Főoldal > PSZICHÉ > A hiba nem a te készülékedben van?

A hiba nem a te készülékedben van?

0

Írta: and

Mikortól kezdhetsz aggódni, hogy valami nem stimmel veletek a családalapítással kapcsolatban? Ha egy évnyi rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, érdemes szakemberhez fordulnotok. Első lépésként érdemes a párod termékenységét feltérképezni, ugyanis a férfiak kivizsgálása egyszerűbb, és nem bolygatja meg úgy a szervezetet, mint a nők esetében. Keressetek fel egy urológust vagy egy andrológust. […]

Mikortól kezdhetsz aggódni, hogy valami nem stimmel veletek a családalapítással kapcsolatban? Ha egy évnyi rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, érdemes szakemberhez fordulnotok. Első lépésként érdemes a párod termékenységét feltérképezni, ugyanis a férfiak kivizsgálása egyszerűbb, és nem bolygatja meg úgy a szervezetet, mint a nők esetében. Keressetek fel egy urológust vagy egy andrológust. Ha kedvesed megriad az orvosi procedúrától, magyarázd el neki, hogy az eljárás kezdeti lépései teljesen fájdalommentesek. „A fizikális vizsgálatok után spermiumelemzés történik – hagyományos mikroszkópos, vagy modernebb rendelőkben számítógépes analízissel. Szükség esetén ezt ki lehet egészíteni vérből történő hormonteszttel, genetikai-, ultrahang- vagy röntgenvizsgálatokkal” – tájékoztat dr. Szabó Ferenc andrológus-urológus szakorvos.

Mi okozza?

Számos tényező állhat a férfimeddőség hátterében. Ha felderítitek, milyen lelki vagy testi oka van, már fél úton vagytok a siker felé.

A spermiumok termelődési zavarai
Különböző tényezők (például fertőzés, herevisszér-tágulat, gyógyszerek mellékhatása, melegártalom) miatt a spermiumok mozgási és alaki rendellenességeket produkálhatnak vagy számuk csökkenhet.

Előfordulási arány: A meddő férfiak kétharmadánál.

Ürülési zavar
Az ondóút elzáródása miatt a spermiumok nem tudnak megfelelően kijutni.

Előfordulási arány: 20 meddő férfiból 3-nál.

– Spermiumellenes antitestek
Néhány férfi szervezete ellenanyagot termel saját spermiumai ellen. Ez leginkább mellékhere-sérülés vagy fertőzés után fordulhat elő. Ezek az antitestek akadályozzák a hímivarsejtek mozgását vagy megtermékenyítő képességét.

Előfordulási arány: 16 meddő férfiból 1-nél.

Szexuális problémák
Nem megfelelő merevedés és magömlés, vagy ritka együttlétek esetén, valamint gerincsérülések után szintén jelentkezhet a terméketlenség.

Előfordulási arány: 100 meddő férfiból 1-nél

Hormonális okok
Néhány esetben az alacsony tesztoszteronszint, azaz a férfi nemi hormon mennyiségének csökkenése miatt nem termelődnek spermiumok. Ilyen hatása lehet a testépítők által szedett anabolikus szteroidoknak is.

Előfordulási arány: 100 meddő férfiból 1-nél

ferfimeddoseg2.jpg ()Lelki okok
Idiopátiás meddőségnek hívják szaknyelven azt a jelenséget, amikor pontosan nem határozható meg, hogy mi akadályozza a termékenységet. Általában az ilyen jellegű problémák mögött lelki okok állnak.

Előfordulási arány: 10 meddő férfiból 4-nél.

Van megoldás!

A férfiak meddőségi kezelésének sikere az orvosolandó problémától függ, azonban még a legreménytelenebb helyzetben is létezik megoldás, ezért ha kedvesedről kiderül, hogy valami miatt meddő, ne essetek kétségbe, számos lehetőség közül választhattok.

Antioxidánsok
Ezek az anyagok megkötik a sejtanyagcsere során keletkező szabadgyököket, amelyek károsítják a termelődő spermiumok DNS-állományát. A vitaminfogyasztásnak elsősorban 35 év felett van jelentősége. Ilyenkor a C-, az E-, a B- és a D-vitaminok, az L-Carnitin, az L-Arginin, az omega-3 zsírsavak, a cink, a magnézium, a Maca Vibe (SZÓTÁR), a szelén és a Q10 bevitele ajánlott, mert ezek fokozzák a spermiumok érését.

Fitoterápia
A ginzeng az egész szervezetet ellenállóvá teszi, és jól hat a férfierőre is. Tea formájában javasolt még a gyömbér és a borsmenta, fürdővízbe pedig a rozmaring, az ánizs és az ilang-ilang illóolaj.

Kineziológia
Ha a probléma gyökeréig szeretnétek eljutni, próbáljátok ki a kineziológiát, amely akár még a magzatként szerzett érzelmi-energetikai blokkokat is képes oldani.

Homeopátia

A Testosteronum a hímivarsejtek termelődését serkenti, míg a Lycopodium és a Nux vomica az impotencia kezelésében lehet jó hatású. Érdemes azonban mindezek mellett alkati szert (SZÓTÁR) is kérni a szakembertől.

Akupunktúra
A fül- vagy a testakupunktúrával megfigyelések szerint rendszeres kezeléssel a spermiumok mozgékonysága növekszik, és emellett emelkednek az ondóképződés szempontjából fontos hormonok – az LH, az FSH és a tesztoszteron – értékei is.

Gyógyszeres kezelés
Ha gyulladás következtében jelentkezik a terméketlenség, antibiotikumos kúra javasolt, míg a hormonműködés harmonizálása érdekében injekciókat, hormonkészítményeket írnak fel a szakorvosok.

Műtét
Amennyiben herevisszér-tágulat áll a háttérben, műtéttel orvosolják a problémát.

Mesterséges megtermékenyítés
Az úgynevezett asszisztált reprodukciós kezeléseknek több formája létezik, a spermiumok méhbe fecskendezésétől a petesejt méhen kívüli megtermékenyítéséig. Az is megoldás lehet, hogy a hereszövetből kivett spermiummal történik a megtermékenyítés.

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin október-novemberi lapszámában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X