alvási problémák, mint a narkolepszia (hirtelen, rohamokban fellépő álomba merülés a nap más időszakában) vagy a szomnambulizmus (alvajárás), az inszomnia (álmatlanság) vagy hiperszomnia (kóros aluszékonyság).

 

Inszomniás vagy?

Inszomniáról akkor beszélhetünk, ha az alvás mennyisége, minősége vagy ideje olyan mértékben változik meg, mely nem elégíti ki a szervezet alapigényét, de az inszomnia lehet bizonyos betegségek kialakulásának kezdeti jele is.

Az álmatlanság olykor átmeneti, ami néhány éjszakáig, esetleg hétig tart, és rendszerint nehezebb életeseményhez kötődik, míg a krónikus álmatlanság hónapokig, akár évekig elhúzódhat. Az ebben a tünetben szenvedők gyakran kerülnek ördögi csapdába, hiszen a nem kielégítő alvástól nyugtalanok, feszültek lesznek, és már előre félnek a következő elalvástól, akár órákig az ágyban ébren gyötrődve.

 

Törj ki a körforgásból!

A legfontosabb jó tanács, hogy csak akkor feküdj le, ha tényleg fáradt vagy, ha pedig fél óra után sem sikerül álomba merülnöd, akkor érdemes valamilyen alternatív, nyugtató tevékenységbe fognod. Felejtsd el a „ma éjszaka vajon el tudok aludni?” gondolataidat, hisz így az előző éjszakák sikertelensége csak fokozódhat, figyelmed túlságosan bizonyos tényezőkre hárul, gátolva az elalváshoz szükséges elengedhetetlen lazulást.

Relaxációs terápia: ha ágyba bújás előtt megterheled minden izmodat, majd ellazítod őket, és többször ismételed ezt a műveletet, akkor egy relaxált állapotba kerülsz, ami hatékonyan segíthet a problémában.

Mély belégzésre koncentrálás: lélegezz egy nagyot, tartsd bent a levegőt, majd engedd ki, és ismételd egymás után többször a folyamatot, így tested elernyed, megnyugszik, és sikerrel idézhetsz elő álmosságérzetet.

Jacobson-féle progresszív relaxáció: kezdetben az izmok szisztematikus megfeszítéséből és ellazításából, majd fokozatosan a relaxációs elemek hangsúlyozásából, végül a feszítések elhagyásából áll.

Wellness Cafe-tipp: Sleeping Natural altató tabletta (6325 Ft – www.tiens-patika.hu), Herbalance Heiwa Teakeverék (3250 Ft – www.herbalance.hu), csakra ékszerek (www.mandra.hu).

 

Könnyű álom

Az alvás a szépség záloga. Hiába használsz drága kencéket és szépítőket, tested méregtelenítéséhez és regenerálódásához ideálisan napi 7-8 óra alvás szükséges. Ha kialvatlan vagy, könnyen válhatsz agresszívvé, ingerlékennyé, figyelmetlenné, és egyre betegesebb leszel, hisz immunrendszered aktivitása is csökken.

Soha ne vásárolj szintetikus ágyneműt vagy pizsamát, és ne vegyél fel éjjelre szoros ruhát. Tedd ágyad a megfelelő zónába, legalább 3 méterre minden elektromos készüléktől, és vásárolj alkatodnak megfelelő felépítésű matracot. Figyelj oda, hogy az éjszaka folyamán a lehető legkisebb zaj- és fényterhelés érjen, szellőztess rendszeresen, az ideális hőmérséklet 18 fok.

Ne terheld túl magad nehéz, zsíros ételekkel, mert az emésztőrendszer fokozott működése teljesen felboríthatja az alvás funkciós rendszerét, de korgó hassal se térj nyugovóra, mert a gyomor lekötetlen savkészlete zavarni fog éjjel. A táplálkozás kiegészítéseként fogyassz minél több niacint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, melyek pozitívan hatnak a nyugodt alvásra. Iktasd ki a csokoládét, a kávét, a kólát és a kakaót délutáni étkezéseidből, mert ezek élénkítő hatásúak, de alvás előtt egy pohár joghurtot, egy pohár meleg tejet vagy kis pohár vizet egy csipetnyi sóval nyugodtan ihatsz, harmonizálva a víz és elektrolit-háztartásodat.

Soha ne feküdj le munkával, haraggal, problémával, beszéld ki magadból a terheket! Vedd figyelembe belső órád útmutatását, és próbálj alkalmazkodni hozzá! Lehetőleg este tíz óra környékén kerülj már ágyba, ne vond el magadtól az energetikai harmonizáció lehetőségét. A napközbeni testmozgás vagy séta csodákat tesz – ne hanyagold el tested, különösen 30 éves kor felett! Gyógyszerek helyett a szex kiváló altató! Szeretkezéskor olyan hormonális folyamatok zajlanak a testben, melyek nagymértékben elősegítik a kellemes szundikálást.

Wellness Cafe-tipp: Rescue Night Spray (4900 Ft), Ganoderma tea (835 Ft), A Természet Hangjai CD sorozat (12900 Ft – www.termeszethangjai.hu)

 

Aromás hangulat

Finom alvásodhoz hozzájárulhatsz nyugtató teák, gyógynövények alkalmazásával, melyek természetes módon segítik az agyat a „leblokkolódáshoz”, de a bioenergetikai, biorezonanciális kezelések, a Schüssler-sóterápia, a homeopátia, az Arany-kolloid oldat is segítségedre lehet.

Az illatozó víz üdít és altat, lefekvés előtt fél órával végy forró fürdőt, mely ellazítja izmaidat, nyugtatja gondolataidat. Hallgass közben kellemes zenét, és rendezd soraidat! A párolgó olaj illata csodákra képes, az aromák visszahozzák elveszett erődet, optimálisan serkentve szervezeted öngyógyítási mechanizmusát. Az aromás fürdőhöz töltsd meg a kádat meleg vízzel, adj hozzá 5 ml bázisolajban elkevert 6-10 csepp illóolajat, majd keverd össze.  Az illóolajat ne a vízbe csepegtesd, mert csak a felszínén fog úszni, továbbá bőrpirosságot is okozhat, ha közvetlenül érintkezik a bőrrel.

Wellness Cafe-tipp: Vegyíts 2 dl vivőanyagot 3 csepp majorannaolajjal, 2 csepp vetiverolajjal és 5 csepp citromolajjal, hogy boldogan ébredj! 1 csésze forró vízbe helyezz 3 teáskanálnyi citromfű-levelet vagy zsálya gyökeret, majd tíz perc után szűrd le. Naponta 3 csészével fogyassz 4-6 héten át, ha álmatlanságban szenvedsz.

A hosszú és egészséges élet alapfeltétele a bőséges alvás, az álmatlanság leküzdésére az egyetlen elixír a lelki béke, igyekezz mindig nyugodtan, problémamentesen bebújni a paplan melegébe!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X