Főoldal > PSZICHÉ > Távkapcsolatban élsz? Így őrizd meg az összetartást!

Távkapcsolatban élsz? Így őrizd meg az összetartást!

0

Írta: and

Hozzáállás kérdése A hozzáállás, a távkapcsoltról kialakult hiedelmeitek befolyásolják kezdetben a különlét tényének elfogadását. Vegyes érzelmeket élhettek át a szétválás kapcsán, íme a leggyakrabban előfordulók: Nem is olyan nagy durranás! Ha gyermekkori családodban ez volt természetes, tehát megszokott volt valamelyik szülőd tartós távolléte, akkor egészen élhetőnek értékeled ezt az élethelyzetet. Ez a vég kezdete! Ha […]

Hozzáállás kérdése

A hozzáállás, a távkapcsoltról kialakult hiedelmeitek befolyásolják kezdetben a különlét tényének elfogadását. Vegyes érzelmeket élhettek át a szétválás kapcsán, íme a leggyakrabban előfordulók:

Nem is olyan nagy durranás! Ha gyermekkori családodban ez volt természetes, tehát megszokott volt valamelyik szülőd tartós távolléte, akkor egészen élhetőnek értékeled ezt az élethelyzetet.

Ez a vég kezdete! Ha a múltban becsaptak s valaki ideiglenesen távozott, mégis örökre elhagyott téged, akkor a szétváláskor összeomlik az egész világ számodra.

Ha szeretnél, maradnál! Ha a szeretet a közellét biztonságát is jelenti Neked, s ezzel sokan vannak így, akkor a különlét fenyegető számodra.

Kölcsönös bizalom! Ha a múltadban előfordult becsapás, elhagyás, akkor különösen nehéz lehet távollévő partneredben megbíznod. Gondolj arra, hogy Ő egy másik ember, és mindenkinek meg kell próbálni bizalmat szavaznod, míg nem szolgál rá bizalmatlanságodra. 

Csak átmeneti időszak! Mi az a néhány külön töltött hónap vagy év, a hosszú, közös élethez képest? Még meg is édesíti a viszonyt! Akkor tudsz így gondolkodni, ha van egy stabil jövőképed, látod a kapcsolat távlatait. Úgy érzitek, van múltatok és lesz jövőtök.

Ez nem normális élet! Ha a szüleid tartósan együtt élték életüket, akkor a párkapcsolat a mindennapos együttlétet jelenti számodra. Nehéz ezen túllépni.

tavkapcs2.jpg ()Aki megy és aki marad

A szétválás megélését befolyásolja, hogy eltávozóként vagy maradóként éled át a helyzetet.

Ha Te vagy, aki távozik

A környezetváltozás, legyen szó munkáról vagy tanulásról, mindig új élmény, új kihívás. Amíg a megváltozott körülmények egyfajta fókuszváltásra kényszerítenek, kevésbé érint meg az elválás ténye. Ugyanakkor, az otthon, Kedvesed, a család hiányának elviselése újfajta alkalmazkodást igényel. A változás öröme és a stabilitás iránti vágy vegyes érzelmeket kelt.

Ha Te vagy az otthonhagyott

Megszokott környezetedben, bőrödön érzed Kedvesed hiányát. Bármerre mész, ezzel szembesülsz. Ugyanakkor családi és baráti kapcsolataidból erőt meríthetsz a szétválással való megküzdéshez.

Tipikus hibák

Leggyakoribb hiba, az őszinteség és nyíltság hiánya és a féltékenység. Sokan nem akarják távollévő párjukat negatív érzéseikkel terhelni, mert féltik amúgy is törékeny kapcsolatukat a konfliktusoktól. Ezzel csak azt éred el, hogy Kedvesed nem tudja érzelmileg „hol tartasz”, és egyre jobban elbeszéltek egymás mellett.

Úgy teszel, mintha minden rendben lenne! Az egyedüllét kapcsán átélt érzéseidet elhallgatod, letagadod, mert félsz elmondani vagy azt hiszed, párod nem értené meg. Próbáld megtapasztalni ennek ellenkezőjét, beszélj nyíltan.

Neki biztos nagyon jó nélkülem! A különléttel kapcsolatos dühödet eltitkolod, és azt képzeled, csak Te vagy nehéz helyzetben, míg partnered jól érzi magát nélküled. Megnyugtató ilyenkor az érzések kölcsönös megosztása, sok félreértést elkerülhettek így.

