Főoldal > PSZICHÉ > 10 lépésben az új munkahely felé

10 lépésben az új munkahely felé

0

Írta: and

A nyári szabadságolások után sokan döntenek úgy, hogy nekifutnak az álláskeresésnek. Különösen a pályakezdők vannak így ezzel, akik utoljára még végigbulizták a nyarat, viszont szeptembertől már valamilyen munka után néznének. Nekik és a tapasztaltaknak egyaránt szükséges készülni az interjúra, hiszen egyáltalán nem csak a vakszerencsén múlik a beszélgetés sikeressége. Mit kell tenned? Most kiderül! 1. […]

A nyári szabadságolások után sokan döntenek úgy, hogy nekifutnak az álláskeresésnek. Különösen a pályakezdők vannak így ezzel, akik utoljára még végigbulizták a nyarat, viszont szeptembertől már valamilyen munka után néznének. Nekik és a tapasztaltaknak egyaránt szükséges készülni az interjúra, hiszen egyáltalán nem csak a vakszerencsén múlik a beszélgetés sikeressége. Mit kell tenned? Most kiderül!

1. Nézd át az önéletrajzodat

Először is, még az interjú előtt fuss át az önéletrajzodon, van-e benne helyesírási hiba, vagy valamilyen durva elütés. Rendkívül rossz fényt vet a pályázóra, ha nincs tisztában a magyar helyesírás szabályaival, ráadásul ezt még leplezni sem próbálja – például a helyesírás-ellenőrző segítségével. Ha interjúra mész, mindig legyen nálad egy vagy két példány az önéletrajzodból, erre ugyanis az interjúztatónak bármikor szüksége lehet, és az ő munkáját könnyíted meg, ha nem neki kell azt a dokumentumai között előkeresnie.

2. Készülj fel a cégből

A beszélgetés előtt készülj fel alaposan a vállalatból, tanulmányozd át a honlapját, keress rá a céggel kapcsolatos hírekre. A lényeg, hogy az interjúztató érezze: te valóban ehhez a vállalathoz akarsz csatlakozni, érdekel a cég is, nemcsak a munka, illetve az azzal járó kihívás. Egy HR-es egyébként nagyjából egy perc alatt észreveszi, hogy mennyire vagy képben a céget illetően, már csak ezért is érdemes erre időt szentelni.

allas2.jpg ()3. Készülj fel magadból is

Nemcsak a céget kell ismerned a sikeres interjúhoz, hanem magadat is. Például, biztosan számíthatsz olyan kérdésre, amelyben az erősségeidről és a gyengeségeidről érdeklődnek. Gondold át, mit felelnél erre, mely tulajdonságod az, amelyet a munkakör betöltéséhez domborítanod kell, és melyek azok a hibáid, amelyek anélkül bevallhatók, hogy ezzel a felvételed kerülne veszélybe.

4. Nézz körbe a piacon

Előfordulhat, hogy már az első alkalommal megkérdezik, mennyi pénzért vagy hajlandó elvállalni a munkát. Sok esetben döntő lehet, mit mondasz – például ha nagyon elrugaszkodsz a valóságtól, akkor azonnal ejthetnek –, ezért tanácsos áttanulmányoznod, hogy az adott munkakörben milyen fizetések jellemzők. Rengeteg cikk jelenik meg ezekben a témákban, fusd át őket, és árazd be magad.

5. Gyakorold az angolt

Különösen a multinacionális cégeknél fordul elő, hogy az angol már-már az irodai kommunikáció „hivatalos” nyelve, néha még a magyar munkatársakkal is idegen nyelven kell beszélned. Még ha a te pozíciód esetében ez nem is elvárás, azért az interjú előtt angolozz egy kicsit, hogy ne érjen meglepetésként, ha idegen nyelven kell válaszolnod a kérdésekre –például azért, mert a beszélgetésen egy magyarul nem tudó felettes is részt vesz.

A cikk folytatását megtalálod a Maxima magazin 16. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X