Főoldal > PSZICHÉ > Hozd ki a legtöbbet a napodból!

Hozd ki a legtöbbet a napodból!

0

Írta: and

Egy nap mindenkinek csak 24 órából áll, mégis vannak olyanok, akik gond nélkül illesztik be a csajos programokat, és még a párjukkal is eljutnak mozizni a heti két jógaóra kipipálása után. A kiegyensúlyozott élet szervezés kérdése is, néhány apró változtatással te sem fogsz összeesni a kimerültségtől esténként. Elő a haditervvel! Egy jó napirendben alapvető, ha […]

Egy nap mindenkinek csak 24 órából áll, mégis vannak olyanok, akik gond nélkül illesztik be a csajos programokat, és még a párjukkal is eljutnak mozizni a heti két jógaóra kipipálása után. A kiegyensúlyozott élet szervezés kérdése is, néhány apró változtatással te sem fogsz összeesni a kimerültségtől esténként.

Elő a haditervvel!

Egy jó napirendben alapvető, ha több feladatot kell egyensúlyoznod egyszerre, így látod, mire körülbelül mennyi időt kell, hogy szánj és mikor lesz időd lazítani. Esténként ülj le és értékeld a napodat, koncentrálj a pozitív dolgokra, aztán írd össze a következő napi teendőidet. Gondold át, mi az, amit tényleg meg kell tenned, és iktasd ki a felesleges dolgokat. Ha van kedved, akár több napra előre is megteheted. Jelöld be mikor lesz különösen kevés, vagy több időd, hogy tudj előre tervezni és dolgozni. Tartsd heti egy nagybevásárlást, rengeteg időt meg lehet spórolni, ha nem mindennap kell közértbe rohangálnod. Használd az internetet, takarítószereket, innivalókat, vagy ajándékot is tudsz online rendelni.

elfoglalt2.jpg ()Ne akarj mindent egyszerre!

Ha a jóga, a meditációs tanfolyam és a spanyol órák mellett úgy érzed, elhanyagolod a főzést és a barátnőddel megbeszélt akupunktúrára sincs időd, itt az idő, hogy kihúzz néhány felesleges dolgot a teendőid közül. Nincs olyan ember, akinek mindenre lenne ideje, de egy-két számodra izgalmas és érdekes szabadidős tevékenység fel fog tölteni érzelmileg és fizikailag is. Ülj le egy csendes helyre, és gondold át, hogy mi az, amit szeretnél elérni a következő fél évben. Attól, hogy nagyon trendi jógára járni, még nem biztos, hogy neked örömet okoz. Ha teheted próbálj ki több dolgot, és válaszd ki azt, ami számodra a legmegfelelőbb. Ne kezdj bele egy tevékenységbe csak azért, mert divatos, vagy mások esküsznek rá, hallgass a megérzéseidre, ne okozz magadnak kellemetlen és felesleges órákat.

Lájkoltál már ma?

Kutatások szerint egy átlagos amerikai 4 órát és 39 percet tölt havonta a Facebook-on, és akkor a YouTube-ról és a Twitter-ről még nem is esett szó. Soha senki nem ér rá, egyre ritkábban kerítünk sort személyes találkozókra, és inkább az online kommunikációra szavazunk. De megnézted már pontosan mennyi időt is szánsz naponta státuszok, post-ok olvasgatására, videók és a barátnőd új frizurájának lájkolására? Ha haladni akarsz a teendőiddel, hagyd meg a közösségi oldalak nézegetését munka utáni jól megérdemelt jutalomnak. Amíg dolgozol vagy tanulsz, koncentrálj csak arra, és ha elfáradtál, iktass be egy kávé- vagy teaszünetet, és ne bombázd az agyadat újabb információkkal. Egy nehéz nap után pedig inkább trombitáld össze az ismerősöket egy jó nagy beszélgetésre.

Tudj nemet is mondani!

Nyakig úszol a munkában, a kolléganődnek is neked kell segíteni, ráadásul még a telefon is folyton csörög? Nem kell neked az iroda hősének lenni, aki mindig mindent megcsinál mások helyett. Tisztázd a helyzetet, a „persze add csak ide” helyett mondd meg, hogy jelenleg nagyon elfoglalt vagy de, ha befejezted a saját dolgodat, örömmel állsz bárki rendelkezésére. Az ideges kapkodás helyett így valóban tudsz majd segíteni, és a jó viszony is megmarad köztetek. Ha a családod vagy barátaid keresnek rendszeresen a legrosszabbkor, ahelyett, hogy kelletlenül végighallgatnád őket, miközben egy kézzel próbálsz egy táblázatot formázni, ígérj egy visszahívást, amint lesz egy szusszanásnyi időd, vagy hívd meg őket ebédidőben egy sütire. Nemcsak nyugodtabban, de sokkal gyorsabban is fogsz haladni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X