Főoldal > PSZICHÉ > Győzd le a stresszt öt perc alatt!

Győzd le a stresszt öt perc alatt!

0

Írta:

Létezik pozitív stressz is, amikor a feszült helyzet és a teljesítménykényszer inspirál és a legjobbat hozza ki belőled. Pszichológusok szerint ebben a formában szükségünk is van a stresszre, hiszen ez ösztönöz arra, hogy megoldásokat találjunk a problémákra. Sajnos azonban van a stressznek egy másik fajtája is: biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor képtelen […]

Létezik pozitív stressz is, amikor a feszült helyzet és a teljesítménykényszer inspirál és a legjobbat hozza ki belőled. Pszichológusok szerint ebben a formában szükségünk is van a stresszre, hiszen ez ösztönöz arra, hogy megoldásokat találjunk a problémákra. Sajnos azonban van a stressznek egy másik fajtája is: biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor képtelen voltál világosan gondolkodni, elcsuklott a hangod, remegett a kezed vagy pokoli görcsbe rándult a gyomrod. A nyomás alatt leblokkoltál, és később azon bosszankodtál, hogy még azokra a kérdésekre sem tudtál egy értelmes mondatot kinyögni, amikre egyébként kisujjból tudod a választ. Sajnos ez a fajta stressz nem csak a karrieredet teheti tönkre, de az egészségedre sincs jó hatással. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, melyekkel legyőzheted a szorongást. Csak keress egy helyet, ahol öt percre egyedül lehetsz, akár menj ki a mosdóba, végezd el a gyakorlatokat és térj vissza magabiztosan!

stressz2.jpg ()Lélegezz!

A „nagy levegő” régi, jól bevált trükk, nem mindegy azonban, hogyan veszed. Stresszhelyzetben sokan kezdik el kapkodni a levegőt. Ha közben a vállad fel-le mozog, azt hívják kulcscsonti légzésnek, és ez a legrosszabb, amit az adott szituációban magaddal tehetsz. Próbálj mélyen, hasból lélegezni, az orrodon át vedd a levegőt és tartsd bent néhány másodpercig, mielőtt a szádon át kifújod. 10-12 levegővétel után a pulzusszámod lelassul és érezni fogod a megkönnyebbülést.

Grimaszolj!

Furcsának tűnhet, de ha összeráncolod a szemöldököd, megmozgatod az orrod és gyorsan egymás után ó és í hangokat mondasz, az arcizmaid ellazulnak, a feszültség pedig csökken. Ez a módszer nem csak megnyugtat, de abban is segít, hogy a mimikád ne görcsös, hanem természetes legyen.

Mosolyogj!

Mielőtt visszaindulsz, nézz bele a tükörbe, utoljára ellenőrizd a sminkedet és a ruhádat, hogy ezek miatt ne kezdj el aggódni majd, miután belépsz a félelmetes ajtón. Szedd össze a gondolataidat, fusd át még egyszer, hogy mi az, amit el kell mondanod. Ha ezzel megvagy, mosolyogj magadra! Egy mosolytól mindenkinek megnyerőbb lesz az arca, ha ilyennek látod magad, az önbizalmat kölcsönöz. Próbálj pozitív dolgokra gondolni, hogy megőrizd ezt az érzést és mosolyogva vágj bele a dologba.

Amit felejts el

Csábító lehet, hogy a nagy pillanat előtt még gyorsan megigyál egy kávét, vagy elszívj egy cigarettát, ez azonban egyáltalán nem jó ötlet. Persze az sem tesz jót, ha koffeinhiánytól szédelegve csöppensz egy feszült helyzetbe, fontos azonban szem előtt tartanod, hogy sem a kávé, sem a cigaretta nem használ az egyébként is magas pulzusszámodnak, és mindkettő csak a saját hiányuk kiváltotta feszültséget képes megszűntetni – egy ideig. Ha tudod, hogy például egy nehéz megbeszélésed lesz, néhány órával előtte idd meg az utolsó kávédat, így a hatása már nem befolyásol, de a hiányérzet miatt sem leszel még ideges.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X