Főoldal > PSZICHÉ > 4 tuti önbizalomnövelő tipp

4 tuti önbizalomnövelő tipp

0

Írta: and

Gondolkodj pozitívan! Közhelynek hangzik, de igaz, hogy az első és legfontosabb dolog a pozitív gondolkodás. Henry Ford is megmondta, hogy „akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz”. Minden bizonnyal ez a gondolkodásmód is hozzásegítette, hogy létrehozza a világ egyik legnagyobb vállalatát, és hogy a világ egyik leghíresebb és leggazdagabb […]

Gondolkodj pozitívan!

Közhelynek hangzik, de igaz, hogy az első és legfontosabb dolog a pozitív gondolkodás. Henry Ford is megmondta, hogy „akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz”. Minden bizonnyal ez a gondolkodásmód is hozzásegítette, hogy létrehozza a világ egyik legnagyobb vállalatát, és hogy a világ egyik leghíresebb és leggazdagabb emberévé váljon. Ha úgy indulsz neki egy állásinterjúnak, hogy tele van a fejed negatív gondolatokkal, biztos, hogy a dolog rosszul végződik. Ha arra koncentrálsz, hogy kihozd magadból a lehető legtöbbet, és nem szorongva, hanem vidáman és mosolyogva válaszolsz a feltett kérdésekre, biztos, hogy pozitívabb képet fognak kialakítani rólad az interjún. Ha rábukkantál végre valakire, aki megmozgatja a fantáziádat, de minden alkalommal, amikor találkoztok arra a néhány kiló feleslegre gondolsz, ami rajtad van; vagy arra, hogy biztos nem tűnsz elég szellemesnek, ne csodálkozz, ha az illető nem könyörög rögtön egy randevúért. Koncentrálj azokra a tulajdonságaidra, amiket szeretsz, és beszélgetés közben gondolj arra, milyen szép pár lesztek együtt! Így biztosan vonzóbbnak fogsz tűnni a másik szemében.

shutterstock_53297692.jpg ()Keresd a kihívásokat!

Fontos, hogy próbálj minél több olyan dolgot csinálni, amiről korábban azt gondoltad, hogy neked nem menne. Erre jók például az extrém sportok. Nem kell veszélyes helyzetekbe sodornod magad, elég, ha elmész egy mászóklubba, és biztonságosan rögzítve megpróbálod megmászni azt a falat, amiről elsőre azt gondoltad, hogy rettenetesen magas, és neked biztos nem fog menni. Amikor hosszas gyötrődés után felérsz a tetejére, jó érzéssel fog eltölteni, hogy képes voltál valamire, ami tényleg nehéz. Bármilyen sportot választhatsz, a lényeg, hogy tűzz ki magad elé kicsit nehezebb célt, mint amilyet szoktál. Ez természetesen az élet más területeire is igaz: ugyanígy növelheti az önbizalmadat, ha megoldasz egy nehéz sudoku rejtvényt, vagy épp sikerül felvidítanod valakit, aki nagyon szomorú.

Meríts önbizalmat a korábbi sikereidből!

Amikor épp úgy érzed, hogy egyáltalán nem fog sikerülni a kitűzött célod, gondold végig, hogy milyen sikereket értél el eddigi életed során. Ha állásinterjúra mész, jussanak eszedbe a korábbi interjúk, ahol sikeresen vetted az akadályokat, vagy akár valamelyik régi vizsgád, ahol jól szerepeltél. Ha a kiszemelt lovagod meghódítására készülsz, gondolj a korábbi jól sikerült randevúkra és azokra a fiúkra, akik udvaroltak neked. Azokat is vedd sorba, akik neked valamiért nem tetszettek. Idézd fel, hogy mely tulajdonságaidat találták vonzónak, és milyen bókokat kaptál. Máris nagyobb önbizalommal fogsz elindulni a találkára.

Gondolj a példaképeidre!

Ha van példaképed, akire felnézel – legyen az valaki a környezetedben, vagy valamelyik híresség – próbálj önbizalmat meríteni a példájából. (Egyébként, ha nincs ilyen, találj gyorsan egyet, biztosan van valaki, akiről azt gondolod, hogy jól csinálja a dolgait.) Gondold végig, hogy melyek azok a tulajdonságai, amikre különösen felnézel; mi az, amiben szeretnél rá hasonlítani. Próbáld meg kitalálni, vajon ő minek köszönheti a sikereit, és mit tanulhatnál tőle. Hidd el, ha neki ment, neked is menni fog!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X