Egyiken sem érezhetjük jól magunkat! A féltékenység egyik formája, amikor azt gondolod, partnerednek nem lehet öröme nélküled. Ha jól érzitek magatokat egymás nélkül is, az nem hűtlenség.

Ki nem mondott elvárások! Gyakran túl sokat vártok a beszélgetésektől, hát még a találkozóktól. A csalódások elkerülésére érdemes az elvárásokat megfogalmazni, és bízni abban, hogy később újra összeszoktok.

Tippek az összetartozás megőrzésére

Összegyűjtöttük azokat a tippeket, melyeket a távkapcsolatban élő párok sikerrel alkalmaznak összetartozásuk megőrzésére.

Jövőkép és közös tervek

Ha mindketten tudjátok, hogy a szétválás ideje csak egy periódus a kapcsolat távlataiban, akkor könnyebb átvészelni ezt az időszakot. Nem hamis ígértekre van szükségétek, hanem vágyott, közös jövőképre, pl. hogyan folytatjátok majd, ha újra együtt lesztek?

Kapcsolati szabályok

A külön töltött idő jobban tagolódik, ha tervezhető. Állapodjatok meg a kapcsolattartás mikéntjében, a találkozások gyakoriságában és bizonyos alapelvekben, pl. kötelező-e a hűség, bulizhattok e másokkal.

Rendszeres, mindennapi kommunikáció

A modern kommunikáció vívmányai rendelkezésetekre állnak: Skype, e-mail, mobiltelefon. Ha valamiért nem vágytok erre, az bizony megkérdőjelezi a kapcsolat létjogosultságát.

Rendszeres találkozások

Akárhogy csűrjük, csavarjuk, érett kapcsolat nem létezhet sokáig közelség, intimitás nélkül. A találkozások kitöltik ezt az űrt, tagolják a külön töltött időt, hiszen mindig beteljesül a viszontlátás reménye. Lehetséges, hogy találkozásaitokat csalódás követi, hiszen túl sok mindent vártok, túl sokat akartok pótolni. Érdemes ilyenkor megfogalmazni az igényeket újra, és bízni abban, hogy később ismét összecsiszolódtok.

Őszinte, nyílt kommunikáció

Szakállas jó tanács, de igaz. Kapcsolati hiba a negatív érzelmek elhallgatása, a „minden rendben” hazugság. A jó kapcsolathoz szükséges, hogy tudjátok, ki hol tart éppen érzelmileg, és ezt ne féljetek elmondani egymásnak.

Pozitív mondatok és megerősítések

Mivel a közelség hiányzik, lényeges, hogy minél gyakrabban hangot adjatok egymás iránti szerelmeteknek, dicsérve, megerősítve egymást.

Közös élmények és témák – éltetik a kapcsolatot

Megosztható, közös élményeket úgy gyűjthettek, hogy egy időben olvastok egy könyvet, néztek egy filmet. Az ötletek tárháza határtalan.

Részletes beszámolók, napló

Ahhoz, hogy részesei legyetek egymás életének, fontos a mindennapi élmények, érzések megosztása. Veszélyes, ha csak összegzésekben, sablonosan beszélgettek. A naplóírás, Skype használata lehetővé teszi, hogy ha távolról is, de részesei legyetek egymás életének.

Meglepetés

Apró meglepetésajándékokkal, váratlan telefonhívásokkal kifejezhetitek azt a törődést, ami a távkapcsolatban annyira hiányozhat. Egy fénykép, DVD küldemény személyes üzenettel, könyv, CD néhány kedves emléket idéző számmal nagy örömet szerezhet.

Gondoskodás, figyelem

Ne feledkezz meg Kedvesed számára fontos eseményekről, dátumokról. Érdeklődj, a számára lényeges történések felől.

A kapcsolat ápolása – s amikor nincs remény

Sokat elárul az a tény, hogy hajlandóak vagytok-e a távkapcsolatba energiákat fektetni, ápolni a kapcsolatot.

Ha nem foglalkoztat már távollévő Kedvesed, nem érdekel a kapcsolat jövője, megkönnyebbülés a különlét, esetleg másvalakivel elmélyül egy meghitt kapcsolat, akkor jobb, ha kimondjátok a szakítást.

Jó, ha tudod, a távkapcsolat csak időleges megoldásként létezhet. Érett, felnőtt ember, aki stabilan, kizárólagosan kötődik partneréhez, nem képes tartósan távkapcsolatban létezni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X