Főoldal > PSZICHÉ > 3 apró trükk spóroláshoz – És a hónap végén sem lesz üres a kassza!

3 apró trükk spóroláshoz – És a hónap végén sem lesz üres a kassza!

0

Írta:

Pénznyelő apróságok A hónap elején mindenki tudja nagyjából, hogy mik azok a nagyobb fix kiadások, amikkel számolnia kell. Ide tartozik a rezsi, a telefonszámla vagy az aerobik bérlet, amelyeknek az árára még hónap végén is emlékszel. Nem is ezek a tételek viszik el a legtöbb pénzt, hanem az olyan apróságok, amiket teljesen jelentéktelennek tartasz. Végig […]

Pénznyelő apróságok

A hónap elején mindenki tudja nagyjából, hogy mik azok a nagyobb fix kiadások, amikkel számolnia kell. Ide tartozik a rezsi, a telefonszámla vagy az aerobik bérlet, amelyeknek az árára még hónap végén is emlékszel. Nem is ezek a tételek viszik el a legtöbb pénzt, hanem az olyan apróságok, amiket teljesen jelentéktelennek tartasz. Végig sem gondolod, hogy hányszor veszel egy héten reggelit a munkahelyed melletti pékségben vagy hányszor csábít vásárlásra egy akciót hirdető tábla.

Wellness Cafe tipp: Vezess a naptáradba listát a kiadásaidról. Minden nap írd bele, mire költöttél és próbálj meg nem kihagyni semmit. Ha szembesülsz vele, hogy mennyit költesz el valójában a semmire, akaratlanul és visszafogod magad.

shutterstock_14434987.jpg ()Készpénz vs. Bankkártya

Sok szempontból nagyon szuper dolog, hogy nálunk is ennyire elterjedt a bankkártya-használat, most már szinte bárhol használhatod. És persze biztonságos, mert nem kell magadnál túl sok készpénzt tartanod. Ha viszont spórolni szeretnél, gondold meg kétszer is, hogy a kártyádért nyúlsz-e. Mivel a kártyás fizetéskor nem adsz ki ténylegesen pénzt a kezedből, hajlamos lehetsz sokkal többet költeni, hiszen nem érzed azonnal a hiányát. Hónap végén viszont ez csúnyán visszaüthet. Az sem segít a takarékoskodásban, ha egy hónapban megszámlálhatatlanszor veszel le pénzt a kártyádról, hiszen ezért a legtöbb bank súlyos összegeket von le kezelési költségként.

Wellness Cafe tipp: Nézd át alaposan a bankszámla-kivonatod és rögtön meglátod, mennyi apró pénzfelvétel jelenik meg rajta, aminek valószínűleg már a felére sem emlékszel. Inkább vegyél ki egy-két alkalommal nagyobb összeget és ezt oszd be azokra a vásárlásokra, ahol nem használhatod a kártyádat. Az ellen pedig, hogy kártyás vásárláskor túlköltekezz, védekezz úgy, hogy elindulás előtt írj pontos listát azokról a dolgokról, amikre szükséged van. Ez alapján nagyjából meg lesz az elkölthető összeg, amit igyekezz minél inkább betartani.

Megtakarítás?

Sokan vagyunk, akik minden hónapban elhatározzák, hogy félretesznek valamennyit, mert jól jöhet az még később. Ezek a fogadkozások rendszerint a következő hónapra tolódnak, mert most épp másra kell a pénz. Ha épp extra bevételhez jutsz, legyen szó prémiumról vagy fizetésemelésről, úgy örülsz neki, mint majom a farkának, így mindig találsz valamit, amire elköltheted. Ezeknek a dolgoknak pedig akkor iszod meg a levét, amikor egy nagyobb plusz kiadással találod szemben magad. Mert az rendben van, hogy kigazdálkodod valahogy, csak így a hónap végére megint a legatyásodás veszélye áll fenn.

Wellness Cafe tipp: Ha olyan szerencsés vagy, hogy kisebb összegből is kijössz, mint a fizetésed, minden hónapban tegyél félre belőle. Lehetőleg ne a malacperselybe gyűjtögesd, mert így mindig szem előtt lesz, a kísértésnek pedig nehéz ellenállni. Nyiss megtakarítási számlát, ahova utalhatod a váratlan kiadásokra elkülönített összeget. A meglepetésszerű juttatásokat sem kell teljesen elverni, jutalmazd meg magad valamivel, amire már régóta vágytál, a többi pedig mehet a számlára.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X