Főoldal > PSZICHÉ > Ne habozz – állj fel a padlóról!

Ne habozz – állj fel a padlóról!

0

Írta: and

Az önsajnálkozás, a letargia és az önmagadba fordulás sokkal egyszerűbbnek tűnhet, mint a pozitív és építő gondolkodás. Ám tenni valamit, felállni a padlóról és mindent újra kezdeni, az az igazi feladat és kihívás. Ha nem akarsz céltalanul lézengeni a semmiben, erőt kell venned magadon és akarnod kell a változást! Minden kezdet nehéz A legnehezebb feladat […]

Az önsajnálkozás, a letargia és az önmagadba fordulás sokkal egyszerűbbnek tűnhet, mint a pozitív és építő gondolkodás. Ám tenni valamit, felállni a padlóról és mindent újra kezdeni, az az igazi feladat és kihívás. Ha nem akarsz céltalanul lézengeni a semmiben, erőt kell venned magadon és akarnod kell a változást!

Minden kezdet nehéz

A legnehezebb feladat meghoznod egy olyan döntést, mely megváltozatja egész életedet. Letenni a cigarettát, felállni a munkahelyeden, elhagyni párodat, leadni a súlyfelesleged, vagy túlélni valakinek az elvesztését, és megkezdeni a harcot a fájdalmak ellen. Ahelyett, hogy bánatba burkolóznál, fedezd fel a dolgok jó oldalát, és vedd kezedbe sorsod irányítását olyan módszerekkel, amelyek segítségedre lehetnek az elszánt és kemény küzdelemben.

Teremts rendet otthonodban!

A feng shui tanai szerint, ha rend van körülötted hamarabb áll helyre benned a béke. Végezz lomtalanítást, dobd ki a felesleges kacatokat, pakold össze a szétszórt holmikat. Ha elhagyott a párod, zárj dobozba minden közös emléket, és ha az állásodat vesztetted el, rámold el a régi iratokat. Lakóhelyed frissítéséhez sokféle tárgyat felhasználhatsz, ízlésedhez és anyagi lehetőségeidhez mérten. Helyezz képeket a falra, akár gyermekkori fotókat, akár reprodukciókat. Így ha rájuk nézel, eszedbe jutnak majd a régi emlékek, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetsz a látványban.

Ha harmonikus a környezeted, jobb kedvvel és szívesebben töltöd az időt otthon, így egészségesebb és energikusabb leszel. Ezek az apró változások segíthetnek, és ha nem is oldják meg egy csapásra összes gondodat, egy tiszta és rendezett lakásban hamarabb megnyugvásra lelsz.

shutterstock_56707726.jpg ()Kik állnak melletted?

Tedd szívedre kezed és gondold végig, hány igaz barátod van, akiket bármikor – akár éjszaka is – felhívhatsz. Akár szülők, testvérek, rokonok. Készíts listát a nevekről! Tudnod kell, hogy nem a nevek száma a döntő, hanem az, hogy légy tisztában azzal, kikre számíthatsz, ha segítségre van szükséged. Találkozz velük, szervezzetek közös programokat, és avasd be őket terveidbe, hogy úgy döntöttél: új életet kezdesz. Hidd el, ők lesznek az elsők, akik támogatni fogják elképzeléseidet!

Ezzel párhuzamosan jussanak eszedbe azok is, akik belőled merítenek, akik számára te jelented a biztos erőforrást. Őket sem szabad cserbenhagynod, rájuk is gondolnod kell, és biztosítanod őket arról, hogy legfőbb vágyad kijönni a mélyből. Ehhez kérd türelmüket, és megértésüket!

Naplóírás

Emlékszel, amikor tinédzserként a gondolatokat és vágyakat megosztottad titkos barátoddal? A régi élményeket jó elővenni. Lapozd hát fel könyvecskédet és vesd össze felnőtt éned régi személyiségeddel! Látni fogod, hogy akkor mennyivel egyszerűbben láttad az életet. A naplóírást felfoghatod terápiás módszernek: ha kiírod magadból a fájdalmat, minden egyes sorral könnyíteni fogsz lelkeden. Ha pedig elvonulnak a fekete felhők, újra olvasva mosolyogni fogsz az egészen!

Éld ki magad!

Egy fájdalmas szakítás után nehéz ismét önmagadra találni és új életet kezdeni. Ám felfoghatod ezt pozitívan is, hisz lesz időd magadra, és nem kell alkalmazkodnod senkihez. Mondj igen minden kínálkozó lehetőségre, melyekkel új dolgokat élhetsz át, fejlődhetsz vagy másokat ismerhetsz meg. Határozd el, hogy megváltoztatod azon tulajdonságaidat, melyeket nem kedvelsz magadban. Utazz el valahova, akár egyedül, akár barátokkal, de csak azután tedd, ha szembementél a problémákkal.

Légy nyitott, keress olyan lehetőségeket, mellyel továbbfejlesztheted képességeidet. Ha eddig nem voltál a konyha tündére, tanulj meg főzni! Az ízek, a színek és az ételek jó kedvre derítenek! Jelentkezz tanfolyamokra, próbálj ki különböző táncokat, járj rendszeresen sportolni, hogy levezesd a felgyűlt feszültséget. És ami nagyon fontos: a gyógyulási időszakban kerüld a negatív emberek társaságát!

Lelki segély

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, kérd szakember segítségét, akinek az a feladata, hogy megmutassa számodra a válságból kivezető utat. Önismereted fejlesztése az egyik leghatásosabb módja a kudarcok feldolgozásának. Nézz bátran szembe a problémákkal, írd le magadnak, mit és miért ronthattál el, hogy legközelebb – tanulva a hibákból – ne lépj ugyanabba a gödörbe. Ha szembesülsz a tényekkel, idővel lelked háborgása is csillapodni fog. Olvass utána, keress támogató könyveket, hallgass zenét, vagy élvezd a csendet, és építsd fel önmagad, hogy újra kiegyensúlyozott és boldog lehess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X