Főoldal > PSZICHÉ > Testi bajok – lelki okok?

Testi bajok – lelki okok?

0

Írta:

Mit akar jelezni a testünk a vissza-visszatérő, vagy éppen szűnni nem akaró tünetekkel? Az alábbiakban olyan problémákra keressük a magyarázatot, melyeket jellemzően lelki eredetű gondok is kiválthatnak. Ennek ellenére nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos felkeresni egy szakorvost és kikérni a véleményét arról, hogy mi állhat a háttérben: bőrproblémákat, illetve hajhullást okozhat egy rejtett gyulladás, […]

Mit akar jelezni a testünk a vissza-visszatérő, vagy éppen szűnni nem akaró tünetekkel? Az alábbiakban olyan problémákra keressük a magyarázatot, melyeket jellemzően lelki eredetű gondok is kiválthatnak. Ennek ellenére nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos felkeresni egy szakorvost és kikérni a véleményét arról, hogy mi állhat a háttérben: bőrproblémákat, illetve hajhullást okozhat egy rejtett gyulladás, hormonzavar vagy a kiválasztó-szervek károsodása is. A vizsgálatok után kövesd az orvosod utasításait, de ne feledd, hogy a vészjósló jelek csak akkor múlnak el, ha nem csak a testedet, hanem a lelkedet is ápolod. Próbáld meg feltárni a mélyebb okokat és számolj le végleg a bosszantó tünetekkel!

lelkibaj2.jpg ()Pattanások, mitesszerek

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy az apró, fekete pöttyök és a gyulladt gócok elsősorban kamaszkorban okoznak problémát, de valószínűleg azzal sem, hogy a feszült helyzetek és a stressz ismét előhívja tinédzserkorunk mumusát. Hány reggelen mondtad már a tükörbe nézve: miért pont ma? Ha egy fontos találkozó vagy egy nagy esemény előtt állunk, már napokkal korábban idegesek vagyunk, szorongunk, így nem meglepő, ha a nagy napon egy piros pöttyel az orrunk hegyén ébredünk. Ha úgy érzed, túl nagy rajtad a nyomás, vegyél egy levendulás fürdőt: a levendula nem csak segít az ellazulásban és a relaxációban, de gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően a pattanások ellen is hatékonyan veszi fel a küzdelmet.

A pattanások kialakulásának azonban más oka is lehet. Aki bizonytalan, nehezen nyílik meg, esetleg szégyenlős, az beszéd közben ösztönösen az arcához nyúl: megvakarja a homlokát, elsimít egy láthatatlan hajszálat, arcára teszi a tenyerét. Így próbálja elrejteni a tekintetét és megvédeni magát a külvilágtól. Közben azonban a kilincsről/golyóstollról/telefonról kezére került szennyeződéseket átviszi az érzékeny arcbőrre is, melegágyat teremtve így a pattanásoknak. Próbálj meg minél kevesebbszer az arcodhoz érni, bár mivel ezek nem kifejezetten tudatos mozdulatok, elég nehéz őket kontrollálni. A gyakori kézmosás is sokat segíthet.

Hajhullás

Az erős, dús haj a nőiesség, az erotika szimbóluma. Az elfojtott vágyak, a meg nem élt, de vágyott nőiesség oda vezethet, hogy testünk „bánatában” elkezdi elhullajtani az egyébként egészséges hajszálakat, hiszen nem tudják betölteni a szerepüket.

Mások a hajhullást egy fel nem dolgozott veszteségre vezetik vissza. Egy számunkra fontos valaki vagy valami elveszett, lehullott, hiányát minden nap újraéljük, és ez vezet a hajszállak hullásához is, ami nem is múlik el mindaddig, míg túl nem lépünk a veszteségen.

Herpesz

Tény, hogy ha a herpesz vírus egyszer bekerült a szervezetedbe, sohasem tudhatod, mikor intéz újabb támadást ellened, azaz meddig lappang és mikor újulnak ki ismét a fájdalmas kis hólyagocskák. Vannak, akik a herpeszt az anyával való konfliktusra, rossz kapcsolatra vezetik vissza, a népi gyógyászat szerint azonban a herpesz oka az undorodás, az idegenkedés. A száj környékén megjelenő herpeszt okozhatja az, ha olyasmit eszel, amit nem kívánsz, esetleg kifejezetten undorodsz tőle. Ha vendégségben olyasmivel kínálnak, amihez éppen nincs hangulatod, ne kóstold meg puszta udvariasságból, mert másnap könnyen megbánhatod, inkább utasítsd vissza udvariasan, de határozottan.

Hasonló okokra vezethető vissza az intim testrészeken megjelenő herpesz is. Elképzelhető, hogy jelenlegi partnereddel nem felhőtlen a viszonyotok, vagy csak szexuálisan nem tartod őt vonzónak, és a tested így próbálja elhárítani a nem kívánt együttléteket. Minden kapcsolatban vannak nehézségek, ez nem jelenti, hogy nem vagytok egymáshoz valók, de ha adsz magadnak egy kis időt arra, hogy átgondold a közös életeteket, abból semmi rossz nem származhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X