Főoldal > PSZICHÉ > 3 különböző főnöktípus – Így kezeld őket!

3 különböző főnöktípus – Így kezeld őket!

0

Írta:

1. Az örök bizalmatlan Mindent átolvas, mindent átnéz a legapróbb hibák után kutatva. Bármit teszel, az nem kerülheti el a figyelmét, mindennek át kell mennie az ő keze alatt is. Elolvassa a leveleket, hátha gépelési vagy helyesírási hibára bukkan, visszahallgatja a munkahelyi telefonokat, még a faxok visszaigazolóit is ellenőrzi, nehogy bármi a menetrendtől eltérően működjön. […]

1. Az örök bizalmatlan

Mindent átolvas, mindent átnéz a legapróbb hibák után kutatva. Bármit teszel, az nem kerülheti el a figyelmét, mindennek át kell mennie az ő keze alatt is. Elolvassa a leveleket, hátha gépelési vagy helyesírási hibára bukkan, visszahallgatja a munkahelyi telefonokat, még a faxok visszaigazolóit is ellenőrzi, nehogy bármi a menetrendtől eltérően működjön.

Előnye: nem véthetsz nagy hibát, hiszen minden lépésedről tud, és ha valami nem felel meg az elvárásainak, azt úgyis visszadobja.

Hátránya: míg van, akit motivál az állandó felügyelet, addig van, akit kifejezetten idegesít és frusztrál, épp ezért visszaveti a munkában.

Amit tehetsz: ülj le vele beszélni, próbálj nagyobb önállóságot kérni. Biztosítsd, hogy a fontos döntésekben mindig kikéred majd a véleményét.

shutterstock_51279481.jpg ()2. A kiszámíthatatlan hangulatember

Ha nőnemű az illető, akkor a hangulatváltozásai társulhatnak hisztériás rohamokkal, dühkitöréssel, de akár sírógörccsel is. Nehéz kezelni, hiszen sosem tudhatod, mire számíts, ha belépsz az irodájába. Az ilyen tulajdonságokkal megáldott férfi főnök általában a beosztottain vezeti le, ha épp bal lábbal kelt fel és sajnos igyekszik a lejáratást minél nagyobb tömeg előtt intézni. Ezzel a nem túl szimpatikus viselkedéssel általában a kisebbrendűségi érzését vagy valamilyen kudarcát próbálja ellensúlyozni.

Előnye: nem nagyon van.

Hátránya: az, hogy gyomorgörccsel indulsz munkába minden egyes nap, mert nem tudod, mire érsz be, épp elég nagy hátrány.

Ami tehetsz: ha már kiismerted a főnököt, akkor pár apró jelből észreveheted, hogy aznap milyen passzban van. A legjobb, ha a nehezebb napjain egyszerűen kitérsz az útjából.

3. Az illuzionista

Ez a főnöktípus általában újonc a cégnél és egy teljesen más területről érkezett hozzátok vezetőnek. Bár lehet, hogy az igazgatói képességei kiválóak és a közös hangot is megtalálja mindenkivel, a cégetek szakterületéről viszont fogalma sincs. Ezt a beosztottak hamar ki is szokták szúrni, és nagyon nehezen viselik a szemfényvesztő főnököt.

Előnye: lehet, hogy szakmailag nem sokat tanulhatsz tőle, de kapcsolatépítésben elleshetsz tőle fortélyokat.

Hátránya: igen bosszantó tud lenni, ha egy főnökre nem lehet szakmai példaképként tekinteni, mégis mindig ő aratja le a babérokat.

Amit tehetsz: lesd el a trükkjeit a kommunikációban és figyeld, hogy köt ismeretségeket, mert az ilyen emberek mindig a számukra legmegfelelőbb emberekkel szövetkeznek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X