Főoldal > PSZICHÉ > Fitten és frissen a munkahelyen is!

Fitten és frissen a munkahelyen is!

0

Írta: and

Lélegezz! A helyes légzés és a friss levegő elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudj koncentrálni a feladataidra. Az emberek többsége mégis felületesen lélegzik, pedig az elégtelen oxigénellátás energiahiányhoz vezet. Ha azon szerencsések egyike vagy, akik nyitható ablakkal rendelkező helységben dolgoznak, beszéld meg a kollégáiddal, hogy a légkondi mellet óránként nyissátok ki pár percre az ablakot. Amennyiben […]

Lélegezz!

A helyes légzés és a friss levegő elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudj koncentrálni a feladataidra. Az emberek többsége mégis felületesen lélegzik, pedig az elégtelen oxigénellátás energiahiányhoz vezet.

Ha azon szerencsések egyike vagy, akik nyitható ablakkal rendelkező helységben dolgoznak, beszéld meg a kollégáiddal, hogy a légkondi mellet óránként nyissátok ki pár percre az ablakot. Amennyiben ez nem megoldható menj ki az erkélyre, gangra vagy levegőzz egy kicsit ebédszünetben. Ez idő alatt figyelj csak magadra, koncentrálj arra, hogyan emelkedik, majd süllyed a mellkasod, lassan és nyugodtan lélegezz. Ha nagyon stresszes vagy ideje újra felfedezni azt a légzésformát, amit a gyerekek 6 éves korukig gyakorolnak.  A hasi légzés lényege, hogy a mellkas ne emelkedjen: kényelmesen elhelyezkedve figyelj arra, hogy belégzéskor a hasfalad domborodjon, kilégzéskor pedig behúzódjon. Így kihasználod a teljes tüdőkapacitásodat és nemcsak fittebb, de nyugodtabb is leszel.

shutterstock_21451978.jpg ()Igyál!

Persze az sem mindegy, hogy mit és mennyit. A napi abszolút minimum a másfél liter, de ha nem szeretnél nyugdíjas éveid előtt ráncos lenni, ajánlott a 2,5-3 liter, főleg a nyári hőség idején. Legjobbak a mesterséges színezék és tartósítószer mentes üdítők, szénsavmentes vizek, de kaphatóak már kifejezetten oxigénnel dúsított ásványvizek is, melyek ideálisak szellemi igénybevétel idején. Ha kimerültséggel küzdesz, ne nyúlj rögtön a kávé felé, adj a különféle teáknak is egy esélyt. A zöld tea tele van antioxidánssal, segíti a méregtelenítést, ráadásul a benne lévő koffein a kávéval ellentétben lassan fejti ki hatását, így folyamatos energiát biztosít.

Gondolj a szemedre is!

Nehéz úgy koncentrálni, hogy az Excel táblázat sorai összefolynak a szemed előtt. Ha óránként 5 percre felpillantasz a monitortól, sokkal hatékonyabban fogsz tudni dolgozni és a szemed egészségét is megőrizheted. A William Bates által kifejlesztett szemtréning egyre több követőt tudhat magáénak. Egyes elemeit te is beépítheted a mindennapjaidba. Próbálj tudatosan figyelni rá, hogy rendszeresen pislogj miközben a monitort nézed. Fáradt szemeidet lazíthatod, ha az egy pontra való koncentrálás helyett kinézel az ablakon, és a távolt pásztázod, vagy a tekintetedet körbehordozod az irodán. Sokat segít az úgynevezett tenyerezés is, tedd a könyöködet a térdedre, majd tenyeredet a szemed elé helyezve „nézz” a sötétbe.

Étkezz okosan!

A nehéz, zsíros ételek azon kívül, hogy egészségtelenek, csak lassítják az anyagcserédet és fáradttá tesznek. Egy könnyű saláta egy kis hallal igazi jolly joker lehet, ha komoly koncentrálást igényel a munkád. A tonhal és a lazac tele van B12 és D vitaminnal, valamint Omega-3 zsírsavakkal, melyek nemcsak az energiaszintednek, hanem a szíved egészségének is jót tesznek. Ha szeretnél nassolni, válassz olajos magvakat, mint a mandula vagy kesudió.

Mozogj!

Természetesen nem arra gondolunk, hogy a megfelelő koncentráltság elérése érdekében hasizom gyakorlatokat kellene végezned a tárgyalóban, de ahogy a hosszú repülőutak közben, munka alatt is érdemes megmozgatnod magad. Nyújtózz nagyokat rendszeres időközönként, végezz fej és vállkörzéseket. Ha találsz egy olyan helyet, ahol nem zavarnak, érintsd össze ellentétes könyöködet és térdedet, ezzel összekapcsolod a bal és jobb agyféltekédet. Az asztalodnál ülj egyenes háttal, engedd le a vállaidat és lazítsd el a nyakad, így nemcsak az energia tud zavartalanul áramolni, de sokkal kellemesebb látványt nyújt egy kiegyensúlyozott kolléga, mint egy stressztől összegörnyedt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X