Főoldal > PSZICHÉ > Gyógyítsd magad zenével!

Gyógyítsd magad zenével!

0

Írta: and

Sőt, a legújabb kutatások szerint a zene képes lassítani a pulzust, stimulálni az agy boldogság érzetért felelős részét, valamint csökkenteni a fájdalmat. A zene az kell… Olyannyira, hogy már az ősidők óta mindennapjaink részét képezi a zenélés, zene hallgatás, legyen szó afrikai gyógyító törzsi rítusról, hindu esküvői ünnepélyről vagy egy jól megpakolt mp3 lejátszóról a […]

Sőt, a legújabb kutatások szerint a zene képes lassítani a pulzust, stimulálni az agy boldogság érzetért felelős részét, valamint csökkenteni a fájdalmat.

A zene az kell…

Olyannyira, hogy már az ősidők óta mindennapjaink részét képezi a zenélés, zene hallgatás, legyen szó afrikai gyógyító törzsi rítusról, hindu esküvői ünnepélyről vagy egy jól megpakolt mp3 lejátszóról a városi dugóban. A hangokra a vegetatív idegrendszerünk automatikusan reagál, hiszen ez figyelmeztet minket többek között veszélyhelyzetekre. Amit a nyugati civilizáció csak most kezd felfedezni – hogy relaxációs zenék segítségével hatékonyabban tudunk ellazulni, nyugtatni a lelkünket – , azt a keleti kultúrák már századok óta alkalmazzák. A jógában használt „omm” hang zengetése például a tisztítja és harmonizálja a szervezetet.

Klasszikusokkal az egészségért

De nem kell a Távol-Keletre kalandoznunk, ha pozitív változásokra vágyunk, a klasszikus zene gyógyító erejét bármikor élvezhetjük. Európa egyes országaiban egyre elterjedtebb, hogy alternatív terápiaként Mozartot és társait vetik be a fájdalomcsillapító és nyugtató pirulák kiegészítéseképpen. 

A Music Humana 1998 óta kutatja a klasszikus zene terápiás célokra való felhasználását. Orvosok egy csoportja összeállított egy válogatás lemezt, melynek hatásait dán, svéd és norvég kórházakban tesztelték és az eredmények igen biztatóak. A betegeknél csökkent a stresszért felelős kortizol hormon termelődése, a páciensek közül sokan számoltak be általános jobb közérzetről, kiegyensúlyozottabb hangulatról és a fájdalmaik csökkenéséről.

A kísérletben résztvevők egy speciálisan erre a célra összeállított válogatást hallgattak, de az amerikai Harvard egyetem vizsgálatai szerint az egyénnek tetsző, belőle érzelmet kiváltó  zenével bekapcsolható az agy jutalom központja.

zenehall2.jpg ()Hatásai

Ha élvezni szeretnéd a zene áldásos hatásait, fontos, hogy olyat válassz, ami neked is tetszik, és nem idegesít. Szemezgess bátran a klasszikusok között, ha van kedved, össze is állíthatsz egy személyre szabott válogatást különböző helyzetekre.   

Fájdalomcsillapítás

Kutatások bizonyítják, hogy azok a betegek, akik műtét után lágy zenét hallgathattak 30 percig, fele annyi fájdalomcsillapítóra volt szükségük és hamarabb is javult az állapotuk, mint a kísérletben nem résztvevő társaiknak. Ha fejfájással küszködsz, ne nyúlj azonnal a gyógyszerért, keress egy nyugodt zugot, tegyél fel halk, nyugodt klasszikus zenét, például Mozartot, és relaxálj egy kicsit.

Stressz

Idegesség esetén érdemes kipróbálni a nyugodtabb dallamokat,  például Debussy Clair de Lune zongoradarabja segíthet az ellazulásban Az agresszív, hangos zene tombolásra való, ha viszont a munkahelyükön kell lehiggadnunk, jól megválasztott, számunkra nyugtató, lassú ütemek hatására csökken a vérnyomás, helyreáll a szívritmusunk, lassul a légzésünk, és a feszült izomzat is kilazul. Kísérletek szerint 30 perc zenehallgatással a résztvevők oxitocin szintje emelkedett, ami többek között a nyugalom érzéséhez, a jó közérzethez járul hozzá.

Egyes dán cégek konferenciák előtt és az irodákban is alkalmaznak természet által inspirált és klasszikus zenei válogatásokat, mint mondják, evvel a módszerrel sikerült csökkenteniük a munkahelyi stresszt és a dolgozók hatékonyabban és nyugodtabban tudják végezni a munkájukat. 

Lelki egyensúly

A rohanó világunkból remek kikapcsolódás, ha a zene szárnyán repülünk képzeletben egy nyugodtabb korba, mondjuk Vivaldi Négy Évszakja segítségével. Masaru Emoto a víz szerkezetét vizsgálva jött rá, hogyha klasszikus zenét játszik a vízben  rendezett  szerkezetek keletkeznek a mikroszkóp alatt. Hasonló módon a lassú zene nyugtatja az idegeket, és segít a nap végén kiereszteni a fáradt gőzt. Egy rohanó nap után küzdd le a késztetést, hogy bekapcsolt a tévét, nyomd ki a telefonod és figyelj csak a zenére. A relaxálás egy formájaként próbáld megkülönböztetni és szétválasztani a különböző hangszereket. Nemcsak a lelkednek, a testednek is jót teszel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X